Föräldrar får i dag rådet att ge sina bebisar gluten när de är 4-6 månader gamla. Forskning har antytt deras kroppar under denna tid kan lära sig att tåla ämnet. Men nu visar en välgjord vetenskaplig studie att rådet sannolikt saknar effekt.
Den nya studien, som publiceras i den medicinvetenskapliga tidskriften Pediatrics, visar att bebisar som får gluten före fyra månaders ålder eller efter sex månaders ålder utvecklar glutenintolerans precis lika ofta som bebisar som får gluten under den rekommenderade perioden. Eftersom studien är stor och välgjord finns det skäl att ifrågasätta det nuvarande rådet.
Epidemi av glutenintolerans i Sverige
Resultaten bekräftar också tidigare studier som visar att barn som föds i Sverige drabbas av glutenintolerans ungefär dubbelt så ofta som exempelvis amerikanska barn. Inga barn är så hårt drabbade som våra. Frågan är varför?
I Det sötaste vi har beskriver jag den epidemi av glutenintolerans som plötsligt drabbade små bebisar i Sverige under 1980-talet. Antalet fall fyrdubblades på bara några månader. Detta sammanföll med att läkare hade gett nya rekommendationer till föräldrar och uppmanat dem att vänta med gluten till efter sex månaders ålder. Av en slump ändrade samtidigt industrin receptet på välling; för att få ner proteinhalten ersatte de mjölk med glutenrikt mjöl, så glutenhalten ökade.
När allt detta uppdagades ändrades rekommendationerna återigen. Man införde rådet om att bebisar ska få gluten mellan fyra och sex månaders ålder och industrin sänkte halten gluten i vällingen igen. Inom loppet av några månader sjönk antalet bebisar som fick glutenintolerans till tidigare nivåer.
Kan mängden gluten vara avgörande?
Att den nya studien ganska tydligt visar att rådet om att introducera gluten mellan 4-6 månader saknar effekt, antyder att den svenska epidemin sannolikt orsakades av att industrin ökade mängden mjöl i vällingen. Denna mjölbaserade dryck är något som nästan bara svenska barn dricker. Jämförelser mellan länder visar att våra bebisar får i sig ovanligt mycket gluten. Forskarna bakom den nya studien spekulerar i att svenska barns höga frekvens av glutenintolerans orsakas av den höga konsumtionen av gluten. Kanske ska småbarnsföräldrar istället få rådet att undvika välling och glutenrik spädbarnsgröt?
Ökad risk vid maginfluensa?
En annan sak som behöver utredas är varför så många utvecklar glutenintolerans när de är äldre. Personligen skulle jag vilja se en studie där barn får undvika gluten i samband med maginfluensor och antibiotikabehandlingar. Vid båda dessa tillfällen finns en risk att tarmarnas barriär mot omgivningen blir försvagad. Då kan rester av gluten läcka in i kroppen och träffa på immunförsvaret. Det finns kopplingar mellan maginfluensa, många antibiotikakurer och glutenintolerans. Läckande tarmar är kan förklara dessa kopplingar.
MEN. En sak är säker. Ingen glutenintolerans utan mycket gluten i kosten. Under den tid som glutenintoleransen har blivit vanligare, har konsumtionen av pasta och vitt bröd ökat ordentligt. Efter att jag skrev Det sötaste vi har får mina barn mycket oftare potatis och sällan pasta.
Här hittar du ett tidigare inlägg om gluten och bebisar: När ska bebisar börja äta gluten? Och ska de äta välling?
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Helena ∙ 20 januari, 2015 kl. 10:26
”Personligen skulle jag vilja se en studie där barn får undvika gluten i samband med maginfluensor och antibiotikabehandlingar. Vid båda dessa tillfällen finns en risk att tarmarnas barriär mot omgivningen blir försvagad”
Jag skulle även vilja lägga till vaccinationer här – även de stör tarmarnas barriärer.
≪ | ≫ |
Lisa ∙ 20 januari, 2015 kl. 13:36
Jag har valt att undvika välling och barngröt till min dotter – önskar jag haft denna kunskap även när sonen var liten.
≪ | ≫ |
Malin ∙ 20 januari, 2015 kl. 21:24
Samma här. Inte en droppe välling och bara minimalt med barngröt har min dotter fått. Hon är snart 3 år och ett väldigt friskt barn. Är glad att jag hörde talas om glutenets skadlighet innan jag fick min dotter.
