
Fick nyligen denna kommentar här på bloggen från en nybliven mamma Lisa:
Tack för en superbra bok. Min son är snart sex månader och vi har börjat med smakportioner och efter att ha läst din bok kände jag mig supertaggad för vårt smakäventyr! Kom precis hem från en mammagrupp som BVC ordnar och idag var en dietist där och pratade. Väldigt intressant och kul tänkte jag innan…men nu känner jag mig förvirrad, uppgiven och som luften gick ur mig. Vi var flera mammor i gruppen som läst din bok och jag berättade att min son ätit hemmalagad havregrynsgröt, då sa dietisten att gröten i butik är bättre för den innehåller järn… Innan jag hann säga något var det en annan mamma som sa att det är bara att ta till palttunnbröd. Då svarade hon knappt och man märkte tydligt vad hon tyckte om saken… Mitt sunda förnuft går helt i linje med vad du skriver i boken, men känns så förrvirrande när en dietist står och säger att min son mår bättre av att äta färdigblandat pulver… Vill bara säga TACK för din bok som gjort att jag vågar lita lite mer på ”min magkänsla”!
Dietister borde lära sig att ge alternativ
Jag undrar verkligen vem som har kommit på att mat som är så dunderprocessad att man måste tillsätta vitaminer, är det bästa som bebisar kan äta. Här är innehållsförteckningen på Nestlés ”osockrade” fruktgröt med päron, banan och yoghurt:
Vetemjöl 23% (delvis mältat), skummjölkspulver, havremjöl 18%, päronjuicekoncentrat 11,4%, vegetabilisk olja (raps, palm), yoghurtpulver 5,4%, bananflingor 3,6%, cikoriarotfiber (inulin), mineraler (kalcium, järn, zink, jod), vitaminer (A, D, E, C, tiamin, niacin, B6, folsyra, B12, biotin, pantotensyra).
Spädbarnsgröt är ofta alldeles för söt
Vem skulle koka gröt till sig själv med vetemjöl som första ingrediens? Eller hälla i palmolja och päronjuicekoncentrat? I en färdig portion av denna gröt kommer nästan en fjärdedel av alla kalorier från ”enkla sockerarter”. En del är mjölksocker, men det mesta är socker från juicekoncentratet. WHO räknar det som ”fritt socker” och har som mål endast en tjugondel av alla kalorier som vi äter ska komma från fritt socker. Det här gröten är alltså enligt WHO minst fyra gånger för söt.
Det borde vara självklart att dietister under sin utbildning fick lära sig att rekommendera alternativ till kommersiella pulverprodukter. Bebisar måste inte alls äta pulvergröt. Att smula paltbröd i hemmalagad gröt är ett utmärkt alternativ. Järn finns också i exempelvis leverpastej, rött kött och aprikoser. Om du kokar maten i järngryta blir den automatiskt mycket mer järnrik.
Fram för alla föräldrar som vågar stå på sig! Ge era barn riktig mat.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat. Stötta mitt arbete via Patreon.
Läst idag | WorkOut Repeat ∙ 9 mars, 2016 kl. 21:13
[…] Inlägget jag pratar om finns här […]
≪ | ≫ |
Tove ∙ 10 mars, 2016 kl. 07:50
Det är marknaden som styr….även våra myndigheter är indirekt påverkade. Lyssna på ditt sunda förnuft. Det är enkelt att göra egen barnmat, nyttigare, du kan välja vad som ska vara i, det går att göra större mängder och frysa in, barnet lär sig naturliga smaker ja listan kan göras lång, bara fördelar. Skulle tro att vi gynnar bakterieinvånarna i tarmen betydligt bättre också vilket i sin tur gynnar framtida hälsa! Våra barn har inte ätit en enda processad barnmat – de mår alldeles utmärkt och är lite sjuka! Bojkotta dem stora bolagen och gör eget!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 15 mars, 2016 kl. 13:47
Undertecknad har aldrig drivit tesen att barn ska ha kolhydratfattig mat. Har svårt att se relevansen av det här inlägget på min blogg. Jag tror inte alls att insulinresistens orsakas av en allmän konsumtion av kolhydrater, utan av att stora doser socker förstör ämnesomsättningen.
≪ | ≫ |
katarina ∙ 20 april, 2016 kl. 06:18
Att inte ge processad sockerrik industrigröt har väl ingenting med fett eller inte att göra. Här pratar vi att inte ge sina barn socker.
≪ | ≫ |