Min favoritreporter på New York Times, Gina Kolata, har skrivit en mycket intressant text om deltagarna i teveprogrammet The Biggest Loser: After ‘The Biggest Loser,’ Their Bodies Fought to Regain Weight – The New York Times.
Åtta år efter programmet har forskare undersökt deltagarna. Nästan alla har återigen gått upp ordentligt i vikt och en del vägde precis lika mycket som innan programmet började.
Hormoner styr ämnesomsättningen
Varför är det då så hopplöst att hålla den lägre vikt som det kostat blod, svett och tårar att uppnå? Jo, studien visar att deltagarnas ämnesomsättning har minskat med flera hundra kcal per dygn. För en person var skillnaden hela 800 kcal mindre per dag. Det är lika mycket energi som finns i en bastant måltid!
Studien visar också att halterna av kroppens svälthormon, leptin, har gått ner kraftigt hos deltagarna. I Det sötaste vi har ägnar jag ett helt kapitel åt detta hormon, som tycks ha en omåttlig inverkan på vår aptit. Det finns människor som genetiskt saknar leptin. En av dessa, en flicka, vägde 86 kilo redan när hon var 8 år gammal, eftersom bristen på leptin drev henne att äta i princip hela tiden.
Artikeln i New York Times är bra eftersom den breddar perspektiven kring hur fetma måste behandlas. Vården har fortfarande fullt fokus på att räkna kalorier, men den strategin har lett till ideliga misslyckanden under flera decennier. En viktig orsak är sannolikt att vår vikt styrs mer av våra hormoner än av vår matematiska förmåga att räkna kalorier. Ska man inom vården kunna hjälpa personer med fetma, måste man förstå sig på hungerhormonerna mycket bättre.
Läs ett tidigare inlägg om hur olika dieter påverkar förbränningen: Ingen kalori är den andra lik. Och skillnaderna är hyfsat stora.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön. Stötta mitt arbete via Patreon.
daniel ∙ 2 maj, 2016 kl. 13:21
Resistens mot hormonet leptin orsakar överätning, resistens har feta.
Att sakna leptin och att vara resistent mot leptin är nästan samma sak.
Socker kan kanske på något sätt orsaka just leptinresistens.
LCHF verkar minska på resistensen, för många går ner i vikt utan att vara hungriga.
≪ | ≫ |
Varför jag älskar Biggest Loser men varför det samtidigt gör mig riktigt ledsen | ∙ 3 maj, 2016 kl. 07:45
[…] Ann Fernholm skrev häromdagen ett blogginlägg på ämnet där hon beskriver problemet med att många tidigare deltagare får upp i vikt igen under åren efter programmet. Hon beskriver hur fel upplägget bakom biggest är och jag kan inte annat än hålla med henne. Biggest är ett tv-program och så klart måste siffrorna på vågen vara rejäla för att locka tv-sittare. Det måste vara något extraordinärt. Det ska gråtas, kräkas, tuppas av och siffrorna ska vara som en käftsmäll. Det må vara bra tv men det är ingen hållbar livsstil. Varje dag så har vi jobb, familj, hem och en massa saker att ta hänsyn till. Vi kommer även gång på gång att hamna i olika situationer som kan ställa till det för oss. Om vi inte lär oss hantera dem på rätt sätt så kommer vi aldrig att lyckas mer än eventuellt tillfälligt. Det verkliga livet är inte som livet på slottet. […]
≪ | ≫ |
Tony Berglund ∙ 3 maj, 2016 kl. 09:49
För mycket fruktos blockerar leptinet i hypotalamus i hjärnan så att signalen mätt inte går fram, vilket gör att vi lätt överäter med mycket fruktos i kosten.
≪ | ≫ |