Kära läsare! Jag skulle behöva hjälp i ett annat projekt jag håller på med. Vill prata med personer som har erfarenhet av vad man ger små bebisar för mat i andra kulturer. Vid vilken ålder börjar man mata dem? Vad får de? När börjar de äta bitar? Vad finns det för restriktioner? Hur skiljer sig det från Sverige? Det var en person som sa att bebisar i Frankrike får Camembert redan vid typ fyra månaders ålder. Är det någon annan som hört det?
Är det någon som har reflektioner kring hur det skiljer sig mellan olika delar av Sverige eller över tid i Sverige, tar jag väldigt gärna del av det också!
Lämna en kommentar eller mejla till:
TACK!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
dufva ∙ 8 maj, 2013 kl. 20:27
En sak är säker
Att ge spannmål utblandat i vätska vid 4-5 månaders ålder som vi dumt nog gör är inget som skapar friska individer
≪ | ≫ |
rr ∙ 8 maj, 2013 kl. 20:59
Så du vet alt om listeria, ost är inte riskfritt.
≪ | ≫ |
Karl E Arfors ∙ 8 maj, 2013 kl. 21:09
I Nice har man franska barnmatsvanor. Man köper en grönsakskokare (som en tekokare med propeller i botten) När grönsakerna är kokta sätter man igång mixern och gör pure som dom svensk-franska ungarna älskade. När dom blir lite äldre kan man lägga med fisk från föräldrarnas middag eller lite pate eller lite stekt råbiff som mixas med.
Dessa barn Nils, Karl och Sven hade aldrig problem med kolik etc, – det är ett vällingproblem. Och dom fortsätter att gilla grönsaker. I Frankrike och Italien finns inte mycket Barnmat på burk från Findus och Felix och ingen välling.
Välling är en svensk ovana – men byt till grönsakspure så mår barnen jättebra
hälsar karl
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 9 maj, 2013 kl. 07:51
Tack! åt de camembert?
≪ | ≫ |
Karl E Arfors ∙ 9 maj, 2013 kl. 08:47
Ja Sven var fenomenal på att hitta olika goda ostar i kylskåpet från tidig ålder 3-4 år – öppna dörren stå på en pall och hitta några ostar som man kan blanda med grönsaker och sallad.
karl
≪ | ≫ |
Linus ∙ 9 maj, 2013 kl. 09:43
Tro det eller ej, men barn i utlandet äter ofta utländsk mat 😉 Även om Svensson och BVC-tanter tror att barn bara kan äta pannkakor och välling…
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 9 maj, 2013 kl. 10:28
Som vanligt är det inte nödvändgtvis vad man äter utan vad man INTE äter som håller folk friska – flera har redan berört vällingen och det räcker med att jämföra med danskarna för att dra en hel del slutsatser,,,,,
(såvitt jag käner till ger inte danskarna sina barn välling/samma typ som hos oss)
≪ | ≫ |
sandra ∙ 9 maj, 2013 kl. 12:47
Tyvärr äter dom Brittiska småbarnen uruselt, mjölkpulver som blandas ut i varmt vatten som är så söt at det gör ont, och för att inte tala om Rusk’s en uppblåst mariekex, som anses nyttig .Dessvärre verkar det stort in bättre på andra sidan gränsen i Spanien med söt yoghurt och vetebröd, och vitt bröd i massor.
≪ | ≫ |
rr ∙ 9 maj, 2013 kl. 17:43
Ann
Har du kompetens att uttala dig om listeria?
Ost kan innehålla listeria.
Tål bebisar vid 4 månaders ålder listeria?
≪ | ≫ |
Ann Christin Sandlund ∙ 10 maj, 2013 kl. 12:01
Jag ser inte att Ann uttalar sig om listeria, eller något annat heller, utan ber om info om vad barn i olika länder äter.
Listeria, liksom botulinum ska inte nonchaleras. Men jag förstår inte vad du är ute efter?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 9 maj, 2013 kl. 21:44
Har inte läst på om det…
≪ | ≫ |
dufva ∙ 9 maj, 2013 kl. 19:21
Jag tycker det skulle vara speciellt intressant att få reda på vad urbefolkningar ger sina barn
Hur gör tex våra egna samer, om det nu finns några som ännu lever någorlunda traditionellt?
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 10 maj, 2013 kl. 07:46
Inte barnmat men ett intressant angreppsätt på bl a MS,,,,
Vad är ”riktig” sjukdom och vad är förgiftning?
Själv tror jag nog att merparten av oss har en läckande tarm,,,,
http://trelleborg-kiruna.blogspot.se/
≪ | ≫ |
Mejja ∙ 10 maj, 2013 kl. 10:38
Tänkte på vad jag hörde på P1 häromdan, föräldrar som rengjorde tappad bebisnapp genom att stoppa den i munnen hade barn med bättre immunförsvar än föräldrar som doppade nappen i kokande vatten (vet ej hur försöket var upplagt).
För längesen borde ju barnmat bestått av de vuxnas mat som man förtuggat i sin egen mun till purékonsistens eller lagom stora bitar. Genom detta kanske man bidrog till barnens immunförsvar.
≪ | ≫ |
Totto ∙ 10 maj, 2013 kl. 18:34
Det borde ju finnas forum av typen ”Familjeliv” i flera länder. Om jag var du skulle jag undersöka dessa för att se vad barnen får att äta.
≪ | ≫ |
Karin ∙ 13 maj, 2013 kl. 22:33
Där det växer avocado, får barnen tidigt mosad sådan. Ganska lite smak, mycket vitaminer och bra fett. T ex Israel, Chile m fl länder.
≪ | ≫ |
Anna ∙ 22 maj, 2013 kl. 10:48
I Kina under våra två adoptionsresor fick resgruppen, familjer med barn och med ca 10 månaders bebisar, vid varje måltid på olika restauranger in en speciell rätt som var avsedd för de minsta barnen som kan beskrivas som ångkokt omelett i form med en tunt lager köttbuljong överst (gissar jag men det såg ut så). Tror inte omeletten innehöll mjölk eller grädde. Lite spännande att mata barnen med omelett med ätpinnar, men det gick.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 22 maj, 2013 kl. 12:58
Så där åt det ägg? Intressant! Det är nog bland det mest näringsrika man kan ge de små.
≪ | ≫ |