Länge har vi fått höra att åderförkalkning är en process där fett slammar igen blodkärlen. Men den bilden är föråldrad. I Ett sötare blod kan du läsa om hur det gick till när svenska forskare insåg att immunförsvaret är inblandat. Celler från immunförsvaret attackerar kärlväggen. Det skapas en inflammation som leder till att kärlen täpps igen.
I boken kan du läsa om många av de bevis som finns för att höga blodsocker eldar på den livsfarliga inflammationen. Nu har det kommit ett genombrott som kan förklara varför detta sker. Så här är det: höga blodsocker stimulerar produktionen av ämnen i kroppen som kallas S100A8/S100A9. Idag berättar forskare i den prestigefyllda tidskriften Cell Metabolism att S100A8/S100A9 påverkar benmärgen och triggar framväxten av immunceller som kallas för monocyter och neutrofiler. Monocyter letar sig fram till den begynnande åderförkalkningen och hindrar den från att läka ut. Det leder till att skadorna blir värre. Neutrofilerna tillverkar än mer S100A8/S100A9, som far till benmärgen och stimulerar produktionen av än mer monocyter och än mer neutrofiler… Det blir en ond cirkel där blodet fylls av allt fler skadliga immunceller.
En viktig nyckel till förståelsen för hjärt- och kärlsjukdom
Denna upptäckt kan vara en viktig nyckel till förståelsen för varför höga blodsocker leder till en inflammation i blodkärlen. Forskarna rapporterar också att halterna av S100A8/S100A9 korrelerade med mängden immunceller i blodet hos personer med typ 1-diabetes. De som hade utvecklat hjärtsjukdom hade också mer S100A8/S100A9 och mer immunceller i sitt blod. Detta gäller troligtvis även personer med typ 2-diabetes och metabolt syndrom, även om studien är gjort på typ 1-diabetes.
Det här visar återigen hur viktigt det är att hålla blodsockret på en låg och jämn nivå. Häromdagen mejlade en person som jobbar inom äldrevården. Där menar vissa att de äldre patienterna med diabetes mår bättre om deras socker ligger lite högt. Många serveras dagligen kakor, bullar eller söta desserter. Allt talar för att det är direkt farligt för de gamla. Förkalkade blodkärl skadar både hjärta och hjärna.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Steffen ∙ 7 maj, 2013 kl. 19:40
Oerhört spännande. Behövs det snart fler bevis för att man bör äta kolhydratfattigt…?
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 7 maj, 2013 kl. 20:58
Mitt i prick! Jättebra när du skjuter skarpt sådär!
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 8 maj, 2013 kl. 06:47
Pedagogiskt som vanligt,,,,
Själv håller jag på att konvertera några äldre läromedel till e-böcker, kan uppgraderas kontinuerligt och man slipper försörja golfspelande förlagsdirektörer – billigare för läsaren blir det oxå som kommer att kunna ha tillgång till miljoner sökbara titlar i sin surfplatta,,,,
Undrar om inte all böcker kommer att vara uppgraderbara i framtiden – då skulle nog ”Ett sötare blod 2.3” legat klar för nedladdning snart,,,,
≪ | ≫ |
Maria Lilja ∙ 8 maj, 2013 kl. 07:13
Klockrent! Snart slår pendeln över, paradigmskiftet kommer närmare.
≪ | ≫ |
rr ∙ 8 maj, 2013 kl. 13:44
Du får aldrig högt blodsocker om du är frisk, du måste vara insulinresistent för att få högt socker.
Sen har forskarna hittad levande bakterier i placket, socker kan inte förklara det.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 8 maj, 2013 kl. 16:58
Ät en stor påse godis så får du se. De flesta friska jag mätt på får blodsocker upp emot 9-10. Det är högt.
≪ | ≫ |
rr ∙ 8 maj, 2013 kl. 20:56
Dom är inte friska dom är insulinresistenta.
Gör en glukostest på folk som inte lever i vårt kemikaliefyllda samhälle så ser du inget förhöjt blodsocker.
Läs lite om studier som Staffan Lindeberg gjorde på kitava.
Dom äter kolhydrater och har en hög insulinkänslighet.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 9 maj, 2013 kl. 16:47
Det är skillnad på att äta fiberrika kolhydrater och att äta en hel godispåse. Blodsocker över nio gäller min 6-åriga dotter också, som ville vara med och experimentera. Jag kan garantera dig att den fysiskt aktiva ungen absolut inte är insulinresistens. De är en fråga om doser och hur snabba kolhydraterna är.
≪ | ≫ |
Karl E Arfors ∙ 9 maj, 2013 kl. 15:57
rr titta på kostdoktorn när han på en fetmakonferens i Stockholm äter vad som bjuds vid lunchen: Två vita brödskivor med nån smet mellan + en gurkskiva, en nyckelhåls-youghurt (lågfett och mycket socker ger ju nyckelhål för SLV), ett äpple och en bit choklad till kaffet och Andreas Eenfeldt gick upp mot 10 i sockervärde enl gamla skalan. Nästa dag gick han till en restaurang i när-heten och åt en köttbit med varma grönsaker och en fet sås och glukosvärdet ändrades knappt, eftersom han inte åt kolhydrater.