≪ | ≫ |
Veronica ∙ 20 januari, 2015 kl. 15:13
Min pojke, nu 13 månader, har fått välling gjord på bovetemjöl (glutenfritt) och han har bara fått ytte-pytte-lite gluten (motsvarande en skiva bröd i månaden kanske, från han var 6 månader) eftersom det här resonemanget med att man ska ”lära sig tåla” och ”introducra” är ett märkligt resonemang inom kost tycker jag… Påminner mest om när jag själv var 14 år och skulle ”lära mig tåla” att ta halsbloss på cigaretten utan att hosta. Till slut går det men innebär det då att cigaretten är okej för mig bara för att jag inte hostar längre…?
Dock är det lite kontroversiellt att våga vägra välling och pulvergröt, men jag har valt att inte diskutera detta i detalj på BVC… 😉 /Veronica, Kostvägen
≪ | ≫ |
Belle ∙ 21 januari, 2015 kl. 22:06
Väldig bra liknelse där med ciggen, tack! det ska jag ta med mig nästa gång jag behöver kriga om att min son ska få glutenfritt i förskola o skola :)!
≪ | ≫ |
Mathilda ∙ 20 januari, 2015 kl. 18:44
Vad ger de andra länderna barnen när vi i Sverige väljer att ge dem ”nyttig” och ”viktig” välling?
≪ | ≫ |
Josse ∙ 21 januari, 2015 kl. 08:30
Iaf i Finland är rekommendationerna idag att man skall börja direkt med gröt efter mjölken. Om vällingen säger BVC att det inte har något näringsvärde. Sedan står det inget om hurudan gröt, men den vanligaste i Finland är (i min bekantskapskrets) havregrynsgröt som ju är naturligt glutenfri.
≪ | ≫ |
Dia-morsan ∙ 20 januari, 2015 kl. 19:19
Du verkar vara en påläst person oh jag kan tänka mig att många lyssnar och tar till sig av det du skriver. Därför vill jag att du hjälper mig med en sak;
På Bokus kan man läsa om din bok ”Det sötaste vi har” att socker är boven till typ 1- diabetes. Jag antar att det är en felskrivning och att detta kommer att ändras inom kort, eller är det så att du har belägg för detta? Vi som är föräldrar till barn med T1 känner att det finns så mycket fördomar om denna sjukdom och är såå trötta på att i vår vardag få leva med gliringar och antydningar om att vi själva skulle ha orsakat våra barns diabetes genom att ge dem en massa socker…. Tyvärr hjälper du till att sprida dessa fördomar genom felaktig fakta i annonseringen av din bok.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 20 januari, 2015 kl. 21:44
Nä, det står inte socker. Det står ”söt skräpmat” och ja, det finns en koppling mellan exempelvis högre vikt tidigare under livet och typ 1-diabetes.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21166841
En del forskare tror att typ 1-diabetes utvecklas hos allt mindre barn eftersom de äter mer sött tidigt under livet. En hög insulinproduktion kan göra att processen där immunförsvaret bryter ner de insulinproducerande cellerna går snabbare.
I boken skriver jag också om de kopplingar som finns mellan gluten och typ 1-diabetes. Detta innebär INTE att du som förälder ska känna skuld. Det är viktigt att ta reda på varför allt fler barn får typ 1-diabetes för att vända utvecklingen.
≪ | ≫ |
Filippa ∙ 20 januari, 2015 kl. 21:46
Det trista är att man inte får bestämma över barnens glutenintag i skolan. Då gäller endast läkarintyg.
≪ | ≫ |
Belle ∙ 21 januari, 2015 kl. 22:05
Vår son har precis skolats in på dagis och vi krävde glutenfritt av personliga skäl trots att de predikade för läkarintyg, tillslut gav de sig och höll med oss om att kan vissa välja bort griskött av religösa skäl eller liknande så kunde vi minsann få välja bort gluten. Det gäller att stå på sig, du har alltid rätt att bestämma vad ditt barn får i sig.
≪ | ≫ |
Typ 1-diabates – kan livsstilen spela en roll i utvecklingen? | Ett sötare blod ∙ 21 januari, 2015 kl. 11:13
[…] fall nu ökar. Sverige ligger nästan i topp i världen, precis som vi gör med glutenintolerans. I går skrev jag om välling och glutenintolerans. Vällingen skulle faktiskt även kunna vara en förklaring till varför så många svenska barn […]
≪ | ≫ |
Bebisar och gluten | Kamaronicas paleo ∙ 21 januari, 2015 kl. 13:56
[…] Ann Fernholm skriver om bebisar och gluten HÄR. […]
≪ | ≫ |
Veckans favoriter 15.01.25 | Sannas Paleo ∙ 25 januari, 2015 kl. 14:35
[…] Intelligenta Ann Fernholm skriver lite om bebisar och gluten. […]
≪ | ≫ |