Att dricka två glas sötad dryck per dag är kopplat till en ökad risk för stoke. Det visar nu en svensk studie publicerad i The Journal of Nutrition: Sweetened Beverage Consumption Is Associated with Increased Risk of Stroke in Women änd Men. Forskarna från Karolinska Institutet har följt närmare 70 000 män och kvinnor mellan 45-83 år under cirka 10 år. De som drack 2×2 dl sockersötad dryck, juice eller dryck med sötningsmedel i per dag, löpte 20 procents högre risk att drabbas av en stroke, jämfört med de som som endast drack i genomsnitt 0,6 dl av dessa drycker per dag. Den här studien bekräftar resultaten från en liknande amerikansk studie från 2012 där ett glas läsk per dag var kopplat till en 16 procents ökad risk för stroke: Soda consumption and the risk of stroke in men and women.
Hög läskkonsumtion kan förklara varför fler unga får stroke
I somras skrev en rad läkare och forskare på DN debatt om att antalet fall av stroke nu ökar bland unga män och kvinnor (35-44 år), främst bland personer med kort utbildning. De menade att ökningen berodde på att LCHF-dieten har vuxit i popularitet: ”De populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan.” Personligen tror jag att en hög läsk- och saftkonsumtion är en mycket bättre förklaring. Personer som idag börjar närma sig medelåldern, växte upp under en tid när läskkonsumtionen ökade dramatiskt.
Det hade varit intressant att se en liknande studie där både sötade drycker och godis är inkluderate. I USA gör forskare ofta studier på läsk eftersom läsk är den viktigaste källan till socker i landet. Svenska forskare tenderar att hänga på den trenden. Men här i Sverige är godis ett större problem. Vi äter mest godis i hela världen. Frågan är hur alla godisfyllda påskägg nu har påverkat kärlen i våra hjärnor? Min gissning är att godis är precis lika illa som sockersötade drycker.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Övrigt, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
kareng ∙ 22 april, 2014 kl. 08:07
Du skriver att det gäller läsk oavsett vad den är sötad med – socker eller sötningsmedel? Kan det stämma? Kroppen reagerar ju väldigt olika på socker och annat sötningsmedel, inte minst blodsockret. Kan det kanske, i så fall, vara något annat som läsk innehåller (som är gemensamt för både sockerläsk och lightläsk) som påverkar risken för stroke?
≪ | ≫ |
EvaLi ∙ 22 april, 2014 kl. 08:31
Hej Ann! Undrar om du såg BBC programmet i svt2 igår kväll. Programmet handlade om ett miniexperiment. En kille skulle äta socker men åt även kolhydratsnåla bladgrönsaker och en kille skulle äta helt kolhydratfritt men med mycket fett – men jag såg inte särskilt mycket fett. Tror programmet finns på svt play. Vore mycket intressant att höra dina kommentarer.
≪ | ≫ |
Martin ∙ 22 april, 2014 kl. 13:36
Gäller det även för dryck sötade med sötningsmedel också? Hur kan det komma sig egentligen? Är det inte sockret i sig, utan vad de söta triggar igång i kroppen som är problemet i det här fallet?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 22 april, 2014 kl. 17:26
Det förtäljer icke historien. Men jag tippar på att sötningsmedel kan leda till ett ökat sötsug och att man äter mer socker. Det är dock en helt obevisat tes.
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 22 april, 2014 kl. 19:40
Inte åt han mycket fett, Eva Li utan det verkade mer vara en högproteinkost och många av slutsatserna i programmet var nog inte helt korrekta! Verkade faktiskt vara lite vinklat och inte helt ärligt! Byter man nu kost så tar det ofta mer än en månad innan kroppen eller nu hjärnan hänger med……
Det nämndes att ett ständigt högt insulinpåslag nog inte var riktigt nyttigt i längden och sen berördes det inte mer…. Sen vad gäller Anns inlägg så verkar det som läsken övertagit tobakens roll! Tobaksproducenter fick väl betala skadestånd i USA?
≪ | ≫ |
VetgirigSkeptiker ∙ 1 maj, 2014 kl. 02:37
Jag får väl börja med att säga att jag är ganska skeptisk till alla typer av dieter.
Det är inte så att jag inte tror på de fakta som dom baseras på, utan det är snarare så att fakta rent generallt har ofta en tendens att va lite grovhuggna, och tyvärr också lite väl skeva ibland.
Nu undrar väl en del vad jag menar med detta, så jag ska förklara min syn på det med detta ämna i tanken..
Just i detta inlägg så handlar det ju om att antal strokes har ökat bland unga, där vissa anser att sockret är boven bakom högre antal strokes.
Andra anser att där är fettdieternas fel. Troligen kan båda sidor visa fakta på detta, men är det verkligen hela saningen?
Ofta när man ser diskutioner med hälsa som ämne ser man striden mellan kolhydrater, fett och till viss del protein. Vad man sällen ser är andra saker som finns i det vi stoppar i oss. Är socker verkligen det farligaste i t.ex läsken?
Jag har alltid druckit mycket Cola, så per dag kan det gå från 33cl upp till 150cl. Jag har ett tungt fysiskt jobb, som har gjort att jag är tvungen att även rehabträna 6 dagar per vecka, så det går en hel del energi där som tur är.
Vad som är mindre lustigt när jag har druckit läsk är det att jag på de senare åren känt mig lite kass i magen, lite seg och så vidare. Inte något extremt men ändå något som inte är helt okej.
Jag har ju hört av andra som slutat dricka Cola och istället dricker vatten att dom mår så mycket bättre. Så jag tänkte att okej, jag testar att sluta med Cola och kör något annat utan socker, som Ramlösa och liknande.
Det lustiga var att jag märkte ingen skillnad. Jag kände likadant i mage osv.
Visserligen kan ju ca en månad vara för kort tid att testa.
Jag har haft problem med IBS tidigare, så jag visste ju att kolsyra inte är direkt bra för den, så min nästa test vart att köra ”lättdrycker”, som tyvärr inte hade mindre mängd socker än vad Cola har.
Nu började det dock hända något. Redan efter bara några dagar märkte jag skillnad i magen. Det lustiga är att midjemåttet började minska också.Jag har även kört en del med kranvatten med citron i, och med samma resultat för hur jag mått. I dagsläget är det mest lättdryck med låg sockerhalt som gäller, fast mest pga av smak. Bör väl tillägga att detta testande med olika drycker har pågått över ett år.
Så just för mig i detta som har hänt, så har jag märkt att kolsyran ställer till det bra mycket mer än vad sockret gör. Frågan för mig är då är verkligen kolsyra så bra att få i sig när man tänker på vad kolsyra faktiskt är? Koldioxid skapas ju i kroppen av bl.a bakterier, så kan den som kommer från läsk skapa obalans, eller till och med förgifta kroppen?
För mig så skulle ett test som visade fakta att det är sockret som är boven i antal strokes bland unga, ses som ett grovhugget fakta. Kanske att det är helt andra faktorer som utlöser vissa reaktioner, och inte bara det uppenbara…
Det blev en bra mycket längre post än tänkt, plus att detta bara är min syn på saken.
≪ | ≫ |