Klämmisar är lätta att ta med och bebisar älskar dem. Men det finns ett stort problem: barn som lever på rinnande mat får för lite övning i att tugga och svälja. Risken är att de blir mer kräsna när de blir äldre.
Igår åt jag lunch med Kajsa Lamm Laurin, som är logoped och författare av boken ”När ditt barn inte äter.” Vi träffades för några månader sedan när vi var med i P1:s Kropp och själ. Då lärde jag mig något nytt: att logopeder jobbar både med prat och MAT. Kajsa har under många år behandlat barn med ordentliga ätsvårigheter.
Under lunchen passade jag på att fråga henne om vad hon tycker om klämmisar till bebisar. När jag blev förälder 2006 fanns inte klämmisar. Jag tror att det var Ella’s kitchen som började sälja frukt- och grönsakspuré i små behändiga platsförpackningar. Nu finns det massor av olika varianter och de erövrar hyllmeter efter hyllmeter i affärerna. Bara att skruva av korken och trycka in maten. Sjukt praktiskt tänkte jag, tills jag började göra research för Smakäventyret och insåg hur viktigt det är att bebisar får vänja sig att tugga på mat av olika konsistens.
Så vad tycker Kajsa om klämmisar? Jo, att: ”de inte utvecklar barnets oralmotorik för fem öre” och att de är ”värdelösa.” Jag frågade om jag fick citera henne på det, och det fick jag. Men hon sa också att klämmisar faktiskt är utmärkta för barn med grava ätsvårigheter, som har svårt att tugga och behöver energi.
Friska barn däremot behöver öva in rätt tungrörelser. De behöver tugga och svälja. Vanlig mat, varje dag. Ut med klämmisarna, in med riktig frukt och riktiga grönsaker.
Kajsa och jag åt också riktiga grönsaker under lunchen. Vi tuggade jättebra!
(Har du ett barn som gärna petar i maten kan jag förövrigt varmt rekommendera Kajsas “När ditt barn inte äter.” Boken ger mycket bra förståelse för vad det är som händer i barnet.)
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat. Stötta mitt arbete via Patreon.
Susanne Trollmann ∙ 29 januari, 2016 kl. 09:35
Jag har också reagerat på att innehållet har väldigt hög procentandel juice. Endast ca 25-30% är ju frukt, och då oftast äpple (har tittat på fruktklämmisarna)
Hur påverkar produkten barnens blodsocker/insulinpåslag? Sockerhalten i dessa produkter är ju oftast 10% eller högre dessutom. Vad skulle exempelvis skillnaden på insulinpåslaget bli om man istället gav en färsk frukt i samma mängd?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 januari, 2016 kl. 09:50
Det gick jag inte ens in på här. Färsk frukt är mycket bättre ur den synvinkeln också. Det socker vi äter ska helt enkelt komma i sin naturliga form, inkapslat i fruktens/grönsakens fibrer.
De jag har tittat på är ren puré. Finns det klämmisar som består av juice också? I purén är åtminstone fibrerna kvar…
≪ | ≫ |
Susanne Trollmann ∙ 29 januari, 2016 kl. 11:06
Ett exempel som jag tittat på är Nestlés produkt,
”Smoothie Mango Ananas Banan”
Innehållet presenteras så här på deras produktsida:
Ingredienser
Äpplejuice från koncentrat (24%), banan (24%), mango (21%), ananasjuice från koncentrat (18%), äpple (12%) och antioxidationsmedel (askorbinsyra).
24% äppeljuice och 18% ananasjuice.
Alltså över 40% av produkten består av juicekoncentrat.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 januari, 2016 kl. 13:39
Hua. Där ligger WHO i framkant. Det tycker att vi ska dra ner konsumtion av fruktjuice. Frukten ska konsumeras i sin hela form!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 januari, 2016 kl. 09:53
För 100 år sedan fanns inte ens mixern. Då åt barn riktig mat. Sedan har vi infört välling, puréer och nu klämmisar. Ett steg i taget går vi i helt fel riktning. I Smakäventyret kan du exempelvis läsa om hur forskare nu tror att barns alltför mjuka föda är en orsak till varför käken växer sämre och att man får snedare tänder. Skelett från jägare och samlare har sällan bettfel.
≪ | ≫ |
Barnläkare varnar för klämmisar – Food Pharmacy ∙ 5 juni, 2019 kl. 13:32
[…] anger samma orsak för sitt avståndstagande som min medförfattare till boken, logopeden Kajsa Lamm: när barn suger i sig mat från en plastförpackning blir utvecklingen av oralmotoriken lidande. […]
≪ | ≫ |