WHO håller på att ta fram nya kostrekommendationer. Nu rapporterar BBC att det nya målet kommer att vara att få ner sockerkonsumtionen till maximal fem energiprocent: BBC News – WHO: Daily sugar intake ’should be halved’. Så här skriver de: ”WHO’s current recommendation, from 2002, is that sugars should make up less than 10% of total energy intake per day. The new draft guideline also proposes that sugars should be less than 10% of total energy intake per day. It further suggests that a reduction to below 5% of total energy intake per day would have additional benefits.”
Det här tror jag kommer att betyda mycket för folkhälsan. Intressant nog kommer även socker från fruktjuice att inkluderas i detta. Idag sockrar en del företag sina produkter med koncentrerad äpplejuice. Då kan de märka produkten med ”inget tillsatt socker”, samtidigt som produkten ändå innehåller 10 gram socker/100 gram.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Lisa ∙ 7 mars, 2014 kl. 07:37
Hej Ann! Jag har följt din blogg ett tag, och såklart även sockerdiskussionen som varit i media. Jag måste säga att jag känner mig vilsen beträffande begreppet socker i media. Vad menas med socker i t ex den senaste WHO-frågan? Är det endast vanligt socker som avses eller också frukt? Och snabba kolhydrater i allmänhet? Känns så konstigt om de skulle rekommendera oss att dra ner på fruktätandet av allt annat konstigt vi stoppar i oss.
≪ | ≫ |
Livsmedelsföretagen sprider desinformation om sockerkonsumtion | Ett sötare blod ∙ 15 mars, 2014 kl. 12:39
[…] börjar lobbyingen mot WHO:s förslag till nya kostrekommendationer där de har som mål att få ner konsumtionen av tillsatt socker till under fem energiprocent. Här […]
≪ | ≫ |
Björn Hammarskjöld ∙ 21 mars, 2014 kl. 15:31
5 % socker=kolhydrater av totalkonsumtionen är 25 g kolhydrater per dag vid 2 000 kcal. Strikt LCHF med andra ord.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 mars, 2014 kl. 21:05
De pratar inte om stärkelse här utan sackaros och andra liknande sockerarter. Stärkelse kan kroppen hantera bättre.
≪ | ≫ |
Björn Hammarskjöld ∙ 23 mars, 2014 kl. 11:45
Ann, stärkelse består av socker, alla kolhydrater består av socker. Socker och kolhydrater är synonyma ord.
WHOs definition av socker innefattar bara glukos, fruktos, galaktos, sackaros och laktos. De två sista är sammansatta av glukos och fruktos respektive glukos och galaktos.
Stärkelse och glykogen är grenade kedjor av glukos, Båda är på grund av greningen snabbt nedbrytbara av våra enzymer i saliv och i tarmen till rent glukos som tas upp snabbt.
Fruktosen är fem till tio gånger giftigare än glukos och måste omedelbart tas om hand av levern för avgiftning. Men under transporten mellan tarm och lever så hinner många fruktosmolekyler glykosylera hemoglobinet till HbA1c och därmed förhindra att den hemoglobinmolekylen någonsin kan transportera syre mer. Så det är tur att röda blodkropparna bara har 120 dagars medelöverlevnad.
Så att WHO vill minska mängden tillsatt socker utan att samtidigt minska den totala mängden socker = kolhydrater i maten är bara kosmetik.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 23 mars, 2014 kl. 16:58
Jag vet hur sockerarterna byggs upp. WHO räknar inte stärkelse till en tillsatt sockerart.
