Pseudovetenskap. Icke evidensbaserat. Elisabeth Rytter vid Livsmedelsföretagen har verkligen svingat sin högerkrok mot undertecknad på branschorganisationens hemsida, där hon har ”rättat” onsdagens inslag om socker i SVT Plus: Rytter rättar: flera fel om socker i SVT Plus. (kolla in deras bildmontage – jag har fixat till det ovan så att det blir mer rättvisande). Rytter undrar om jag ”faktiskt” har läst bakgrunden till Livsmedelsverkets kostråd om socker. Citat: ”Det står inte att man ökar risken för fettlever.”
Hon tycker också att jag har ett felaktigt fokus på fruktos. ”Fernholm säger också att det är fruktos som är boven – vilket är ett icke evidensbaserat påstående. Fokusen på fruktos är ännu ett exempel på pseudovetenskap som fått alldeles för stor spridning.”
För er som inte vet: till Livsmedelsföretagen, som Rytter representerar, hör bland annat medlemmarna i Föreningen Svenska Glasstillverkare, Svenska Choklad-, Konfektyr- och Kexfabrikantföreningen, Sveriges bagare & konditorer och Sveriges Bryggerier.
Ny studie: Socker gav ökad mängd fett i levern
Elisabeth Rytter, om du läser detta måste jag erkänna att du delvis har rätt. Det var (faktiskt) länge sedan som jag läste bakgrunden till Livsmedelsverkets kostråd. Den senaste uppdateringen gjordes 2012. Det är fem år sedan, vilket är oceaner av tid när det gäller forskning och det har hänt så mycket spännande den senaste tiden! I ärlighetens namn vet jag knappt vart jag ska börja.
Men vi börjar med studien där forskare vid Sahlgrenska medverkar. Upplägg: 71 män med bukfetma fick dricka en liter lemonad (totalt 75 gram fruktos) varje dag under 12 veckor. Resultat: blodfetterna rubbades och mängden fett i levern ökade med 10 procent. Forskarna skriver att ”våra data visar en negativ effekt av en måttlig fruktoskonsumtion under 12 veckor på flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, speciellt på halten fett i levern…”
Studien har ingen kontrollgrupp, vilket är en stor svaghet. MEN, andra kontrollerade studier visar att fruktos ökar fettbildningen i levern mer än exempelvis glukos.
Mindre fett i levern hos barn som fick (nästan) sockerfri mat
I somras kom också underbara nyheter: mängden fett i levern kan minska radikalt hos barn som undviker socker. 41 barn med fetma ingick i studien. De hade i genomsnitt 7,2 procent fett i sin lever. Sedan fick de under nio dagar äta mat som forskarna gav dem och minskade då konsumtionen av sockerarten fruktos till 4 procent av alla kalorier.
Så vad hände? På nio dagar nästan halverades mängden fett i deras lever.
Håll med om att det är fantastiskt! Fettlever var något som tidigare mest drabbade alkoholister. Nu har en av tio unga i USA och Europa sjukdomen. Det är en riskfaktor för levercancer – en cancersjukdom som ökar. Det är också en orsak till typ 2-diabetes. Om dessa barn får bort fettet ur sin lever, minskar de alltså drastiskt sin risk att dö i förtid.
Det finns en studie till som jag hade tänkt skriva om. Den handlar om att tonåringar med fettlever har en hög halt av speciella enzymer i levern som bryter ner fruktos. Men jag tänker att det är fegt att slå på någon som redan ligger ner. Vi glömmer det där du skrev om pseudovetenskap. Jag tänker varken tjalla för forskarna på Sahlgrenska eller de i San Francisco. Även om deras studier skulle ha kunnat kontrolleras bättre, kan jag tänka att det är lite väl hårt att kalla det för pseudovetenskap.
Ett sista tips till Livsmedelsföretagen: det är generellt bättre att anpassa sina produkter efter vad forskningen visar, än att försöka anpassa forskningen efter sina produkter.
Trevlig helg!
En rättelse: Tidigare stod det i det här inlägget att barnen i studien ovan fick 4 procent av sina kalorier från socker. Det skulle stå 4 procent fruktos.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Elisabeth J ∙ 13 oktober, 2017 kl. 08:31
Härligt inlägg ?
Trevlig helg ?
