Nu börjar lobbyingen mot WHO:s förslag till nya kostrekommendationer där de har som mål att få ner konsumtionen av tillsatt socker till under fem energiprocent. Här är ett inlägg från branschorganisationen Livsmedelsföretagen: Sockerrekommendationerna ligger fast | Livsmedelsföretagen.
Livsmedelsföretagen använder återigen sitt favoritargument i debatten kring socker: att sockerkonsumtionen inte skulle ha gått upp i Sverige sedan mitten av 1900-talet. Som bas för detta påstående använder de Jordbruksverkets statistik på mängd konsumerat socker. Livsmedelsföretagen undanhåller att statistiken inte inkluderar nyare former av socker, som exempelvis fruktos-glukossirap och invertsocker. En tjänsteman på Jordbruksverket har skickat mig siffrorna för ”annat socker” och enligt dem förbrukade vi år 2009 cirka 15 kilogram ”annat socker” per person och år. Utöver detta använder en del företag exempelvis koncentrerad äppeljuice för att söta sina produkter. Då kan de märka dem med ”inget tillsatt socker”. Att vi inte skulle äta mer socker är ren desinformation.
Barn äter mycket mer socker än vuxna
I sitt inlägg skriver Livsmedelsföretaget också att vi enligt Riksmaten 2012 skulle äta lagom mycket socker. MEN. Riksmaten 2012 är gjord på vuxna. Den gäller inte barn. Enligt Livsmedelsverket äter barn och ungdomar alldeles för mycket socker. De äter bra mycket mer socker än vi vuxna. Ta dig bara en titt på de frukostflingor som våra livsmedelsförtag marknadsför mot barn. De kan innehålla över 30 gram socker per 100 gram. Vilket barn åt sådant på 1950-talet?
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
KNJ ∙ 15 mars, 2014 kl. 19:29
När jag var liten fick jag en 33 cl glasflaska med drickan Vira Blåtira på lördagen. Idag finner jag bara Vira Blåtira och dylikt på 1 liters flaska. Någon anledning till det? 😉
≪ | ≫ |
Bo Blomberg ∙ 15 mars, 2014 kl. 20:31
tja, det är ju en gammal ”kamp” om statistiken, du har ju haft det uppe tidigare, Kristian Petrov är den som forskat kring detta. Konsumtionen ligger väl ca 50% över jordbruksverkets statistik över ”sackaros”…
http://www.mynewsdesk.com/se/sodertorns_hogskola/pressreleases/felaktig-sockerstatistik-doeljer-oekat-sockerintag-824129
≪ | ≫ |
Majoren ∙ 15 mars, 2014 kl. 21:37
Jag lade in följande kommentar på deras hemsida (tvivlar på att den klarar deras granskning): Att hänvisa till NNR2012 gällande var ribban bör ligga är bara ett av många sätt för branschen att få sockerkonsumtionen att framstå i bra dager. Faktum är att vi äter mer än tio gånger mer sockerarter av alla olika slag i dag än i början av nittonhundratalet, och resultatet är att varannan svensk är överviktig, en halv miljon svenskar har diabetes och en miljon svenskar metabolt syndrom. Huvudförklaringen till detta är att halva komponenten i socker, fruktos, motverkar vårt naturliga mättnadshormon och orsakar att vi överäter. Att gå Livsmedelsföretagens ärenden och försköna statistik är inget som gynnar svensk folkhälsa.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 15 mars, 2014 kl. 22:37
Som du ser är det pressmeddelandet publicerat efter att min bok kom ut.
≪ | ≫ |
Bo Blomberg ∙ 17 mars, 2014 kl. 06:42
Du gör Skillnad Ann!
≪ | ≫ |