Nyligen mejlade Paulina. Hon undrade kring bebisar och gluten. Så här skriver hon: Jag måste fråga hur du skulle gjort i min situation om du haft en liten bebis idag. Jag vill helst inte ge gluten alls till min son eftersom jag tror att alla människor mår bättre av att utesluta gluten. Gör jag honom en otjänst genom att vänta till efter han är ett år? BVC rekommenderar väl att införa det under amning och vill nog att jag ska börja introducera det redan nu men jag lyssnar inte mkt på deras råd… Min son är nu 6 månader gammal.
Mitt svar – tidig introduktion av gluten kan vara till skada
Hej Paulina! En sak är säker – hade jag vetat allt jag vet idag när mina barn var små, hade jag hanterat gluten på ett helt annat vis. Sötingen på bilden ovan är min dotter, 5,5 månader gammal. Idag är hon 10 år och gör pikvolt med skruv. När bilden togs hade hon just lärt sig åla framåt. Och äta smörgåsrån.
Som den duktiga förälder jag var, såg jag noga till att mata henne med smörgåsrån i princip varje dag. Min bvc-sköterska sa – precis som din – att det kunde skydda mot utveckling av glutenintolerans.
Nu kan vi med ganska stor säkerhet slå fast att dessa råd är fel.
Ju mer gluten, desto sämre
I slutet av förra veckan presenterades en ny avhandling från Lunds universitet: Ny forskning avgränsar möjliga orsaker till glutenintolerans. Carin Andrén Aronsson vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö, Lunds universitet, har kartlagt kopplingarna mellan bebisars glutenätande och risken att utveckla glutenintolerans i en stor studie kallad TEDDY. Resultaten visar att:
– Att få gluten tidigt är inte kopplat till något skydd mot glutenintolerans.
– Amning är inte kopplat till ett skydd mot glutenintolerans.
– Ju mer gluten bebisen får, desto högre är risken att utveckla glutenintolerans.
Utöver forskningen från Lunds universitet, finns en klinisk studie som visar att bebisar som får gluten efter ett års ålder utvecklar glutenintolerans senare än bebisar som får gluten redan vid 6 månader.
Kanske skydd mot veteallergi
Skulle jag då helt ha undvikit att ge mina barn vete? Det är jag inte säker på. Det finns nämligen en hel del som talar för att barn är skyddade mot allergier om de får smaka på mat tidigt. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun och skilja på glutenintolerans, som är en autoimmun sjukdom, och veteallergi, som är en… allergi. De två sjukdomarna fungerar helt olika i kroppen.
I Smakäventyret kan du läsa om den forskning som visar att bebisar kan skyddas mot jordnötsallergi om de får ner maten i magen. En hel del talar för att detta även gäller äggallergi. Frågan är om det också gäller andra allergier, som veteallergi? Det vet vi inte idag. Hade jag fått en liten bebis, skulle jag nog ändå ha gett hen väldigt små mängder vete någon gång varje vecka. Om bara lite vete får komma ner i magen, får immunförsvaret en chans att träna sig och känna igen vetet som något ofarligt.
Inga hela bitar smörgåsrån alltså, som på bilden, utan små mängder vete. Utöver det hade jag sett till att ge barnet möjligheter att smaka på all övrig mat: broccoli, blomkål, fisk, ägg, leverpastej, lax, kronärtskocka, parmesanost, oliver, linser, hummus, sill, pumpa… You name it. Det är med sorg i hjärtat jag tittar på bilden ovan. Tänk vad roligt den där nyfikna lilla personen kunde ha haft med all mat – bara jag hade gett henne chansen.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat. Stötta mitt arbete via Patreon.
Nils-Erik Lund ∙ 2 oktober, 2016 kl. 14:49
Måste berätta om när vi var på BVC med vår son, som var väl 5-6 månader. Både jag och min fru äter enl LCHF, inte så strikt, men rätt så. Sköterskan frågade om vi hade introducerat gluten och jag frågade varför han skulle äta gluten, och fick till svar att det var bra för honom. Eftersom vi inte äter bröd eller pasta hemma ville jag verkligen veta vad som är så bra med gluten, så jag upprepade frågan och fick till svar att, ja, ehh det är bra. Jag nöjde mig inte med det utan frågade ett par gånger till om vad det är i gluten som ska vara så bra. Jag trodde ju att jag hade en verklig expert framför mig och ville ta chansen att få reda på fakta, för att sen ta ett beslut. Insåg efter ett tag att jag bara skulle få samma svar som jag fått från början och la ner saken. Blev besviken på hennes brist på kunskap eller, om det var nån opedagogisk läggning, det vet jag ju inte, men nåt riktigt svar fick jag ju inte. Där fick jag för att jag var en intresserad och vetgirig förälder som inte bara följer givna instruktioner.
≪ | ≫ |
Julianna Pap ∙ 1 november, 2018 kl. 15:40
Hejsan.
Kan hemmagjord surdegsbröd vara av den bättre varianten av gluten att ge?
Jag har en son på 7år så det var längesen jag hade bebis men i mars är det en ny liten människa som tittar ut och jag inser att det finns en del som jag vill göra annorlunda. Min son fick iofs aldrig barnmatsburkar men allt han fick hade typ samma konsistens och smakade …typ inget. Det jag iaf tror var bra var hans mellisar på mixad yoghurt, banan och kiwi/hallon/jordgubbar.
Till jul står Smakäventyret på önskelistan 🙂 TACK för all din energi!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 4 november, 2018 kl. 08:33
Hej! Jag har dålig koll på vad som händer med gluten när man jäser surdeg. Om jag hade fått barn idag skulle jag ha bakat bröd likt detta istället:
http://matkarlek.nu/recept/appelscones/
Hoppas du ska finna Smakäventyret läsvärd!
≪ | ≫ |