≪ | ≫ |
Inger ∙ 13 oktober, 2017 kl. 10:29
Tack för att du säger ifrån!
Jag har fettlever konstaterad, vid röntgen av min buk. Vad gäller alkohol är jag nästan absolutist med max två liter vin på ett helår.
Däremot levde jag på frukt och grönsaker i flera år. ”Det var ju så nyttigt!” Har aldrig gillat godis, läsk och snacks. Men frukt och grönt. Och nu försöker jag bli av med min bukfetma, trots att sköterskor o läkare anser att ”det är sånt som alla får i denna ålder!” (Medelåldern)
≪ | ≫ |
Harry ∙ 24 oktober, 2017 kl. 07:39
Det finns ingen människa som blivit fet på att bara äta frukt och grönsaker. Inte du heller. Du klarar helt enkelt inte av att få till ett kaloriöverskott över tid.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 oktober, 2017 kl. 10:42
Frukt och grönsaker orsakar sannolikt INTE någon fettlever. Däremot är det viktigt att se över hur mycket tillsatt socker man får i sig från övriga livsmedel. Många tror att de inte får i sig några större doser socker, men mycket av den mat vi köper innehåller dolt socker. I smaksatta mjölkprodukter, flingor, bars, sötsur sås, teriyakisås, kakor, bullar och annat finns massor med socker. Nyligen pratade jag med en taxichaufför som inte alls åt mycket socker. När vi pratade om detta frågade jag om han åt något av ovanstående. Det visade sig att han bland annat alltid hade en flaska sötsur sås hemma, som han ofta använde. Det är som att hälla socker över maten. Så ta en vecka och läs på allt du äter. Hur mycket socker, glukossirap, glukos-fruktossirap, fruktossirap, majssirap, invertsocker, melass eller annat socker innehåller maten?
≪ | ≫ |
Mia ∙ 13 oktober, 2017 kl. 11:23
Bra om du kanske tillägger att fruktos i form av sötningsmedel är den farliga och inte det naturliga fruktosen som finns i vegetabiliska naturliga produkter. Tyvärr är okunskapen stor angående kost och dietförespråkarna som sprider fel kostråd också för många. Har som kostrådgivare fullt upp med att sprida rätta budskap och rätta till mångas feluppfattningar.
Men superbra att du säger ifrån till livsmedelsföretagen som missleder så många människor!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 oktober, 2017 kl. 11:35
Du har rätt i det! Har skrivit en hel del om det här på bloggen och i mina böcker.
≪ | ≫ |
Bjørn ∙ 30 oktober, 2017 kl. 16:24
er dine bøker utgitt på norsk?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 november, 2017 kl. 08:57
Nej
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 13 oktober, 2017 kl. 11:51
Framlidne professor Tore Person hade enkla regler om hur vi skall leva våra liv:
”Mina bästa råd är: Ät mat, drick vatten, rör på dig varje dag, länge och gärna utomhus. Och om något smakar det sött så spotta ut det, säger Tore Persson.”
mLCHFh B-) .
≪ | ≫ |
Martin ∙ 13 oktober, 2017 kl. 10:33
”det är generellt bättre att anpassa sina produkter efter vad forskningen visar, än att försöka anpassa forskningen efter sina produkter.”
Fantastisk slutkläm! Dock är det tyvärr den verklighet vi lever i.
Tur är väl det att det finns människor som du Ann, som är pålästa, inte rädda för att lyssna in ny kunskap (men även lyfta fram gammal, bortglömd sådan) och som jobbar hårt för att vända trenden. En eloge till dig och alla andra där ute som sliter hårt för att alla vi andra skall kunna leva ett friskare liv.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm om socker på Plus ∙ 13 oktober, 2017 kl. 10:47
[…] Livsmedelsföretagen försökte slå tillbaka mot Ann, och kallade hennes argument för pseudovetenskap. Hon visar då på riktig […]
≪ | ≫ |
Karolina ∙ 13 oktober, 2017 kl. 19:35
Hej!
Tack för en go blogg!
