Vill tacka alla er som kom och lyssnade igår på Stadsbiblioteket. Det var väldigt roligt med ett sådant engagemang och med alla frågor! Tack också Timo Rajala för den här bilden.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Maria ∙ 1 februari, 2013 kl. 13:43
Hej
ska du ha nån mer föreläsning? Missa den tyvärr.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 1 februari, 2013 kl. 16:36
Inte vad jag vet just nu.
≪ | ≫ |
Modesty ∙ 1 februari, 2013 kl. 14:54
Hoppas det var välbesökt! 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 1 februari, 2013 kl. 16:35
Runt 160 personer. Så det var mycket folk där. Jätteroligt!
≪ | ≫ |
Y62 ∙ 1 februari, 2013 kl. 21:29
Jättebra! Kul att ha fått förmånen att uppleva dig live!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 1 februari, 2013 kl. 22:20
Tack!
≪ | ≫ |
Pre-diabetiker ∙ 2 februari, 2013 kl. 12:18
Hej!
Måste kolla om jag fattat rätt. Det gäller glukos och fruktos. Glukos ger utslag på blodsockret medan fruktos inte gör det. Fruktos omsätts i levern och blir till inlagrat fett? Var det fett i levern som avsågs?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 2 februari, 2013 kl. 21:44
Du har förstått rätt. Fruktos ger ej utslag på blodsockermätare. Fruktos tas framförallt omhand i levern. När blodet är mättat med glukos, kommer fruktosen att omvandlas till fett. Om det däremot saknas glukos i blodet (vilket det sällan göra med vår kosthållning) kan däremot fruktos omvandlas till glukos.
≪ | ≫ |
malamatina ∙ 2 februari, 2013 kl. 21:06
Stort tack för ditt föredrag, Ann! Lättsamt och lättförståeligt. Kul att vi var så många i den lite röriga lokalen. Nu håller jag på att läsa din bok, som jag köpte där. Hade väldigt gärna velat få den signerad, men många ville diskutera och kommentera, så det blev inte av. Tack än en gång för påminnelser och förklaringar!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 2 februari, 2013 kl. 21:39
Tack själv! Det var fantastiskt med en så engagerad publik.
≪ | ≫ |
Pre-diabetiker ∙ 3 februari, 2013 kl. 10:15
Ytterligare en fråga som togs upp. Det gäller olika slags sötningsmedel: t ex Aspartam, Sorbitol, Xylitol och hur det eventuellt påverkar insulinutsöndringen. Dessa ger inte utslag på blodsockerhalten i blodet om jag förstått det rätt. Frågan är då om dessa sötningsmedel får bukspottskörteln att släppa ut insulin, trots att blodsockernivån inte påverkas?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 3 februari, 2013 kl. 18:04
Jag har hört läkare som har sagt att det blir en frisättning av insulin. Jag har inte läst på, så kan inte svara på den frågan. Det är säkert också individuellt.
≪ | ≫ |
Pre-diabetiker ∙ 3 februari, 2013 kl. 19:37
Har du läst boken ”Historien om diabetes och upptäckten av insulinet” av Tord Ajanki? Den är från 1999 och utgiven av Diabetesförundet. Den är både intressant och skrämmande. Så många patienter som plågades av såväl sjukdomen som behandlingen med t ex svältkurer. Men man var ändock kostfrågan på spåret. Boken finns på biblioteket/-en.
≪ | ≫ |
Pre-diabetiker ∙ 4 februari, 2013 kl. 16:14
Vad tror du om denna förklaring av Sorbitol? Låter mycket trovärdigt tycker jag.
Citat: …”Sorbitol bildas också i kroppen, utifrån glukos. Särskilt mycket sorbitol bildas om man har ett högt blodsocker, vilket är vanligt hos typ-2-diabetiker. Sorbitol drar åt sig vätska och bidrar t.ex. till att diabetiker brukar få ögonproblem.”…
http://johannaskost.blogspot.se/2008/07/sorbitol.html
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 4 februari, 2013 kl. 16:50
jag skriver lite i Ett sötare blod om att sorbitol som bildas i ögat kan orsaka problem. Det är i kapitlet om AGE:s.
≪ | ≫ |
46 Duktig (45 av 365) • Fotoutmaningen 2013 ∙ 10 februari, 2013 kl. 18:14
[…] Tema ”Duktig”. Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm håller ett föredrag på Stockholms Stadsbibliotek. Denna bild har Ann publicerat på sin blogg ”Ett Sötare Blod”. […]
≪ | ≫ |