SvD har en artikelserie om IBS just nu. Otroligt många människor i Sverige har oförklarliga problem med magen. SvD skriver att KBT-terapi kan hjälpa: KBT mot IBS – lyckad bokstavskombination? | SvD.
En annan effektiv bokstavskombination mot IBS är LCHF. Många som äter en lågkolhydratdiet mår mycket bättre i magen. För många kommer detta som en överraskande och positiv bieffekt.
I Ett sötare blod kan du läsa om hur fem av Sveriges främsta magexperter förklarar det här. Alla är överens: snabba kolhydrater kan övergöda tarmfloran. När en person drar ner på kolhydraterna, lugnar sig gasproduktionen i tarmarna.
En person som läste boken mejlade och berättade att hennes mage nu mådde bra. Hennes berättelse kan du läsa här:
Läsare: Slipper IBS efter 35 år av magproblem
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Övrigt, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Namn ∙ 19 juni, 2013 kl. 12:50
Jag tror inte det är kolhydrater i sig som är problemet utan att vissa kolhydrater kan vara svårsmälta.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 juni, 2013 kl. 16:31
Det kan nog vara olika för olika personer också. Fruktos (som finns i vitt socker) är ett problem för en del.
≪ | ≫ |
Karin ∙ 19 juni, 2013 kl. 15:27
Det verkar som man vill prova ”allt” utom fiberfattig kost för att bota IBS.
≪ | ≫ |
Stefan ∙ 19 juni, 2013 kl. 15:31
Efter 15 års dagligt lidande av IBS försvann mina besvär efter bara fem dagar på LCHF. Jag hade ingen aning vad jag skulle förvänta mig av min kostomläggning för ett och ett halvt år sedan. Den absolut bästa effekten var att bli av med IBS, därefter att jag inte varit sjuk en enda dag se’n dess och 10 kg överflödigt fett rann av min kropp. Känner mig, och ser ut, som jag var 25 igen…nu 45 🙂 /Stefan
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 juni, 2013 kl. 16:31
O vad bra!
≪ | ≫ |
david ∙ 19 juni, 2013 kl. 18:20
Tarmfloran orsakar IBS, Någon annan förklaring finns inte.
Kolhydrater orsakar inte IBS men kolhydrater kan ge för mycket mat till tarmbakterierna så vi får problem med tarmfloran.
Maten i magen kan inte påverka magen, det finns inget sätt maten kan påverka magen på, men bakterier som lever i magen kan påverka magen.
KBT mot IBS är felaktig behandling om patienten har en felaktig tarmflora.
Psykologer kan inget om tarmfloran och dom kan inte avgöra om KBT är rätt behandling av IBS.
Man behandlar inte salmonella med KBT man skriver ut antibiotika.
Dom som blir friska på några dagar med en ny kost kan inte fått sin IBS av psykologiska orsaker.
En dålig tarmflora orsakar irritation i tarmen, flera cytokiner frisätts och det påverkar peristaltiken i magen, Bakterierna påverkar nervsystemet och symtomen kommer inte från hjärnan.
Att KBT är bra för IBS är nog påhittat av dom som vill göra pengar på KBT behandling.
≪ | ≫ |
Fiana ∙ 28 juni, 2013 kl. 02:36
Ja du det var ju din hemsnickrade teori då. Man byter heller inte tarmflora så där på några dagar.
Det är sedan länge känt att hypnos är en av de få behandlingar som ger bättre effekt än placebo på IBS. Det är väldigt svårbehandlat då du helt enkelt har en stor placeboeffekt. Det är många gånger svårt att ta till sig att stress och tankemönster faktiskt påverkar det i stor grad. Dock på ett mer omedvetet plan – knappast inte att bara bestämma sig eller något. Men fungerar Hypnos i faktiskt effekt är det inte helt otroligt att KBT kan göra det med.
Vajsing på tarmfloran är en orsak att få IBS symptom (säkert extra vanligt de gånger den debuterar i samband med maginfluensa vilket inte är helt ovanligt.
Problemet är att det finns helt enkelt många olika orsaker till samma diagnos i det här fallet, något som bidrar till den felaktiga idén om en ”slaskdiagnos”, men det är en symptombaserad diagnos med tillägget att andra specialiserade diagnoser ska uteslutas först.
Jag har en mycket grav IBS sedan ca 14-15 år tillbaka (alltså bitvis på den nivån att du inte bara är sjuskriven helt utan helt oförmögen att ens gå till affären ett stenkast bort eller laga mat).
Grundproblematiken i mitt fall är en gallmalabsorbtion vilket ger en mycket kraftig diarré och smärtor. Det som är tur med den formen är att det faktiskt finns medicin, en gammal kolesterolsänkande medicin som verkar genom att binda galla (ganska dålig på att just sänka kolesterol i de fall man har mer problematiska sådana värden). Den ger bra effekt, men också biverkningar som brister på fettlösliga vitaminer (lovar det inte är kul att få brist på K-vitamin du slutar nästan aldrig blöda) jag klarade dock av smaken på medicinen (som är ett pulver du löser i vatten) vilket många inte gör. Bristerna slapp jag dock inte undan.
