Idag är det Världscancerdagen och jag fick just ett pressmeddelande från EU. Det står att man inom EU har bekämpat cancer i 28 år. Sedan 27 år tillbaka har man utvecklat en ”European Code of Cancer” som inkluderar elva rekommendationer:
- Do not smoke.
- Avoid obesity.
- Undertake some brisk, physical activity every day.
- Increase your daily intake and variety of vegetables and fruits.
- Moderate your daily consumption of alcohol.
- Avoid excessive sun exposure.
- Avoid exposure to known cancer-causing substances.
- Women from 25 years of age should participate in cervical screening.
- Women from 50 years of age should participate in breast screening.
- Men and women from 50 years of age should participate in colorectal screening.
- All should participate in vaccination programmes against the Hepatitis B virus
Det jag önskar är att EU kunde ta sig en närmare titt på punkt nummer 2: att undvika fetma. Vad är det som gör fetman så farlig?
Fetma: mycket insulin i blodet triggar cancer
Orsaken till att fetma är kopplat till cancer – enligt forskningslitteraturen – är att personer med mycket bukfetma har höga insulinnivåer i blodet. Insulin sänker blodsockret. Men det fungerar också som ett tillväxthormon som eldar på cancercellers tillväxt.
Förutom detta kan du läsa i Ett sötare blod om hur insulin påverkar en av kroppens viktigaste tillväxtfaktorer, IGF-1. Höga insulinnivåer leder till att den får ett friare spelutrymme. Läkemedelsföretag har länge försökt stoppa effekten av IGF-1 vid cancer, men utan att lyckas.
Utöver detta har forskare sedan 1930-talet vetat att glukos, socker, är cancercellers viktigaste energikälla.
Framstående cancersjukhus rekommenderar långsamma kolhydrater
Vid MD Anderson – ett världsledande cancersjukhus i USA – har man sett att diabetes ökar risken att en person dör fortare av sin cancersjukdom. Troligtvis eftersom man ofta har höga blodsocker och höga nivåer insulin i blodet. Därför rekommenderar sjukhuset långsamma kolhydrater.
Detta skiljer sig kraftigt från de rekommendationer som till exempel Karolinska Sjukhuset i Stockholm ger sina patienter. Där får personer råd att äta väldigt sockerrika produkter som risifrutti. Patienter uppmanas också att tillsätta socker i maten.
Det finns en sak jag önskar: att forskare och läkare skulle ta kopplingarna mellan snabba kolhydrater, insulin, IGF-1, fetma och cancer på allvar; att de skulle undersöka om en lågkolhydratdiet kan hjälpa en behandling att få grepp om cancer. Det är sannolikt kontraproduktivt att i ena stunden behandla sjukdomen, i andra stunden mata patienter med sockerrika produkter som gör att deras tillväxtsystem går igång.
Radiumhemmet serverar mycket socker
Så här skrev en läsare i ett mejl: ”Maken som låg på Radiumhemmet nu några dagar fick kämpa hårt för att få vettig kost. Det är bröd, pasta, potatis, ris… och i fikarummet står ständigt framme bullar, wienerbröd, kakor. Till slut fick han hjälp av en vettig dietist (efter att ha visar boken Anti-Cancer med förord av en av KI:s egna forskare!). Så då fick han (under muttranden) egen bättre kost. Dock med förmaningen att ”hjärnan MÅSTE ha kolhydrater”.
Heja alla cancerpatienter som vågar stå på sig! Era hjärnor klarar sig bra på något som kallas för ketonkroppar och som hjärnan får från fett. Att hjärnan måste ha kolhydrater är en myt.
Läs även här om några ny studier kring kolhydrater och cancer.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Tombola ∙ 4 februari, 2013 kl. 10:17
Långt gångna cancerpatienter kan ha svårt att få tillräckligt med näring – därav sockerråden som nog i vissa fall faktiskt kanske är motiverade – i övrigt – ät LCHF,,,,
Tveksamt med fruktråden för övrigt!