Om Du skickar ditt e-mail kan jag skicka den informationen till dig, så lär du dig nåt ytterligare. Kostdoktorn är inte insulinresistent,kan jag lova, och Du bör ta bättre reda på hur fysiologi och biokemi fungerar innan Du lägger ut din information.
I senaste Cell Metabolism berättas om hur socker stimulerar fram faktorer som ökar på inflammationsceller, både Granulocyter och Monocyter – alltså mer av inflam-
mation – se vidare Ann Fernholms kommentar i denna blogg.
karl
karl
≪ | ≫ |
Sten Bsell ∙ 14 maj, 2013 kl. 23:06
Håller helt med Ann och Karl. Samtidigt spelar insulin i form av högt fasteinsulin och insulinresistens en mycket elak roll för utveckling av kärlsjukdomar. Och insulinresistans/högt fasteinsulin fås just genom långvarigt högt kh-intag. Sockertoppar (postprandrial glucose spikes) minskar gradvis insulinkänsligheten vilken i sin tur leder till högre blodsocker under längre tid och samma för insulin och alltihop blir värre drivet av ett högt regelbundet KH-intag.
Att man funnit bakterier i plack behöver inte betyda att baketrierna bildade placken.
Det är t.ex. troligt att dessa fann (i ett naturligt förstadium) en dåligt kontrollerad miljö där de kunde hitta ”mat” och utvecklas i fred till dåliga bakterier.
”Högt fasteinsulin” har i flera större studier befunnits vara den största oberoende riskfaktorn för hjärtsjukdom, eller ”förplackning” av blodådror. Så hjärtsjukdom från högt (faste-)insulin från ”ett sötare blod” från en KH-dominerad kost.
SLV’s 50-60% KH-rekommendationer är en gissning eller snarare ett önsketänkande från en kolhydratsberoende livsmedelsindustri. En industri som ofta ”frivilligt” med-sponsrar SLVs aktiviter, utan minsta invändningar från det statliga verket trots att man gör reklam för sina egna varor, och kallar det för ”utbildning” (dietiester t.ex)
Det finns inga studier som har ”provat fram” att 50-60% KH är/var för hälsan det bästa KH-intaget. Men det är helt klart att ju högre medelintag av KH, desto fler diabetiker och mer hjärtsjukdom, samtidigt som motsatsen gäller, enligt ovan.
Om endast en diabetiker genom att kraftigt minska KH-intag slapp insulin och därmed den ökade dödsrisken (i hjärtsjukdom 75%+) som annars i medeltal förkortar diabteslivet med 10-15 år, vore det tillräckligt att forska om ”vad mer kan göras”. Men idag finns det nu hundratlas sådana f.d.diabetiker eller typ 0″, och trots detta reagerar socialstyrelsen inte och godtrogna diabetiker fortsätts att matas med det som man med säkra studier konstaterat är fämsta anledningen till hjärtsjukdom och enligt statistiken förkortar deras liv med 10-15 år, KH och insulin. Om man istället minskar deras KH intag så att insulinet de har räcker får de tillbaks hälsan och slipper dö en förtidig död. En död ofta föregången av plågsamma stympningar som borde höra hemma på 1500-talet istället för att öka i antal år från år som skett idag.
≪ | ≫ |
Ann Kristin ∙ 9 maj, 2013 kl. 15:07
Det är ju intressant för Kitavafolket, men inte så intressant för oss i resten av världen. Mina mor- och farföräldrar kunde också äta kolhydrater, men de åt inte den sockerstinna mat vi äter idag, och skötte sitt småbruk med mestadels kroppen som redskap. Så exakt VAD är din poäng?
≪ | ≫ |
Ann Kristin ∙ 9 maj, 2013 kl. 15:10
Eftersom jag gick runt med ett blodsocker på 8-9 för jämnan (trots ganska lågt intag av socker och onyttigheter) är jag glad att jag för fem år sedan la om kosten. Synd att jag hann bli ganska sjuk, men bättre sent än aldrig. Fortsätt, folk lyssnar på dig, du är så grundligt påläst. Din fanklubb växer exponentiellt, och den är ganska påläst också.
≪ | ≫ |
Bobbo ∙ 9 maj, 2013 kl. 18:29
”Häromdagen mejlade en person som jobbar inom äldrevården. Där menar vissa att de äldre patienterna med diabetes mår bättre om deras socker ligger lite högt. Många serveras dagligen kakor, bullar eller söta desserter.”
De får en sockerkick och belönigscentrum aktiveras. Klart att de tycker att de mår bättre. Men det är ju bara för stunden, i längden försämras hälsan. Men det är billigare med lite (eller mycket) socker än att ha tillräckligt med personal för att aktivera gamlingarna och få dem glada på det viset.
≪ | ≫ |
Åderförkalkningen minskade – trots skyhögt kolesterol | Ett sötare blod ∙ 14 juni, 2013 kl. 08:05
[…] Genombrott: hur höga blodsocker kan driva åderförkalkning […]
≪ | ≫ |
Ny studie: socker kopplat till ökad risk för hjärtsjukdom | Ett sötare blod ∙ 4 februari, 2014 kl. 05:56
[…] är tidigare inlägg på ämnet: Hur högt blodsocker kan driva åderförkalkning, Vad är high fructose corn syrup och hur farligt är […]
≪ | ≫ |