≪ | ≫ |
Gissa hur mycket socker vi äter per person och år i världen? | Ett sötare blod ∙ 10 maj, 2014 kl. 18:39
[…] Men om man delar 168+14 miljoner ton med 7 miljarder människor, blir det 26 kg per person och år. Nyligen menade WHO att vi skulle förbättra vår hälsa om vi minskade sockerkonsumtionen till max …. Det är 9 kg per person och år. Det finns en oro att vi inte ska kunna föda världens befolkning […]
≪ | ≫ |
Sockerkriget är i full gång – från Warren Buffet till WHO | Ett sötare blod ∙ 7 mars, 2015 kl. 11:31
[…] tar upp WHO:s nya rekommendation: att maximalt 10 procent av alla kalorier ska komma från tillsatt socker och ytterligare […]
≪ | ≫ |
Fin frukost hos SJ | Ett sötare blod ∙ 17 april, 2015 kl. 06:02
[…] totalt 23 gram socker. Det är i princip hela dagsbehovet av tillsatt socker om man ska följa WHO:s nya hälsomål att få ner mängden socker i maten till under 5 procent av alla […]
≪ | ≫ |
En påse godis – hur påverkar 553 kalorier socker ett barn? | Ett sötare blod ∙ 29 april, 2015 kl. 06:56
[…] för barn om de ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Fyra dagsransoner om man ska följa WHO:s nya hälsomål. Vet du hur mycket mat barnet kan få i sig för samma antal kalorier?Tre korvar och tre […]
≪ | ≫ |
Hur mycket socker tål barns kroppar? | Ett sötare blod ∙ 2 juli, 2015 kl. 15:19
[…] När jag räknade på påsens innehåll fick jag det till närmare 1300 kcal, nästan 3/4 av ett barns dagsbehov av energi. Mängden tillsatt socker är cirka 120 gram (frukten räknar jag inte). Det är tre dagsransoner socker om man ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer eller sex dagsransoner socker om man ska nå WHO:s nya hälsomål. […]
≪ | ≫ |
Tål ett barns kropp en sådan här mellispåse? | Ett sötare blod ∙ 2 juli, 2015 kl. 15:20
[…] När jag räknade på påsens innehåll fick jag det till närmare 1300 kcal, nästan 3/4 av ett barns dagsbehov av energi. Mängden tillsatt socker är cirka 120 gram (frukten räknar jag inte). Det är tre dagsransoner socker om man ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer eller sex dagsransoner socker om man ska nå WHO:s nya hälsomål. […]
≪ | ≫ |
Experternas råd till brittiska regeringen: halvera sockerintaget | Ett sötare blod ∙ 20 juli, 2015 kl. 09:16
[…] komma från ”fritt socker” och till detta räknas även socker i juice och honung. Det är samma gräns som WHO:s har satt som nytt hälsomål. Här i Sverige får vi rådet att konsumera maximalt 10 energiprocent ”tillsatt […]
≪ | ≫ |
Kollekten gick till Kostfonden | Ett sötare blod ∙ 15 oktober, 2015 kl. 08:04
[…] Om ni undrar varför undertecknad för tillfället har så få inlägg här på bloggen, önskar jag själv att det berodde på lathet. Dessvärre jobbar tangenterna på datorn hårdare än någonsin. Den här tiden på året duggar mina fasta uppdrag som frilans ganska tätt (och ni ska veta att det är skönt att då och då få skriva om riktig forskning – bra forskning – så som jag kände forskningen innan jag började gräva i denna kostgegga). Utöver det kommer jag vara moderator vid en WHO-konferens, där man nu jobbar för att skapa ett globalt system för övervakning av de små elaka bakterier som inte längre behagar dö av antibiotka. Det är en del av WHO:s Global Action Plan on Antimicrobial Resistance, med målet är att stoppa spridningen av antibiotikaresistens. På vissta ställen i världen har det gått så långt att människor återigen avlider i enkla infektioner – så som det var innan vi fick antibiotika. Så detta är minst sagt en viktigt fråga för mänsklighetens fortsatta välstånd. Det känns hoppfullt att WHO jobbar med det, på samma sätt som det känns hoppfullt att WHO förra våren sattet som nytt hälsomål att vi ska minska sockerkonsumtionen till 5 procent av vårt energiintag. […]
≪ | ≫ |
Ny statistik: vi konsumerar allt mindre socker | Ett sötare blod ∙ 13 december, 2016 kl. 10:07
[…] mycket socker detta blir per person och år är svårt att veta, men det är en ordentlig ökning. WHO menar att juice ska räknas till ”fritt socker” och att vi behöver minska konsumtionen av sådant socker […]
≪ | ≫ |
Food Pharmacy | Samtal om socker på Riksdagen - Food Pharmacy ∙ 30 oktober, 2017 kl. 09:11
[…] mötet lyftes frågan om Sverige borde ha samma rekommendationer kring socker som WHO, vars hälsomål är att vi bara ska få 5 procent av våra kalorier från fritt socker. Ett annat […]
≪ | ≫ |
Ny EU-rapport: ”Konsumtionen av tillsatt socker bör vara så låg som möjligt” – Food Pharmacy ∙ 16 augusti, 2021 kl. 08:32
[…] socker, annars får vi i oss för lite vitaminer och annan näring. Men år 2014 tog WHO detta ett steg längre. De menade att vi helst skulle minska vårt sockerintag till maximalt 5 kaloriprocent, en gräns […]
≪ | ≫ |