I mat som marknadsförs mot bebisar och småbarn kommer en stor andel av all energi från socker. Det visar en amerikansk studie som nu publiceras i tidskriften Pediatrics: Sodium and Sugar in Complementary Infant and Toddler Foods Sold in the United States. I maten finns också en hel del salt, men eftersom allt fler studier tyder på att det saknas kopplingar mellan salt och hjärt-kärlsjukdom koncentrerar jag mig här på sockret.
Koncentrerad fruktjuice används för att söta barnmat
Produkter som innehåller spannmål och frukt (typ gröt) är de som innehåller mest socker. I 35 av 79 sådana produkter kom mer än 35 procent av alla kalorier från socker, medan 41 av 79 produkter innehöll någon form av tillsatt socker.
När forskarna granskade barnmaten räknade de koncentrerad fruktjuice som en form av tillsatt socker. Industrin sötar allt oftare mat med juicer; då kan de skriva ”inget tillsatt socker” på produkten och ändå ha i rejält med socker. Någon borde undersöka om denna form av socker är bättre för kroppen. Jag har svårt att tro det. Sannolikt spelar det ingen större roll om sockret är koncentrerat från en sockerbeta eller från ett äpple.
Svensk barnmat är ofta lika söt som amerikansk
Jag blev lite nyfiken: är svensk barnmat lika söt som amerikansk? Det krävdes inte mycket googlande för att hitta produkter som skulle ha ratats som alldeles för söta i denna amerikanska studie. Här är några exempel:
Nestlés Fruktgröt Päron Banan Yoghurt. Det står att produkten är ”osockrad” men 11,4 viktprocent består av päronjuicekoncentrat. Produkten innehålla inga riktiga päron alls. En fjärdedel av alla kalorier kommer från socker.
Nestlés Junior Fruktstång. Innehåller både koncentrerad druvsaft och koncentrerad äpplejuice. 38 procent av alla kalorier kommer från socker. Det kallas fruktstång, men det enda som kan liknas vid riktig frukt är 3,4 viktprocent äpplemos. Är ”speciellt anpassad för barn över 1 år.” Livsmedelsverkets rekommendation är att barn ska få maximalt 10 procent av sina kalorier från tillsatt socker. Detta borde inget barn äta.
Sempers apelsin, äpple och banan. Det står att det ska vara en ”mumsig fruktpuré” för barn från 8 månaders ålder. Men första ingrediens är apelsinjuice från koncentrat. 47 procent av alla kalorier kommer från socker.
Semper ätklar gröt med frukt. Innehåller flera former av juicekoncentrat. 39 procent av alla kalorier kommer från socker. I detta som kallas gröt är 70 procent frukt eller fruktkoncentrat.
I rapporten menade forskarna att det är viktigt att barn äter mindre söt mat. En del forskning tyder på att barn som vänjer sig vid söta smaker har svårt att komma bort från den söta smaken.
En uppmaning till alla nyblivna föräldrar: mosa frukten själv. Det är mycket bättre att barnen får riktig frukt än en massa juicekoncentrat. Vänj också barnet vid andra smaker än sött. Om barnet spottar och fräser, se det som ”oj, detta var ovant – det måste vi pröva fler gånger”. I Det sötaste vi har kan du läsa om forskning som visar att bebisar ofta vänjer sig vid ovana smaker, bara det får öva lite.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Björn Hammarskjöld ∙ 10 februari, 2015 kl. 08:58
Jag kollade på måfå
Apelsin, äpple & banan, NY!
fann att den burken innehåller 14 g kolhydrater. Det innebär att burken innehåller 14*4/60=93 E% kolhydrater=socker.
7 g risstärkelse är ren polyglukos som snabbt bryts ned till 7 g enkla glukosmolekyler som snabbt tas upp av kroppen. Så totalmängden glukos är minst 10 g, resten är fruktos.
Det här är en ren sockerbomb med enbart rent socker. Saltmängden uppgår till 0,03 % vilket kan leda till hyponatremi om man äter större mängder.
Det är förskräckligt att den sockerbomben är godkänd av Livsmedelsverket.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 10 februari, 2015 kl. 10:37
Jag räknade endast enkla sockerarter eftersom de innehåller fruktos. Det finns inga egentliga tecken på att glukos skulle skada kroppen.
≪ | ≫ |
Björn Hammarskjöld ∙ 10 februari, 2015 kl. 12:03
Problemet är att mängden glukos i blodet hos ett 8 månaders barn som väger 8 kg är omkring 0,57 gram glukos i hela blodvolymen om 0,64 L (8 % av kroppsvikten är blod, 1 mmol glukos är 0,18 g så då blir det vid 5 mmol/L 8*0,08*5*0,18=0,576 g glukos i hela blodvolymen)
Har ett barn mer än 50 mmol/L glukos i blodet dör det i akut glukosförgiftning.
50 mmol/L innebär 5,76 g glukos i blodet. Burken innehåller 190 g eller 26,6 g kolhydrater varav minst 19 g glukos eller minst trefaldigt dödlig dos glukos om man hade sprutat in glukosen direkt i blodet. Glukos är inte ofarligt.
Att barnet överlever beror enbart på att det har tillräcklig insulinproduktion som saktar ned glukosupptaget och ökar förbränning av glukos och alla andra effekterna av insulin som gör att barnet har en chans att överleva.
Läs mer om insulin här:
http://kostkunskap.blogg.se/2013/march/insulin-tack-for-att-det-finns.html
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 11 februari, 2015 kl. 15:09
Ja, kan absolut vara en tillfällighet. Ingen vet vad som orsakar vad i det enskilda fallet. Men rent generellt talar forskning för att den strategi du hade med ditt andra barn oftare leder till matglada barn..
≪ | ≫ |
Experters råd till brittiska regeringen: halvera sockerintaget | Ett sötare blod ∙ 20 juli, 2015 kl. 09:18
[…] Expertgruppens rekommendation är att maximalt 5 procent av alla kalorier bör komma från ”fritt socker” och till detta räknas även juice och honung. Det är samma gräns som WHO:s har satt som nytt hälsomål. Här i Sverige får vi rådet att konsumera maximalt 10 energiprocent ”tillsatt socker”, vilket endast inkluderar vitt socker och sirap. Som jag har skrivit om tidigare sötar industrin ofta maten med koncentrerad fruktjuice. Då kan de märka produkten som ”osockrad” eller ”osötad”, men ändå ha i en ordentlig dos socker. Koncentrerade fruktjuicer används till exempel ofta i spädbarnsgröt och mat till små barn. […]
≪ | ≫ |
Ny statistik: vi konsumerar allt mindre socker | Ett sötare blod ∙ 13 december, 2016 kl. 10:06
[…] fortfarande saknas. Livsmedelsindustrin sötar numera mat med koncentrerad juice, bland annat spädbarnsmat. De kan skriva ”inget tillsatt socker” på produkten, men ändå göra den söt med […]
≪ | ≫ |