Gurk. Urk. Och Hua. Det är sällan jag blir rent illamående när jag läser forskningsartiklar. Det torra språket brukar knappast röra upp några känslor. Men idag. Fy sjutton. Det handlar om hjärtsvikt och socker.
Hjärtsvikt ökar kraftigt, även bland unga. Och innan vi går vidare vill jag klargöra problematiken. Det finns inga bra behandlingar. I den form som ökar mest blir hjärtat stelt och orkar inte pumpa ut blod i kroppen. Prognosen är sämre än för många cancersjukdomar.
Fruktos förstör hjärtmuskelcellerna
Nu har forskare en tes som kan förklara varför hjärtat stelnar. Det är en lång och lite krånglig historia, men i korthet går det ut på att personer med bukfetma, prediabetes och typ 2-diabetes (cirka en miljon människor i Sverige) har hjärtmuskelceller som inte längre kan ta upp glukos från blodet. Normalt använder de glukos som energikälla, men nu får de energibrist.
Det leder till att hjärtmuskelcellerna istället börjar suga upp fruktos. Ni som har läst Det sötaste vi har vet att fruktos finns i vitt socker. Normalt ska levern ta hand om den fruktos vid äter – det är en reaktiv molekyl som är skadlig för kroppen. MEN. När vi äter så mycket sötsaker som vi gör idag finns en risk att fruktosen smiter förbi levern och ut i blodomloppet.
De utsvultna hjärtmuskelcellerna börjar alltså suga upp fruktos från blodet. De behöver energi och nöden har ingen lag. Men när den reaktiva sockerarten kommer in i cellerna, klistrar den sig fast på olika proteiner och förstör deras funktion. Det skapas något som kallas för Advanced Glycation End Products (kapitel 18 i Det sötaste vi har). Detta är början på slutet för hjärtmuskelcellerna. I längden klarar de inte av angreppen från fruktos och dör. Forskarna bakom artikeln går så långt att de kallar fruktos toxiskt för hjärtmuskelcellerna. Förra året hittade forskare också en stark koppling mellan en hög konsumtion av sötad dryck och risk att utveckla hjärtsvikt.
Mänskligt lidande och svindlande kostnader
Om ni undrar varför jag blev så illa berörd, är det för att jag nyligen träffade en person som jag gillar väldigt mycket. En omtänksam, skön och underbar person som dessutom har en superskarp hjärna. Nu höll han sig i ett bord när vi pratade. Hjärtat mår inte så bra längre. Det är svagt och han har svårt med balansen.
Det är så ledsamt. Samtidigt blir jag heligt förbannad. Vi är så grymt naiva när det gäller sockret. Vem vill ha ett svagt hjärta när man just har blivit pensionär? Och vet ni vad hjärtsvikt kostar samhället? Cirka tre miljarder kronor varje år. Det är 2 procent av sjukvårdsbudgeten. Så påstår man att det inte behövs någon sockerskatt.
Ps. Missa inte att rösta på Kostfonden som mottagare av Bilias julgåva 2016. Om alla ni minst 1 500 personer som läser detta röstar, får vi julgåvan. Följ länken: Bilias julgåva. Leta upp Kostfonden i listan över alla organisationer. Vi ligger på nästa sista sidan (just nu sid 7). Tryck sedan på den röda knappen! Dela och sprid så att fler kan rösta.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Ingrid ∙ 16 december, 2016 kl. 16:53
Hej Ann!
Jag undrar om du kanske kan hjälpa mig med en sak. Jag och min mamma har väldigt olika uppfattning om hur man bör äta, jag äter nån slags liberal version av lchf och hon kör mer lågfettskost. Hon kan kommentera när folk tar mycket smör på mackan och liknande och säger att man får va försiktig med hjärtat. Hennes pappa dog ganska ung i hjärninfarkt så det är väldigt känsligt såklart, och hon har sagt typ ”Sådär mycket smör kunde pappa också ha, jag önskar han visste bättre”. Jag önskar jag kunde säga att det inte är det som är problemet, utan sockret, men jag känner att jag behöver något konkret och bra att visa henne som bevis, för det är ju som bekant två läger inom fettdebatten, en som tycker att det inte behöver va ett problem, och en som säger att det slammar igen kärlen och slutar i värst fall med hjärtinfarkt. Hur tycker du jag ska göra? Finns det någon bra video eller något hyfsat lättsmält (alltså inte typ en tjugo sidor lång forskningsrapport, tror inte hon skulle läsa den om jag visade)?
Hoppas verkligen du kan hjälpa mig!
Mvh Ingrid, Uppsala
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 december, 2016 kl. 22:24
Här är ett föredrag:
http://urskola.se/177942-UR-Samtiden-Sockerchocken-Sockerchocken
Sedan har jag skrivit en enkel broschyr om socker som går att beställa från Storstockholms diabetesförening. Hoppas det kan hjälpa!
≪ | ≫ |
Dirgni ∙ 20 december, 2016 kl. 07:47
Tack så mycket för svar! Ska kolla in båda, hoppas hon är villig att titta på dem. 🙂
≪ | ≫ |
Eva ∙ 17 december, 2016 kl. 07:18
Det är inte vetenskapligt men från levande livet… Alla min fars syskon dog mellan 46-56 års ålder pga hjärtat. Jag har levt fettsnålt hela mitt liv och varit stolt över mina smakliga lättmjölkssåser. Vid 51 års ålder hade jag så grav kärlkramp så jag kunde inte gå ett kvarter utan att vila på vägen. Jag åt 11 mediciner om dagen. Sedan jag gått över till LCHF har jag kastat allihop och mår som en prinsessa vid 60 års ålder. Fett är inte farligt men däremot alla lightprodukter och industritillverkad mat.
≪ | ≫ |
Dirgni ∙ 20 december, 2016 kl. 07:48
Väldigt intressant!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 17 december, 2016 kl. 21:16
Oj! Vilken berättelse. Helt otroligt.
≪ | ≫ |