≪ | ≫ |
Annika ∙ 6 februari, 2013 kl. 10:16
men hur mycket näring är det i socker och stärkelse? Eller tänker du att för att få i sig näring behöver man söta maten så den blir mer attraktiv?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 4 februari, 2013 kl. 10:48
Du har rätt – men dietister måste lära sig skilja på cancerpatienter i ett tidigt stadium av sjukdomen och de som har nått kakexi.
≪ | ≫ |
Modesty ∙ 4 februari, 2013 kl. 10:23
Även i Tyskland rekommenderas lågkolhydrat kost vid cancer, i sann Warburg anda.
≪ | ≫ |
Gäst ∙ 4 februari, 2013 kl. 12:03
Här på sajten Nätverket mot cancer man man läsa om KRAM, Kost-Rökning-Alkohol-Motion och sol. Om Kost skriver man så här:
http://www.natverketmotcancer.se/levnadsvanor
Kost
Ät gärna kost som traditionellt kommer från Norden, med fokus på fisk, fibrer och fullkorn. Om man under ett dygn ser till att få i sig fisk, kål, frukt i form av äpplen eller päron, rotfrukter, havregryn och rågbröd så har man gjort vad man kan vad gäller kosten. Undvik att äta större mängder rött kött och charkuterier.
Inte ett ord om att undvika socker!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 4 februari, 2013 kl. 12:17
Man undrar ju lite varför just kost från Norden skulle hjälpa. Märkligt.
≪ | ≫ |
Tombola ∙ 4 februari, 2013 kl. 12:34
”Fetma leder till mycket insulin i blodet som triggar cancer”
Är detta rätt ordning?
Fel mat eller för mycket mat (även rejäla portioner sågspån ger insulinpåslag) som i sin tur ger för högt insulinpåslag vilket ger fetma som i sin tur ger insuliresistens som i sin tur ger ännu mer insulinpåslag och cirkusen uppåt är igång,,,,
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 4 februari, 2013 kl. 12:45
Nä, det borde stå ”fetma är kopplat till mycket insulin i blodet”. Ändrar det.
≪ | ≫ |
Om kost och cancer | Kostdoktorn ∙ 4 februari, 2013 kl. 18:07
[…] Mer intressant idag på bloggen Ett sötare blod, om kost och cancer. […]
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 4 februari, 2013 kl. 18:27
Bra och mycket välbehövligt inlägg! Hjärt och Lungfonden fick ju för en tid sedan påstötning om att mer forskning borde göras på kost, men bemötandet var negativt från deras vetenskapliga råd(Dom som bestämmer fördelning/användning av medel), Likadant reagerar nog andra fonder och förändring behövs om dom nu skall vara vetenskapliga vilket du på ett sätt påpekar i ditt inlägg.
≪ | ≫ |
DrBosa ∙ 4 februari, 2013 kl. 18:49
Off topic.
Vetenskapens Värld ikväll om forskarfusk: http://www.svt.se/vetenskapens-varld/se-program/tabla/
≪ | ≫ |
Anna-Maria ∙ 4 februari, 2013 kl. 20:49
Vad har hepatit med cancer att göra? Hade varit intressant att veta. Har du koll på det?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 4 februari, 2013 kl. 22:05
Här står lite om virusorsakad cancer:
http://www.smittskyddsinstitutet.se/smittskydd/arkiv/2006/nr-4-2006/manga-fragetecken-kring-virusorsakad-cancer/
≪ | ≫ |
Matkalkyl och sött blod ∙ 4 februari, 2013 kl. 20:53
[…] har läst ut boken Ett sötare blod nu och i morgon får ni en recension. Den var över förväntan. Nu är jag ännu mer avskräckt. […]
≪ | ≫ |
I princip är det få kroniska sjukdomar som är enklare att förbygga, än just cancer. | www.perceptions.se ∙ 4 februari, 2013 kl. 21:56
[…] Ett sötare blod 4/2-2013 […]
≪ | ≫ |
Ingemar Ljungqvist ∙ 4 februari, 2013 kl. 22:08
Om man läser ”Besegra cancern med metabolisk terapi” skriven av Bengt Larsson i nr 1 – 1997 som finns upplagd på http://www.2000tv.se så får man mängder med förklaringar till varför flera kostterapier är verksamma.
