Inför min nästa bok kollade jag idag upp den totala sockerkonsumtionen i världen. På 1980-talet låg den på 90 miljoner ton. Idag på cirka 168 miljoner ton. Produktionen av high fructose corn syrup (HFCS) ligger på nästan 14 miljoner ton. Utöver det sötar industrin våra livsmedel med saker som invertsockersirap, melass, koncentrerad äpplejuice och koncentrerad druvjuice. Hur mycket sådant som går åt vet jag inte. Men om man delar 168+14 miljoner ton med 7 miljarder människor, blir det 26 kg per person och år. Nyligen menade WHO att vi skulle förbättra vår hälsa om vi minskade sockerkonsumtionen till max fem procent av våra kalorier. Det är 9 kg per person och år. Det finns en oro att vi inte ska kunna föda världens befolkning i framtiden. Om vi slutade överkonsumera socker, skulle vi frigöra ofattbart stora åkerarealer för produktion av mat som kan göra människokroppen gott istället. En tanke så här på lördagkvällen.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Kjell Granelli ∙ 11 maj, 2014 kl. 11:21
Dessutom konsumeras per capita på jorden drygt 6 liter ren alkohol, som ju metaboliseras i vissa avseenden snarlikt med fruktos. I Europa är det drygt 12 liter per capita… det blir många stressade levrar det.
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 11 maj, 2014 kl. 22:34
Intressant kommentar Kjell sen å andra sidan vet vi ju numera att det som stressar levern mest är blodsockerhöjande föda!
≪ | ≫ |
Sockerkonsumtionen fördubblad på 30 år ∙ 11 maj, 2014 kl. 11:41
[…] blod: Gissa hur mycket socker vi äter per person i världen. Om vi frigjorde de resurser som ägnas åt sockerproduktion skulle vi kunna få mycket nyttig […]
≪ | ≫ |
Världen största pseudovetenskapliga bedrägerier ∙ 11 maj, 2014 kl. 11:45
[…] Inlägg av Lars Bern. Se särskilt filmen med Sally Fallon, den är fantastisk bra. […]
≪ | ≫ |
Josef Boberg ∙ 12 maj, 2014 kl. 10:21
Kolhydrater/socker är ju den största boven till ohälsa i världen – som jag ser det.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 13 maj, 2014 kl. 06:25
Stora mängder alkohol är också en bov. Det var den vanligaste orsaken till fettlever innan fettlever kopplat till metabolt syndrom blev vanligt
≪ | ≫ |
6442 ∙ 11 maj, 2016 kl. 07:23
Husk at mye sukker går til Honningbiene til overvintringen. Der er det jo snakk om noen tonn….
≪ | ≫ |
Jonas A ∙ 13 maj, 2014 kl. 07:19
Sen kan man räkna allt vete som konsumeras så blir nog siffran än mer chockerande. Den här bloggen håller en mycket hög kvalitet. Det uppskattas.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 13 maj, 2014 kl. 13:27
Tack!
≪ | ≫ |