Tvärsnytt – SVT:s regionala nyhetsprogram – har nu haft två inslag där kött målas upp som en hälsofara: Mindre kött – för patienterna och Läkaren vill få barn att äta mer grönt. Sambandet mellan kött och ohälsa beskrivs som solklart. Hjärtpatienter och skolbarn ska hellre äta vegetariskt. Men kommer detta verkligen leda till en bättre hälsa?
Rött kött ofarligt i Europa och Asien
Den enda del av världen där forskare har lyckats bekräfta ett starkt samband mellan rött kött och ohälsa är i hamburgekedjornas hemland: USA. Här i Europa har aldrig något sådant samband kunnat fastslås: Meat consumption and mortality – results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Inte heller i Asien: Meat intake and cause-specific mortality: a pooled analysis of Asian prospective cohort studies. Samer, vars basföda är rökt renkött, löper också en mycket lägre risk att få cancer i jämförelse med övriga skandinaviska befolkningen: Cancer among the Sami – A review on the Norwegian , Swedish and Finnish Sami populations. De har heller ingen förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom. Dessutom visar studier att den som äter mer protein, har lättare att hålla vikten: Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance.
Det vetenskapliga grunden för att av hälsoskäl förespråka mindre kött är minst sagt svag, däremot kan det finnas skäl att för miljöns skulle dra ner på konsumtionen. Det kött som produceras på stora köttfarmer tär sannolikt på naturen. Men då tycker jag att vuxna och friska individer kan ta på sig det ansvaret, inte barn och hjärtsjuka.
Saft och potatismos – en värre hälsobov än kött
I inslaget har patienterna på hjärtkliniken potatismos på sina tallrikar och det finns saft i deras glas. Patienterna skulle sannolikt må bättre av att dra ner på allt detta. Sju av tio personer som söker vård på grund av hjärt-kärlsjukdom har problem att reglera sitt blodsocker. Ett högt blodsocker är en stor riskfaktor för död i hjärt-kärlsjukdom, eftersom det accelererar åderförkalkningsprocessen. Den som drar ner på köttet måste äta sig mätt på något annat. Ökar då konsumtionen av snabbsmälta kolhydrater blir rådet direkt kontraproduktivt.
När det gäller barnen har skolor även restriktioner när det gäller grädde och smör. Får barn vare sig äta ordentligt med fett eller kött, kommer de inte att bli mätta. Vem blir långvarigt nöjd på broccoli och morötter? När fett och protein når tarmarna, släpps speciella mättnadshormoner ut. Barn som äter fettsnålt och vegetariskt kommer att få lägre nivåer av dessa mättnadshormoner. Hungriga barn stökar mer i klassrummet och springer till kiosken på rasten. Barn blir inte överviktiga av mat. De blir överviktiga av läsk, saft, kakor, bullar, godis och glass; allt det som de äter när vi vuxna begränsar mängden mättande och näringsrik mat.
Det är sånt här som får mig att vilja komma igång med Kostfondens arbete snabbt, snabbt. Läkare får inte ge sina hjärtpatienter råd utifrån skakiga observationsstudier från USA. Det behövs mycket bättre vetenskap.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Faktakoll av media, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Bosse Högberg ∙ 14 november, 2014 kl. 12:03
Det finns nog fog för att påstå att en gång Ancel Keys fettskrämning av västvärldens länder förorsakade ekonomiska bekymmer för just köttindustrin.
Det skulle fortlöpa många generationer slaktdjur innan de med inte obetydliga kostnader ”avlats fram” eller kanske ”avlats ner” till magrare arter. Att under tiden skära bort fett från köttprodukter som skulle gå till de ”vanliga” hushållen, var inte heller utan kostnader.
Och nu kommer alltså ytterligare en ”rekommendation” där samma livsmedelsproducenter ska lämna marknadsutrymme. För vad? Det går väl an om kött ersätts av veg-produkter. Men det lär nog bli även de snabbare kolhydraterna som kommer fram på sjukhus- och andra tallrikar.
Men .. inget ont om Stella Cizinsky, hon har hjälpt mej kvar i livet genom ett par ballongsprängningar. Men det ska inte bli nåt mer sånt nu. Jag har gått från 50E insulin 2ggr dagligen till 25E en eller två gånger i veckan. Gissa varför?
— Och, tack för ”Det sötaste vi har”, bra bok, fyndig titel och dessutom en utomordentlig raggningsreplik.
≪ | ≫ |
Bosse Högberg ∙ 14 november, 2014 kl. 12:07
http://rawfoodnotox.wordpress.com
≪ | ≫ |
Katarina ∙ 15 november, 2014 kl. 09:48
Ja, att kött är dåligt för hälsan och miljön verkar nu ha blivit en etablerad sanning. I vår kommun tex har man antagit hälsostrategier där det bla ingår att köttkonsumtionen ska minska. När man ifrågasätter det och säger att det inte är vetenskapligt bevisat så viftas man bort lite överseende.
Det som sägs på nyheterna på tv är nog fortfarande(?) det som betraktas som definitiv sanning.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 november, 2014 kl. 22:00
Det finns inga studier på det, så det går inte att uttala sig om något sådant.
≪ | ≫ |
Många kostråd är lika grundlösa som det om mättat fett | Ett sötare blod ∙ 12 februari, 2015 kl. 20:55
[…] randomiserade kontrollerade studier stödjer rådet om att borde äta mindre rött kött. Det rådet ges enbart på så kallade observationsstudier från USA, där man har sett en korrelation mellan en hög konsumtion av rött kött och en ökad dödlighet […]
≪ | ≫ |