Under senare tid har det faktum att en gastric bypass kan bota diabetes fått mycket uppmärksamhet. Effekten kommer ofta redan innan personen har gått ner i vikt och en förklaring har varit att tarmhormonet GLP-1 ökar efter operationen. GLP-1 stimulerar bland annat frisättning av insulin och ger en bättre mättnadskänsla.
MEN. Nu rapporterar amerikanska forskare att effekten ofta bara är tillfällig. De har under 14 år följt 4434 diabetiker som har genomgått en gastric bypass. Två tredjedelar av patienterna blev av med sin diabetes efter operationen och av dessa återfick en tredjedel sjukdomen inom loppet av fem år. Efter fem år var alltså en minoritet, 44 procent, fortfarande diabetesfria.
För de patienter som blev fria från sin diabetes efter operationen, höll sig dock sjukdomen borta under en tid av åtta år i median. Forskarna bakom studien säger i ett pressmeddelande att de personer som hade en mildare diabetes till att börja med, eller som var relativt nydiagnostiserade, hade en större chans att slippa sjukdomen under en längre tid.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
karin ∙ 28 november, 2012 kl. 18:49
Du har nog rätt i detta.
http://www.nature.com/nature/journal/v489/n7415/full/nature11552.html
Jag tror att tarmfloran påverkar GLP-1 på något sätt.
gastric bypass påverkar tarmfloran.
Ödmjukhet är bäst vi kommer att få vara med om stora vetenskapliga genombrott som kommer att förändra våra åsikter.
Det enda jag är säker på är att jag får ändra mina åsikter i morgon.
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 2 december, 2012 kl. 21:33
Bra inlägg av en bra Amerikansk studie!
Skall bli intressant att läsa DM:s kommande artikel om detta, när dom nu tidigare publicerat artiklar om studier som sägs bota diabetes. Se där…. som dom säger…. man vet inte vad som händer på sikt och det stämde ju i detta fall! Visar återigen att en koständring är det väsentliga vad gäller diabetes där nu drabbade inte tål allt för mycket kolhydrater vilket stod i 60 – talets läkarböcker!
Egentligen inget vetenskapligt genombrott utan återtagande av gamla kunskaper! 🙂
Ps! Din bok får jag nästa vecka!
≪ | ≫ |
Bertil Lind ∙ 4 december, 2012 kl. 12:42
Det är inte bara botande av diabetes man gärna vill ha med på fördelslistan av att bli GB-opererad. Även sänkt blodtryck redovisas nu som en positiv effekt av operationen. Resonemanget är precis det samma, man har bara bytt Dibetes-2 mot förhöjt blodtryck. Kolla gärna på min blogg: http://bertillind.wordpress.com/2012/11/30/gastric-bypass-sanker-blodtrycket/#more-1900
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 4 december, 2012 kl. 15:56
Se där kom samma studie i DM. Så bra då!
http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/diabetes/fetmakirurgi-och-diabetes/
≪ | ≫ |
Frank Nilsson ∙ 7 december, 2012 kl. 22:01
Hej Ann!
Vi har länkat till ditt blogginlägg och kommenterat på Kostdemokrati:
http://www.kostdemokrati.se/science/2012/12/03/den-kopta-vetenskapen-famlar-i-morkret-kring-fragan-om-viktoperationer-och-diabetes/
≪ | ≫ |