Har en fråga angående barn och socker. Vår tvååriga dotter har ännu ej fått äta något raffinerat socker alls. Inte sirap, råsocker eller några produkter som innehåller någon typ av socker. Däremot har hon under sommarhalvåret fri tillgång till både frukt och bär och hon äter honung Vilket innbär att hon får i sig mycket socker av det slaget. Hur viktigt är det att fortsätta hålla nolltolleransen? Är ett egetgjort LÄTTsockrat äpplemos sämre än russin på gröten tillexempel, ur ett hälsoperspektiv? Hur ska vi tänka?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 oktober, 2017 kl. 19:58
Min erfarenhet är att det i princip är omöjligt att hålla barn borta från socker i dagens samhälle. Och lite socker tål kroppen. Ett bra mål kan vara att uppfylla WHO:s hälsomål där mängden socker i maten helst ska ligga under 5 procent av alla kalorier.
≪ | ≫ |
Kerstin ∙ 14 oktober, 2017 kl. 13:30
Hej Ann, bra svar på tal!
Jag undrar hur man mäter procentandelen fett i levern? Ultraljud kanske kan ge en indikation, men inte exakt procentsats. Magnetkameraröntgen?
Samma sak med mätning av triglycerider i blodet. Är de höga har man sannolikt överskott av fett i levern, men det säger inget om procentsatsen. Kan andra blodprover fastställa andelen och i så fall vilka och hur fungerar det?
Gör sjukvården ens dessa tester vid misstänkt fettlever? Gör privatsjukvården och i så fall hur?
≪ | ≫ |
Johan ∙ 18 oktober, 2017 kl. 14:33
Tjena. Kan svara delvis på din fråga då jag råkade läsa om detta precis. Biopsi är golden standard idag men visat sig lite missvisande då det beror lite på var man hamnar på levern. Det som används för större tillförlitlighet numera är just magnetröntgen. Inte så troligt att sjukvården gör MRT så ofta för misstänkt fettlever skulle jag tro dock.
≪ | ≫ |
Kajsa ∙ 16 oktober, 2017 kl. 20:44
Vad tänker du om Guidols sågning av dig? Han rapar ju upp studie efter studie men jag ör tveksam om han ens själv förstår. Har du någon aning varför han är så anti dig och Kostfoktorn exempelvis? Förstår om du inte bryr dig men kan vara intressant vad du tror.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 16 oktober, 2017 kl. 20:55
Har dessvärre inte läst och jag vill inte spekulera i vad som driver honom.
≪ | ≫ |
Kajsa ∙ 17 oktober, 2017 kl. 13:53
Nej, det kanske är lika bra.
≪ | ≫ |
Johan ∙ 17 oktober, 2017 kl. 21:54
Hej! Det som driver Gudiol är såklart vetenskap och rätt tolkningar av studier och forskning.
Rätt ska vara rätt helt enkelt.
mvh
/Johan
≪ | ≫ |
Johan ∙ 18 oktober, 2017 kl. 12:43
Nej, jag vet inte väldigt mycket om toxilogi men att det är kraftiga marginaler på gränsvärden vet jag. Ska försöka hålla mig lite kort med lite enklare frågor.
– Ok, så du ser fruktos som toxiskt då med andra ord?
– Du är helt övertygad om att det är just fruktos som är orsaken till fettlever? Trots att din första referens ovan gav kaloriöverskott så deltagarna gick upp i vikt och en översiktstudie på området säger följande:
”From the limited number of intervention studies that have been undertaken, a consistent finding is a hypercaloric diet, regardless of whether the excess calories have been provided either as fat, sugar, or both, increases liver fat content. In contrast, a hypocaloric diet decreases liver fat content. ”
(http://jim.bmj.com/content/early/2017/09/23/jim-2017-000524.long)
– På din andra referens så kan jag bara läsa abstrakten tyvärr, men där står inget om att de ens mätt fett i levern. Har du hela studien och kan bekräfta att de vekligen gjort det? Annars faller den delen rätt platt också.
– Du ser inget problem med att dina uttalande får folk, likt Inger ovan, att tro att de gör fel när de äter frukt och grönt?
/Johan
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 17 oktober, 2017 kl. 22:29
Mycket ädelt av honom. Här är ännu en studie för honom att sätta rödpennan i: http://www.nordicnutritioncouncil.com/tre-manaders-sockerrik-kost-okade-risken-for-hjart-karlsjukdom-hos-friska-man/
≪ | ≫ |
YAT ∙ 18 oktober, 2017 kl. 11:33
Nu när du tydligen läst Gudiols artikel och kritik till dina åståenden, varför bemöter du inte den sakliga kritiken punkt för punkt om du nu fortfarande anser att du har rätt? Istället slänger du ut en länk till en annan studie. Varför? Nu ser det istället ut som att han har helt rätt i sin kritik och att du inte kan bemöta kritiken.
