Visste ni att Lantchips har uppfunnit en ”vegansk gräddfil”? Det omöjliga i detta gjorde att jag började grotta ner mig i olika ingredienslistor för chips. Tillsammans med konsumentföreningen Äkta vara anmäler jag nu en hel rad chips som tillverkarna påstår innehålla riktiga smaker men som egentligen är smaksatta med aromer.

Här är det klagomål som Äkta vara och jag i dag har skickat till de granskande myndigheterna.

Klagomål på chips smaksatta med aromer

Detta är ett gemensamt klagomål på flera chipsprodukter som är smaksatta med aromer, men där detta inte tydligt framgår av förpackningen. Klagomålet gäller företagen Lantchips (Södertälje), Premium Snacks Nordic AB (Laholm, äger varumärket Gårdchips), Orkla Confectionery & Snacks Sverige (Solna, distribuerar varumärkena OLW och Pringles) och Santa Maria (Mölndal).

Bakgrund

Chips och andra liknande produkter är ofta smaksatta med dill, lökpulver, ostpulver eller andra naturliga råvaror. De kan följaktligen kallas för dillchips, lökchips eller ”tortilla cheese”, som några exempel.

Många andra chips är dock bara smaksatta med aromer. Detta blir kanske tydligast med Svenska lantchips nya veganchips. Beteckningen på dem är ”Gräddfil & lök”, men de innehåller inte någon gräddfil utan endast mjölksyra och arom. Så här marknadsförs produkten på Lantchips sajt:

Ingredienser: Potatis (65%), solrosolja, maltodextrin, salt, socker, lök, mjölksyra, krydda, jästpulver, vitlök, jästextrakt, arom, surhetsreglerande medel (citronsyra).

Vi menar att det är vilseledande att påstå att chipsen innehåller gräddfil, när de inte gör det. Se artikel 7.1 d i förordning (EU) nr 1169/2011.

Som exempel på en vilseledande beskrivning av ett livsmedel skriver Livsmedelsverket på sin sajt kontrollwiki:

En produkt betecknas citronmuffins trots att den enda smakgivande ingrediensen är citronarom. En rättvisande beteckning skulle kunna vara: muffins med citronsmak.

Följaktligen borde det stå Lantchips ”gräddfilssmak och lök” på chipsen ovan.

Chips där smaken kommer från aromer bör signalera det

På samma vis bör alla följande produkter ändras så att det på framsidan av förpackningen blir tydligt att de endast innehåller en ”smak” av något.

  1. OLW ”gräddfil & lök” innehåller ingen gräddfil, utan mjölkpulver och aromer.
  2. Estrellas ”västkustchips ranch och sourcream” innehåller ingen ”sourcream”.
  3. Estrellas ”havssalt och vinäger” innehåller ingen vinäger utan olika syror och arom av vinäger.
  4. Pringles ”vinägerchips” innehåller ingen vinäger utan bara syror och arom.
  5. Santa Maria Tortillachips ”sour cream & chives” innehåller ingen sour cream.

Som konstrast till exemplen ovan kan nämnas en chipsprodukt från OLW som heter ”syrad grädde” och som verkligen innehåller creme fraichepulver.

Pringles ”sour cream onion” innehåller verkligen gräddfilspulver.

OLW:s ”Sir salty vinegar” innehåller verkligen vinvinsvinägerpulver.

Det går alltså att framställa chips som innehåller de riktiga råvarorna.

Vi vill också att ni ska granska några chipsprodukter där tillverkarna på framsidan skriver ”med smak av”, vilket kan tolkas som att man verkligen har haft i den riktiga råvaran för att smaksätta.

  1. Gårdchips ”brynt smör & havssalt” innehåller inget brynt smör utan gräddpulver, aromer och karamelliserat socker. Därför borde det stå ”brynt smörsmak”.
  2. OLW ”smör & havssalt” innehåller inget smör därför bör det stå ”smörsmak” på paketet.

Sammanfattning: För att det ska bli lätt för konsumenten att i butiken veta vilka chips som innehåller riktiga råvaror och vilka som är smaksatta med aromer, bör det tydligt framgå av förpackningen. I de fall aromer används för att framställa en smak, bör det exempelvis stå ”vinägersmak”, ”gräddfilsmak”, ”smörsmak” och så vidare.

Det är självklart att konsumenter – utan att lusläsa ingredienslistor – ska kunna avgöra om en smak kommer från aromer. Kryddor som dill och gräslök kommer troligtvis också att ersättas av aromer i framtiden. Därför behöver kraven på hur smak av aromer presenteras på förpackningen höjas.

Vi vill gärna få återkoppling på vilket beslut ni tar i detta ärende.

Mvh,
Föreningen Äkta vara, Björn Bernhardson
Ann Fernholm, vetenskapsjournalist

Detta inlägg har tillfogats en rättelse. Tidigare stod det att Gårdchips ”sourcream & black garlic” inte innehåller någon svart vitlök. Skälet till detta är att svart vitlök inte skrevs ut i ingredienslistan på Gårdchips sajt. Chipens innehåller dock svart vitlök, vilket skrivs ut på själva förpackningen.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.