Många undrar vad man kan äta istället för en massa snabba kolhydrater. Frukosten är speciellt svår, då vi brukar äta bröd eller flingor. Alla är inte sugna på lagad mat som bacon och ägg. Ett tips är att göra en egen nötmüsli på nötter och kokosflingor. Det är mycket dyrare än en vanlig müsli, men i vissa affärer kan man göra sin egen müsli från olika frön och gryn. I dessa lådor brukar det också finnas en nöt- och mandelmix som kostar runt 80 kronor per kg. Nötterna kör jag i en mixer så att de blir finfördelade och sedan blandar jag med kokosflingor.
Ibland – när jag orkar – brukar jag breda ut nötterna på en plåt och rosta i ugnen i cirka 20 minuter på 200 °C i (rör om då och då). Då får de en god lite bränd smak. Eller så blandar jag i rostade solrosfrön i nöt- och kokosblandningen. Ibland har jag också i krossade linfrön.
Till nötblandningen brukar jag äta fjällfil. Den har blivit en favorit.
Och barnen då? De brukar oftast äta havregrynsgröt. Jag har i en ordentlig dos rapsolja för att de ska stå sig längre på den.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Recept och mattips, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Viktoria ∙ 21 november, 2012 kl. 09:53
Hej!
Din bok verkar riktigt bra, perfekt som julklapp!
Jag har en undring när det gäller rostade nötter. Hur mycket oxiderar fettet i nötter när man rostar dem? Det är ju supergott men hur mycket förstörs det nyttiga fettet med rostningen tror du?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2012 kl. 10:11
Jag har ingen aning om det. Några på ytan oxiderar säkert och blir säkert mindre nyttiga. Men det mesta fettet, inuti nötterna, kommer inte oxideras.
≪ | ≫ |