Men ännu bättre när man förstått att själva tumören till mycket stor del utgörs av en sporsäckssvamp, som trivs bra när den får socker – men hämmas i sin tillväxt när den får laurinsyra från kokosfett eller någon annan växtsubstans som också motverkar svamptillväxt så kan cancern hållas i schack. Gjorde nyss en sökning med sökorden anti fungal och så asparagus, laetrile, cinnamon, propolis, salix etc. Man fick oerhört fina träffar på gjorda arbeten – men då gäller det att veta att cancer är svamp.
Ingemar Ljungqvist
≪ | ≫ |
Ingemar Ljungqvist ∙ 5 februari, 2013 kl. 07:15
Om man läser ”Besegra cancern med metabolisk terapi” skriven av Bengt Larsson i nr 1 – 1997 i 2000- Talets Vetenskap som finns upplagd på http://www.2000tv.se så får man mängder med förklaringar till varför flera kostterapier är verksamma.
Men ännu bättre när man förstått att själva tumören till mycket stor del utgörs av en sporsäckssvamp, som trivs bra när den får socker – men hämmas i sin tillväxt när den får laurinsyra från kokosfett eller någon annan växtsubstans som också motverkar svamptillväxt så kan cancern hållas i schack. Gjorde nyss en sökning med sökorden anti fungal och så asparagus, laetrile, cinnamon, propolis, salix etc. Man fick oerhört fina träffar på gjorda arbeten – men då gäller det att veta att cancer är svamp.
Ingemar Ljungqvist
≪ | ≫ |
Bosse ∙ 5 februari, 2013 kl. 07:51
Min fru (typ 1 diabetiker) hade lågt blodsocker en kväll (3,6 gamla skalan) så sa hon, tänk om jag kunde ta en clementin. Ta en du sa jag den innehåller ca 10 gram kolhydrater (motsvarar mängden i ett glas mjölk). På morgonen hade hon 5,6. Vi är båda LCHF are sedan 3,5-4 år! Annars äter vi en frukt i veckan (liten bit om dagen bara för smaken till frukost) Visst höjer mycket frukt blodsockret mycket, vilket i sin tur skapar insulinpåslag och fettinlagring. Så EUs råd motverkar varandra för att motverka cancer (2 och 4).
≪ | ≫ |
Eva ∙ 5 februari, 2013 kl. 11:25
Ann – tack för dina väldigt fina inlägg i kostdebatten!
Något som egentligen är högaktuellt men tyvätt väldigt tyst om i svenska medier är genmanipulerade livsmedel (även indirekt genom genmanipulerade djur som vi äter naturligtvis). Hur ser du på detta? Jag tycker man borde lägga ner lika mycket krut på att varna oss ”gräsrötter” för denna mat liksom för socker. GMO är ju redan över oss (t.ex Arla) så det är verkligen i ”11:e timmen”. Med ”oss gräsrötter” så menar jag att med hjälp av duktiga journalister, som du, så är det vi som vägrar köpa/äta som kan påverka utgången…
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 5 februari, 2013 kl. 11:54
Hej och tack!