Effekt kunde även fås av kortisonpreparat som normalt get till inflammatioriska tarmsjukdomar, det finns vissa tecken på att det i vissa fall handlar även här om en inflammation om än låggradig sådan att den inte helt visar sig på test (min gav dock förhöjd sänka, men ska nog även här påpeka apropå teorier om tarmflora i mitt vall inte föll sig troligt alls då ren probiotika av starkare slag än vad du hittar normalt som togs hem av frustrerad läkare som gärna ville hjälpa får andra ”källor” hade absolut 0 effekt). Men tyvärr kan man få Cushings syndrom även av de nya dyra moderna preparaten upptäckte jag försent.
TIll slut blev jag trött på medicin och biverkningar.
Att maten inte skulle kunna påverka magen är bara ren bullshit, olika födoämnen påverkar på alla möjliga sätt och vis. Vilket leder till ytterligare en bidragande orsak till IBS utbrott som många specialister jag träffat känt till. Kli, framförallt vetekli kan vara så retande att en något känslig mage slår helt bakut och utvecklar IBS vid alltför regelbundet intag.
För mig gjorde störst skillnad att sluta röka, vilket tog det från helt handikappande till hanterbart. Det irriterade helt enkelt peristaltiken något enormt och puffade på (haha) inflammationen.
LCHF hjälper min mage – men inte nödvändigtvis för att det är lite kolhydrater och mycket fett utan för att det tar bort mycket jag inte tål samt lägger till mer fett vilket gör att större mängd av gallan som utsöndras behöver användas och därmed mindre att skapa problem i tjocktarmen pga malabsorptionen. Vad jag inte tål, förutom mer uppenbara saker som nämnda kli då:
Fruktos i stor mängd, de flesta frukter går bort i vilket fall men speciellt de fruktosrika. Äpplen är ren katastrof. Bort med frukt i LCHF ger omedelbar lindring.
Vetestärkelse och vetegluten, men på olika sätt. Vetestärkelsen ger omedelbar effekt av problem, gluten tål jag kortsiktigt men inte långsiktigt.
Kaffe – fast det får jag avstå oavsett diet.
Fullkorn av blandat slag (trots problemen med vetestärkelse, ska jag äta spannmål alls ska det vara vitt bröd/pasta, kliproblematiken möjligen igen.
Mejeri i okoncentrerad form – jag är inte laktosintolerant (var det en gång för länge sedan från en stark pencillinkur i några år men inte längre och inte varit på minst 15 år) men mjölk kan vara redigt svårsmält. Ost tåls bra, hårdost extra då den ger extra stoppande effekt – kanon för sådana som mig.
Däremot tål jag alldeles utmärkt sk gasbildande grönsaker som kålsorter etc.inget problem alls. Fruktos är vad som verkligen ger gas för mig (ja och vissa sockeralkoholer men det är ju knappast inte mat)
Det här är ju inte en lista jag kommit på en pisskvart vad som inte fungerar för mig, det tar tid att hitta det systematiskt, det är lätt att dra felaktiga slutsatser.
Men med de råd man får är det lätt att missa att frukt kan behöva helt uteslutas (personligen tål jag ananas) och att fettet kan behöva ökas. Att bröd helst ska bort och i vare fall inte vara fullkorn.
Men det där med den mentala biten då, jag har inte själv provat vare sig hypnos eller kbt mot det trots jag vet det har bevisad effekt över placebo, men med åren ser jag mer och mer att det faktiskt ger stort utslag vad som pågår i hjärnan. Blir magen plötsligt mycket sämre kan jag oftast ge mig på att det är något som stressar/oroar utan att jag släpper fram och tar itu med det. ”Åh fan jag har fått sprungit på toa 14 gånger idag och det är inte mer än eftermiddag och jag har inte ätit bröd eller massa frukt undrar vad det är jag behöver ta itu med och lösa nu jag förträngt….”
≪ | ≫ |
Kristina ∙ 20 juni, 2013 kl. 10:22
Det här gäller mig också. Jag fick den här ”slaskdiagnosen” IBS för många år sedan efter att man inte kunnat hitta någon förklaring till mina magsmärtor och problem.
För några år sedan hoppade jag på LCHF för att gå ner några kilon men upptäckte att jag blev i princip frisk i magen. Jag visste inte ens att man kunde gå omkring och inte känna av magen hela tiden. För mig tror jag definitivt att det är gluten som är den värsta boven, inte kolhydrater i sig. Det händer att jag äter lite potatis eller ris men det är bara när jag äter lite bröd (ytterst sällan) som jag kan få rejält ont i magen igen. Även mejeriprodukter måste jag vara försiktig med.
Har fått för mig att gluten är dåligt för många många fler än de som visar positivt på glutenintoleranstest. Synd att inte fler läkare uppmanar folk med magproblem att prova att utesluta gluten.
/Kristina
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 28 juni, 2013 kl. 07:54
Det är inte jag som säger det här. Det är fem magexperter i Sverige. Vad man är känslig för kan absolut vara olika i olika fall.
≪ | ≫ |