När jag rensade i posthögen på köksbänken i går kväll började jag (eftersom det är tråkigt att rensa post) bläddra i Coops tidning Mersmak. Den har genomgått en underbar kryddrevolution de senaste åren. I recepten flödar ingefära, chili, koriander, lime, gurkmeja och spiskummin. Sådant som man blir lite glad av. Och det kan man behöva bli när man rensar post.
Än gladare blev jag när jag läste Blossom Tainton-Lindquists råd till den tränande familjen som ville äta nyttigare. Här är Blossom:
Och här är två av hennes fyra råd:
Ser ni? Undvik socker och ät riktigt mat. Grymma råd (nåja, riskakorna går att diskutera, men om du råkar blinka just när du läser det är allt annat bra).
Mersmaks nästa råd till den tränande familjen: nyttiga middagar. För fem år sedan hade det tveklöst varit något slags pastarätt eftersom det länge har ansetts vara musklernas bästa energikälla. Vad har de nu? Pulled lax med blomkålscouscous!
Det är ju i princip ett low-carbrecept. När jag lagar detta kommer jag att hoppa sockret i kryddblandningen och ha ingefära och vitlök i såsen istället för mango chutney. Sedan blir det nog lite mango vid sidan av.
Jag bläddrade vidare och kom till Leila, som måste vara en stark rackare:
Kolla hennes tips:
Alltså. När jag hade kommit så här långt i min läsning höll jag på att skrika ”Mission Completed” till min man (som inte hade så mycket roligare – han vek tvätt).
MEN. Så kom jag ihåg att jag tidigare under dagen hade läst denna pressrelease från Folkhälosmyndigheten och Livsmedelsverket: Nationell kraftsamling för hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet behövs.
De rapporterar nu resultatet av ett regeringsuppdrag, som syftade till att hitta åtgärder som kan stärka folkhälsan och minska hälsoklyftorna. Gissa vad ett av förslagen är? De vill inrätta ett nationellt saltprogram.
Inga konkreta åtgärder mot socker
SALT??? I rapporten skriver de om bakgrunden till förslaget. Citat: Detta uppdrag omfattar att undersöka möjligheten till frivilliga åtaganden i livsmedelskedjan för att främja hälsosamma val, med särskilt fokus på att reducera tillsatt socker och salt i livsmedel. Utredningen finns beskriven i bilaga 7. Bedömningen är att det behövs ett nationellt program för att sänka saltinnehållet i livsmedel, eftersom salt står för en stor andel av sjukdomsbördan, de största källorna är vanliga livsmedel och livsmedelskedjan visar intresse för att bidra i arbetet. När det gäller att minska sockerintaget bedöms andra typer av insatser än att sänka sockerhalten i livsmedel vara mer angelägna.
Rapporten är typ 350 sidor lång och jag har inte lusläst hela, men jag hittar inte ett enda konkret åtgärdsförslag mot vår höga sockerkonsumtion. När Folkhälsominister Gabriel Wikström tweetade om rapporten kunde jag inte låta bli att svara:
Kampen går vidare. Kanske kan man få Blossom att slå en signal till Livsmedelsverket och ta sig ett snack med dem?
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap, Övrigt. Stötta mitt arbete via Patreon.
Ulla-Maria Evertsdotter ∙ 5 maj, 2017 kl. 06:31
Jag sägs ha för lågt saltvärde stup i kvarten. Vad kan det bero på? Vet att man inte ska salta för mycket utan det är skadligt. Fick salttablettet för ett tag sedan. Blev nästan normalt då.. Socket är inte lika svårt att låta bli även om jag fuskar då ovh då och blir sugen på godis. Har börjat öka i vikt som jag inte är så glad åt. Är det min ålder eller kan det ha med socker respektive salt att göra. Är inte överviktig men ändå!!!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 maj, 2017 kl. 20:53
Saken är den att den vetenskapliga grunden för att varna för salt är mycket svag. Faktum är att man aldrig har bevisat att salt är farligt för hälsan. Läs här: http://annfernholm.se/2015/12/17/ar-det-verkligen-saltet-som-gor-orsakar-fetma-och-sjukdom/
≪ | ≫ |
Sabina ∙ 7 maj, 2017 kl. 19:26
Heja Ann!
Tycker du är grym som orkar slåss!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 7 maj, 2017 kl. 20:25
Tack!
≪ | ≫ |