Idag granskar Östgöta Correspondenten Cancerfondens sockriga kampanjer. Läs här: Makabert att sätta godhetsstämpel på bullar och här: CANCERFONDEN: Vi har en fikatradition i Sverige
Jag höll på att sätta mitt te i halsen när TV4 visade Cancerfondens reklam tillsammans med Kellog’s Special en kväll i veckan. Vilken brist på kunskap. Och så olika det kan vara. När jag ringde till MD Anderson, ett ledande cancersjukhus i Texas, för att ta reda på varför de ger sina patienter rådet att undvika socker och snabba kolhydrater var det snabba svaret: ”There is a relationship between excessive insulin, the IGF-pathway and worse outcomes”. På vanligt språk betyder detta: ”snabba kolhydrater sätter kroppen på tillväxt och prognosen blir sämre”. På MD Anderson pratade de också om ”the Warburgeffect”, som jag beskriver i Ett sötare blod. Socker är en viktig källa till energi för cancerceller. Man använder till och med sockerisotoper för att diagnostisera tumörer. Kopplingarna mellan socker och cancer är helt enkelt läskigt starka. Kanske skulle man göra en Gudrun Schyman. Ta ett berg av Kellogs Special K, några rosa dammsugare och ett gäng torra kanelbullar och tända på. Alla som ville se brasan skulle få betala 100 kronor. Pengarna skulle gå till cancerkostforskning. Eller till en motkampanj nästa gång Cancerfonden vill att vi ska äta kanelbullar på kanelbullens dag.
Här ett tidigare inlägg: Världscancerdagen: gör koststudier på cancer
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Modesty007 ∙ 15 oktober, 2013 kl. 20:32
Rekommenderar varmt alla att läsa ”Cancer as a Metabolic Disease” eller en lekmanna förklaring hur mutationer hos mitokondrier orsakar cancercellens beroende av glukos bl.a. -http://diagnosisdiet.com/what-causes-cancer/
≪ | ≫ |
Majoren ∙ 15 oktober, 2013 kl. 22:07
🙂 🙂
Jag betalar lätt en tusenlapp för att få se dig göra en ”Gudrun Schyman” på föreslaget sätt och lovar att tillhandahålla bränsle, för det är precis vad debatten om vår kost och kopplingarna till vår hälsa behöver nu; mer bränsle på elden!
≪ | ≫ |
Patrik ∙ 16 oktober, 2013 kl. 06:50
Jag är också på. Strålande ide Ann! Lite cirkus inför media kan ibland göra susen och kanelbullar och dammsugare hade blivit en fin brasa. Snabba kolhydrater brinner bra!
≪ | ≫ |
Frida ∙ 16 oktober, 2013 kl. 09:20
Väl rutet Ann! Vi är många som är upprörda.
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 16 oktober, 2013 kl. 11:21
Ja – det är väl bara att uppge ett passande konto medan frågan är het!
Fast jag tror nog att slantarna används bättre om du håller föreläsningar i utbildningssyfte än att skicka dem till forskningen, bättre friskvård i form av Ann Fernholm än sjuk vård!
Det går inte att bota cancer på det sätt som sker idag – det gäller att se till att hålla sig frisk, redan på 1920-30 talet larmades det om en galopperande ökning av cancer och det bara fortsätter,,,,
Har själv en bekant som blev utskrattad och förlöjligad av läkarna då hen ville slippa kolhydrater under sjukhusvistelsen – de är inte bara okunniga utan saknar vanligt folkvett oxå! Att som svårt cancersjuk behöva få riktig mat insmugglad i ”lönndom” är inte värdigt – men så är det idag,,,
Hen dog 3 månader efteråt – hade ketogen kost hjälp? Kanske, kanske inte – beror nog på hur långt det gått. Men patienten var mycket upprörd över att få tillbringa sina sista månader i livet under denna läkarfacism,,,
Den här kunskapen om kopplingen cancer – kost har jag som lekman känt till i 25 år – ännu verkar det dock inte ha kommit ”experterna” till kännedom,,,,
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 17 oktober, 2013 kl. 09:13
Usch vad sorgligt. Bra uttryckt det där med folkvett.
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 17 oktober, 2013 kl. 09:48
Tror oxå man skall bejaka placeboeffekten – den är ganska stor och visst kan den ha en marginell betydelse och kanske t o m avgörande betydelse även vid cancer. Märkligt nog verkar många läkare inte vara medvetna om detta.
Alla träffar på någon som drabbats av cancer – många klarar sig men få av de jag känner till byter livsstil, de fortsätter med sina kolhydrater i full fart – verkar som om de inte blir upplysta om riskerna med allt socker de stoppar i sig,,,,
≪ | ≫ |
Björn Ölund ∙ 20 oktober, 2013 kl. 13:21
Jag gnällde om detta på Cancerfondens facebook-sida och fick följande svar som tyvärr bara gjorde mig ännu mer förbannad…
”Hej Björn, tack för dina synpunkter. Cancerfonden rekommenderar en sund och balanserad kost. En sund och balanserad kost kan innehålla socker men i måttliga mängder, till exempel innehåller frukt socker. Den exakta gränsen för ”måttligt” sockerintag är svår att fastställa. Vid övervikt och diabetes måste kostdirektiven dessutom anpassas.
Det är känt att ökade insulinnivåer, men också en förhöjd blodsockernivå, ökar cancercellers tillväxt. Det finns däremot inga entydiga vetenskapliga belägg för att intag av socker av personer med normal reglering av sockernivåer påverkar cancerrisk eller överlevnad vid cancer.
Cancerfondens vision är att besegra cancer, bland annat genom att samla in pengar och dela ut till svensk cancerforskning. En viktig del i insamlingen är samarbeten med sponsorer. Eftersom det inte finns några entydiga vetenskapliga belägg för att intag av socker påverkar cancerrisken, eller överlevnad vid cancer, ser vi inga problem med att samarbete med företag som säljer till exempel fikabröd.
Du behöver självklart inte stödja Rosa Bandet om du känner att detta går emot dina principer. Hoppas detta gav dig svar på hur vi resonerar.”
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 20 oktober, 2013 kl. 19:43
Närmare en miljon människor har problem med förhöjda blodsocker och ökade insulinnivåer. Konstigt att de inte tar hänsyn till detta i sin kamp mot cancer.
≪ | ≫ |