Lycka! Nyligen var jag på Lakritsroten här i Stockholm för att bunkra lakritspastiller (rålakrits – inget socker) och hittade riktigt SALMIAKSALT. Jag minns vår första kemilektion i åttan. Vi fick smaka på två saker: citronsyra och salmiak. Sedan dess glömmer jag aldrig att det egentligen är ammoniumklorid (NH4Cl). Och nu har jag en helt egen burk i mitt skafferi. Till er som också älskar (och saknar) saltlakrits – här är receptet som kan ersätta alla djungelvrål i hela världen.
Bästa saltlakritsgodiset
- 100 g mörk choklad 70 procent
- 50 g kokosfett (ekologiskt utan smak)
- 0,5 dl grädde (hoppa över detta om du inte tål mjölk eller är vegan)
- 3 tsk äkta lakritspulver
- 0,5 tsk salmiaksalt
Smält choklad och kokosfett på låg värme i mikron (ta det lugnt med chokladen, den blir lätt grynig). Rör i grädde, lakrits och salmiak. Häll upp i knäck- eller ischokladformar. Ställ kallt tills det stelnar.
SMAKA OCH KÄNN LYCKA.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Recept och mattips, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Gittan ∙ 20 november, 2015 kl. 17:34
Var köper jag salmiaksalt? Låter jättegott 😉
≪ | ≫ |
Anette Bosis Boström Sidestål ∙ 20 november, 2015 kl. 19:18
Jag skulle typ kunna dö för ett bra recept på salmiakkarameller… Men, de får inte vara söta och inte sockrade
≪ | ≫ |
Ulf ∙ 20 november, 2015 kl. 20:44
…detta ska provas 🙂
≪ | ≫ |
Lena ∙ 22 november, 2015 kl. 10:35
Kolla på http://www.lakritsroten.se Receptet låter helt underbart!
≪ | ≫ |
poon64 ∙ 22 november, 2015 kl. 17:26
Panduro har salmiaksalt 🙂
≪ | ≫ |
Lena ∙ 5 december, 2015 kl. 16:26
Nu har jag testat. Det var ett suveränt enkelt recept! Tyvärr spårade det ur lite och jag gjorde bitar av vit choklad smaksatt med apelsin och mjölkchoklad med pepparmyntssmak. Men hur som helst så är själva grejen med att blanda choklad med kokosolja jättebra. Fettet i kokosoljan gör att man inte vill äta hur mycket som helst. Det tar stopp ganska snart.
≪ | ≫ |
Saltlakritsgodis lchf | Tessalisa ∙ 5 december, 2015 kl. 18:44
[…] var jag innan jag testade detta recept som ursprungligen kommer från sidan Ett sötare blod . Nu efter test är jag allt annat än skeptisk. Nu är jag snarare helt såld på dessa underbara […]
≪ | ≫ |
Lucka 21 – Ischoklad med julsmaker | Birgitta Höglunds mat ∙ 21 december, 2015 kl. 04:00
[…] Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis. […]
≪ | ≫ |
Babsen ∙ 8 oktober, 2016 kl. 19:48
Men den där chokladen som är 85-procentig innehåller väl 15 % socker? Då är det ju inte sockerfritt/osötat även om det är mindre sött! Både lakritspulver och sötningen i chokladen kan trigga sockersug och kan alltså göra oss än mer sugna på socker.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 10 oktober, 2016 kl. 11:43
Nu behöver vi ägna oss åt lite sockermatematik. Det är 15 gram socker per 100 gram mörk choklad. Räknar du om detta till kaloriprocent blir det 15*4/605=10. Alltså är 10 procent av alla kalorier i kakan socker. I mitt recept spär man ut detta med både kokosfett och grädde, vilket gör att man landar på i princip 5 procent av alla kalorier. Det är väldigt lite. Äter du 10 stycken av dessa godisar, får du i dig typ en sockerbit. Väldigt sockerkänsliga personer kan reagera på detta. Många klarar det dock bra. En förälder som ger sina barn detta istället för lördagsgodis har gjort ett mycket bra val för barnen.
≪ | ≫ |
Lucka 3 – Julkryddad ischoklad | Birgitta Höglunds mat ∙ 3 december, 2016 kl. 06:01
[…] Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis. […]
≪ | ≫ |
Lena ∙ 12 januari, 2017 kl. 08:45
Jag vet inte hur många gånger jag gjort detta godis nu. För mig – som har jättesvårt att låta bli godis – är det ett superbra substitut! Tack! Just nu ligger jag sjuk med hosta. På nätet läser jag att choklad är hostdämpande, lakrits och salmiak är slemlösande och kokosfett bekämpar både virus och bakterier. Grädde och ägg ger näring och energi. Det här receptet måste ju, förutom att det är gott, vara en väldigt bra hostmedicin! 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 13 januari, 2017 kl. 11:10
🙂 Underbart.
≪ | ≫ |
Granskningen av naturgodis – producenternas svar – Food Pharmacy ∙ 19 november, 2018 kl. 05:16
[…] hemma i godishyllan. Personligen köper jag hellre riktig rålakritsoch gör egna chokladlakritsgodisar. Recept kommer nedan. Nu till svaret från Amanda […]
≪ | ≫ |
Granskningen av naturgodis – producenternas svar - Food Pharmacy ∙ 15 mars, 2019 kl. 22:51
[…] hemma i godishyllan. Personligen köper jag hellre riktig rålakritsoch gör egna chokladlakritsgodisar. Recept kommer nedan. Nu till svaret från Amanda […]
≪ | ≫ |
Granskningen av naturgodis – producenternas svar – Food Pharmacy ∙ 6 juni, 2019 kl. 03:42
[…] hemma i godishyllan. Personligen köper jag hellre riktig rålakritsoch gör egna chokladlakritsgodisar. Recept kommer nedan. Nu till svaret från Amanda […]
≪ | ≫ |