När det gäller GMO är min syn att det inte går att uttala sig om alla GMO i klump. Det går att genmodifera på så många olika vis. Till exempel har man i kor, genom avel, byggt in vissa sjukdomsgener. Att rätta dessa kan jag tycka är helt okej. Att däremot genmodifera för att kunna hårdbespruta fält, tycker jag är en sämre idé. I vissa fall har man sett till att göra mat mer näringsrik. Det kan vara bra. Gener är en kod för hur ett protein ska se ut. I vissa fall är detta ett protein som är nyttigt för oss att äta. Då är det inte farligt. I andra fall är det ett protein som vi inte är vana vid. Då kan det vara illa.
En gång hörde jag ett reportage på SVT där en person uttalade sig kring genmodifierade tomater. Hon sa: jag tänker inte äta tomater med några gener i.
Allt levande innehåller gener. De är absolut inte farliga att äta.
Så tänker jag.
≪ | ≫ |
Eva ∙ 5 februari, 2013 kl. 16:50
Hej igen. Ang GMO. HUR ska vi som konsumenter veta om det är ofarligt eller farligt, som du ser det? Med tanke på att det mesta av industrimaten idag ofta har tillsatser av t.ex socker och kemikalier som visserligen deklareras på innehållsförteckningen, men dessa tillsatser är ju inte bra för oss. Vi kan ju inte lita på alla producenter idag, deras fokus är ju att tjäna så mkt som möjligt. Jag förstår att det KAN användas på ett positivt sätt, men om det används på ett farligt sätt så skulle det kunna bli riktigt otäckt, eller??
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 5 februari, 2013 kl. 19:23
När det gäller GMO är min oro snarare miljön än människors hälsa.
≪ | ≫ |
Dina ∙ 5 februari, 2013 kl. 11:27
Om det börjas forska om kopplingen mellan insuling och cancer så blir det säkert för att ta fram en insulinhämmande drog. Guldgruva för pharma när patienter får både insulin för blodsockret och något annat mot insulinet …
(Förlåt cynismen.)
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 5 februari, 2013 kl. 11:43
Jo, det jobbar man redan på…
≪ | ≫ |
Björn Ölund ∙ 5 februari, 2013 kl. 22:17
När farsan behandlades för sin cancer på KS i somras fick han träffa en dietist som inte sa ett skit om att sluta eller ens dra ner på socker. När jag läst på om cancer och kost förklarade jag för honom att han måste lägga om sin kost och sluta med socker, mjöl, ris, pasta, potatis, gryn etc. Han var väldigt skeptisk då ingen av hans läkare eller dietist nämnt något om detta. Jag tog upp det med hans onkolog själv som då sa typ ”Mjoo, det stämmer att socker föder tumören då det är hög aktivitet där så det är bra att dra ner lite på det, men det är ju socker i allt nuförtiden så det är inte så mycket att göra”. När farsan senare var inlagd på KS serverades skitdålig näringsfattig mat med mackor, potatis, ris, pasta och så en härlig dessert i form av sockrad kräm eller glass. Det var ett helsike att som anhörig försöka kräva bättre sockerfri mat och mer grönt. Helt otroligt att kunskapen är så sjukt dålig bland läkare och att kosten på sjukhuset är så fruktansvärt dassig. Maten kan hjälpa otroligt mycket för att stärka immunförsvaret och motverka cancer (läs tex Anticancer!) men den mat som serveras och föreslås av läkare och dietister på sjukhusen skulle jag säga snarare stjälper än hjälper. Pappa dog den 5 november.
Tack Ann (och Jonas Colting ) för att ni sprider det här som jag tycker är så viktigt!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 6 februari, 2013 kl. 05:06
Usch så sorgligt att höra! Jag hoppas att alla tjatande cancerpatienter och alla anhöriga kan få vården att vakna! Fantastiskt att du i alla fall försökte påverka!
