Sedan början av 2000-talet har konsumtionen av socker minskat från en topp på runt 45 kilogram per person och år till 35-36 kilogram per person och år. Det har varit en bra utveckling. Men idag när jag var inne på Jordbruksverkets hemsida, hade deras kurva över sockerkonsumtionen uppdaterats med statistik för 2011. Det året åt vi svenskar plötsligt mycket mer socker igen: upp emot 42 kilogram per person och år. Det är framförallt det dolda sockret i förädlade livsmedel som ökar.
Utöver detta socker äter vi också nya former av socker, som glukossirap och fruktossirap. Dessa ingår inte i statistiken enligt Jordbruksverket. Läs mer om det i Ett sötare blod.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Karl ∙ 6 maj, 2013 kl. 08:33
Länken i inlägget täcker statistik t.o.m. 2010: denna länk inkluderar dock 2011.
Sedan tycker jag det verkar litet tveksamt att se ökningen 2011 som tecken på ett trendbrott; det har ju förekommit svängningar av jämförbar storleksordning år från år tidigare.
≪ | ≫ |
CHIPS och COLA | Bengt Ingerstams blogg ∙ 7 maj, 2013 kl. 12:56
[…] http://ettsotareblod.se/vi-ater-mer-vitt-socker/ […]
≪ | ≫ |
Christina Sandström ∙ 8 maj, 2013 kl. 07:58
Det är HEMSKT att svenskarna blir ”tvungna” att äta det dolda sockret! Vi blir lurade. Ja, inte jag då som äter lchf, men många andra.
// kikkisandstrom.se
≪ | ≫ |
Hälsosnackisarna just nu! | Kikki Sandström ¤ Inspiratör & Coach ∙ 17 maj, 2013 kl. 08:08
[…] Ann Fernholm – Sockerkonsumtionen ökade drastiskt år 2011 […]
≪ | ≫ |
Morris ∙ 1 juni, 2013 kl. 20:28
Kanske cupcake-trenden drog igång 2011?! 😉
≪ | ≫ |
Socker – du söta gift | Bengt Ingerstams blogg ∙ 21 september, 2013 kl. 14:36
[…] http://ettsotareblod.se/vi-ater-mer-vitt-socker/ […]
≪ | ≫ |