I helgen skrev Karin Bojs (som var min chef när jag jobbade på DN) en krönika om barn, vikt och risken att utveckla hjärt-kärlsjukdom: Därför är det så bra att svenska barn håller sig smala – DN.SE. Den goda nyheten är att viktökningen bland svenska barn har avstannat. De blir inte längre bara tyngre och tyngre, vilket är positivt. Samtidigt har fortfarande vart femte barn övervikt eller fetma och den sorgliga nyheten är att alla dessa löper en relativt hög risk att redan i medelåldern avlida hjärt-kärlsjukdom.
Karin skrev om en studie publicerad i New England Journal of Medicine. Forskare har följt majoriteten av de 2,5 miljoner personer som genomgått Israels obligatoriska värnplikt mellan 1967 och 2010. Studien visar att de som hade övervikt och fetma när de mönstrade vid cirka 17 års ålder i högre utsträckning avled i hjärt-kärlsjukdom innan de ens var 60 år fyllda.
Figuren ovan visar utvecklingen. Den röda linjen representerar de 5 procent som hade högst BMI och fetma. De gröna linjerna representerar personer med normal vikt. Personer som har fetma löper alltså mycket högre risk att i unga år få en hjärtinfarkt eller stroke. Karins slutsats i krönikan är att: Det finns alltså skäl att lyssna på anti-socker-, och anti-köra-barn-till-skolan-i-bil-propagandan, även om den kan upplevas som irriterande moralistisk ibland.
Kloka ord må jag säga. Hade jag fått bli Häxan Surtant (ni har väl sett världens suraste, argaste och elakaste häxa i Barnkanalen?) en enda dag, hade jag utan tvekan trollat bort allt godis och all läsk i hela världen. Om de två värsta sockerbovarna försvann, skulle vi slippa hålla på med irriterande moralism.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Nya forskningsrön. Stötta mitt arbete via Patreon.
Gunnel Thomasson ∙ 19 april, 2016 kl. 05:08
Socker påverkar inte bara bukspottkörteln och insulin. Det ställer även till oreda för sköldkörtel och binjurar och vi som är drabbade av sköldkörtelsjukdom vet att socker ställer till problem. Sköldkörtelhormonbrist är också en starkt bidragande orsak till hjärt-, kärlproblem och forskning visar starka samband mellan förhöjda TSH och hjärtinfarkt. Kan det vara så att socker även ger sköldkörtelproblem där övervikt är ett av de mest typiska symtomen, som även ger hjärtinfarkten.
Gunnel – Sköldkörtelföreningen
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 20 april, 2016 kl. 13:36
Jag har dålig koll på kopplingarna mellan socker och sköldkörteln. Får läsa på!
≪ | ≫ |