Ett sötare blod – om ett sekel med socker
a”Spännande som en thriller och lättillgänglig även för den som inte har vetenskaplig skolning.” Så skrev Dagens Nyheter om Ett sötare blod när boken kom ut 2012.
Ett sötare blod är min första bok. Den kom till efter ett samtal med en person som har typ 2-diabetes. Hon berättade att hon hade slutat med sina insulinsprutor efter att hon hade börjat äta en strikt lågkolhydratkost. Dessutom gick hon ner över 40 kilo i vikt inom loppet av två år (du kan läsa mer i bokens första kapitel). Samtalet blev en tankeställare. Kvinnan åt mer kaloririkt fett, men gick ner i vikt. Hennes berättelse stämde inte alls med de kostråd vi har fått, som ju har gått ut på att vi måste snåla på fett för att hålla oss smala. Detta gjorde mig nyfiken. Vad finns det egentligen för grund för Livsmedelsverkets rekommendationer?
Dörren öppnades till en ny värld
När jag granskade den vetenskapliga litteraturen öppnades en helt ny värld. När vi drog ner på fettet, började vi istället äta mer socker, pasta och annan mat som är rik på snabba kolhydrater. Det har lett till att vårt blod har blivit sötare än någonsin tidigare under mänsklighetens historia. I Ett sötare blod berättar jag om den forskning som visar att ett högt blodsocker eldar på åderförkalkning och demens. Kroppen blir inflammerad och vårt tillväxtsystem löper amok, vilket kan trigga cancerceller att växa.
Så här skriver en läsare om boken: ”Mycket välskriven och synnerligen trovärdig, inte minst därför att boken saknar pekpinnar. Den visar istället på omständigheter och fakta och låter läsaren dra egna slutsatser. Det kanske bästa av allt: den handlar inte om bantning. Viktproblemet är hänvisat till ett kapitel i slutet av boken.” Du hittar fler recensioner här: kundrecensioner.
Intervjuade forskare har granskat de delar av boken där de är omnämnda. Detta för att boken ska vara faktamässigt helt korrekt. Här kan du läsa r om hur jag har arbetat med boken: Hur trovärdig är Ett sötare blod?