≪ | ≫ |
NicSy ∙ 7 februari, 2013 kl. 13:38
Jag tror att sockermaten serveras på sjukhus, dagis, äldrevården och överallt för att den är så mycket billigare än allt annat. Det är hög tid att protestera! Tyvärr tror onkologer mer på sina gifter än på matens betydelse. Jag är inne i samma diskussion efter min bröstcancerdiagnos och jag tänker stå på mig och vägra hormonbehandlingen. Så jag är tacksam för alla kloka råd som hjälper mig att undvika återfall. Man vill ju inte hamna där igen. Man blir bara sjukare på sjukhus 😉
≪ | ≫ |
Danonino ∙ 7 februari, 2013 kl. 12:07
Jag brukar tänka tillbaka på Rosa Bandets bröstcancer- ”Rosa princesstårta” -kampanj som pågick i hela landet Snacka om pinsamt och vilken total okunskap och vilket ointresse i att faktiskt kunna bota cancer.. Sjukt är vad det är!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 7 februari, 2013 kl. 19:20
I höstas kunde man också äta en kanelbulle mot cancer. Ett projekt mellan kanelbullens dag och cancerfonden.
≪ | ≫ |
Nya kopplingar mellan socker och cancer | Ett sötare blod ∙ 13 februari, 2013 kl. 15:56
[…] Världscancerdagen: gör koststudier på cancer […]
≪ | ≫ |
lingonetscarina ∙ 22 februari, 2013 kl. 14:05
Intressant med socker och cancer. Min dotter fick cancer 2007, hon var då 17 år. All mat som serverades inkl den mat som vi fick ta från frysen på onkologen, var snabbmatsliknande kost. Pizza, pulvermos, risifrutti, pannkakor, lasagne, lågkaloriglass mm. Frukost: sötlimpa, juice mm. Bara ”mjöl- och sockermat” m a o. Samtidigt rekommenderade dietisten näringsdrycker, sockrade. Samtliga barn/ungdomar på avdelningen hade svåra, plågsamma blåsor i munnen, i stort sett alla ungdomar hade nageltrång – inflammerade med mycket smärta då de råkade slå i någon tå i dörr, sko mm. Min dotter fick hemlagad mat, ekologiskt näringspulver, grönsaker mm – allt som hon klarade av att äta. Så lite ”mjöl- och sockermat” som möjligt. Hon hade 1 blåsa i munnen! 1 blåsa. Dessutom hade hon märkligt ”bra” blodvärden under hela sin cytostatika-period. Oförklarligt sa läkarna, men hon hörde till något exeptionellt undantag, sa dom. Jag säger: bra mat, bra näringstillskott och minimalt intag av socker, mjöl………….
≪ | ≫ |
Diabetes ökar risken att avlida i bröst- och tjocktarmscancer | Ett sötare blod ∙ 29 september, 2013 kl. 20:43
[…] Läs ett tidigare inlägg om behovet av att undersöka om en blodsockersänkande kost kan bromsa cancerutvecklingen: Världscancerdagen: gör koststudier på cancer […]
≪ | ≫ |
Miriam ∙ 10 oktober, 2013 kl. 13:35
Hur kan vi påverka sjukhusen att börja servera lågkolhydratkost till cancerpatienter? (och andra sjuka). De ger gärna glukosdropp också.
Mvh Miriam
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 11 oktober, 2013 kl. 05:21
Jag önskar att jag hade ett svar på det…
≪ | ≫ |
Miriam Anticancerkost ∙ 11 oktober, 2013 kl. 13:52
Mycket intressant läsning, skönt att informationen sprids.
≪ | ≫ |
Corren granskar Cancerfondens idiotiska sockerkampanj | Ett sötare blod ∙ 15 oktober, 2013 kl. 19:44
[…] Här ett tidigare inlägg om behovet av forskning som undersöker kopplingarna mellan kost och cancer: Världscancerdagen: gör koststudier på cancer […]
≪ | ≫ |
Nya rön: Bröstcancerceller tycks vara beroende av socker | Ett sötare blod ∙ 20 december, 2013 kl. 14:42
[…] Världscancerdagen: gör koststudier på cancer […]
≪ | ≫ |