Om den här andra studien som du nu länkar till nu skulle vara så mycket bättre och stödja dina påståenden på ett bättre sätt, varför använde du inte den som stöd för ditt resonemang från början?
För övrigt är den här nya studien du länkar till inte heller särskilt bra, kan jag tycka. T ex kallar man det ”iso-energetic diets”, alltså att man äter lika mycket energi på de olika dieterna. Trots detta konstaterar man att båda grupperna går upp i 2 kg vikt (och fettvikt) på dieten med högre sockerinnehåll, vilket man naturligtvis inte skulle göra om det råder energibalans mellan de två olika dieterna. Dessutom har man ingen, eller åtminstone väldigt dålig kontroll över att deltagarna verkligen följer dieten och inte äter mer eller mindre.
≪ | ≫ |
Johan ∙ 18 oktober, 2017 kl. 08:02
Hej Ann, nu är det ju inte direkt studierna han satte rödpennan i utan din cherry-pickning och tolkning av resultaten. Kollade bara snabbt på den länkade studien här, och det man valt i rubriken på din länkade artikel var ju ett sekundärt utfall av studien vilket är så kvällspressanda att man väljer det i rubriksättningen. Och att friska personer far illa av en diet på 5 gånger så mycket socker än rekommendationen är väl inte direkt revolutionerande eller?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 18 oktober, 2017 kl. 09:18
Om friska personer far illa på en diet som innehåller 2,5 gånger än rekommendationer på bara några veckor är det ett resultat man behöver ta på allvar. Jag vet inte hur mycket du kan om toxikologi. Normalt brukar man resonera som så att om en effekt kommer väldigt snabbt ska man ha säkerhetsmarginaler i sina gränsvärde eftersom en människa ska leva i gärna 85-90 år.
Sedan är det väl inte gränsvärdena jag diskuterar – utan att väldigt många personer ligger väldigt mycket högre än vad Livsmedelsverket anger i sina rekommendationer. En viktig förklaring är att få personer inser hur mycket socker det är i den mat de köper.
≪ | ≫ |
Ninva G ∙ 18 oktober, 2017 kl. 08:52
Hej!
Ska börja med att tacka att du trollar det vetenskapliga till en mer lättförståelig och pedagogisk formulering.
Jag har just tittat på Tisdagens program av Plus där du var med och undrar hur det kommer sig att du endast presenterades som ”Vetenskapsjournalist och Författare”? Är det underförstått att du har en Fil. Dr i Molekylär bioteknik?
≪ | ≫ |
jan hedren ∙ 27 oktober, 2017 kl. 19:48
Hej
Bra att Plus tar upp detta oerhört viktiga ämne, att människorna äter för mkt socker.
men man/du/Plus missar hela poängen.
Inte med ett ord nämner man i programmet VARFØR vi bør og ska äta mindre eller inget socker alls!
Det är ju huvudbudskapet som tyvärr missas här.
Gemene man på gatan har tyvärr ingen aning om vilken skit det skapar i kroppen!
Som okunnig tittare av detta program behøvs en redig käftsmäll tillbaka om baksidan med allt socker/kolhydrats-ätande och vilka sjukdomar och elände det medför.
Inte førrän det kommer fram på allvar (saknas oxå i rosa-bandet-kampanjkerna) kommer Svensson att fatta och reagera!
Det måste vi ha klartfør oss.
≪ | ≫ |
Göran Uhlander ∙ 9 mars, 2019 kl. 21:18
Hela skolmedicinen är inget annat än förfalskad och har definitivt ingen som helst sanningshalt.
De är orsaken till all överdriven fettma i Sverige och alla som arbetar på livmdelsverket, Socialstyrelsen och hälsorådet skulle om allting stod rätt till, med omedelbar verkan avsättas från sin uppdrag.
De är inget annat än en fara för Svenska folket, eftersom de springer andras ärenden än sköter det de egentligen skall göra för sin uppdragsgivare.
Bara de att påstå att fett är farligt med både näbbar och klor?
Egentligen vore en kontroll av deras bankkonton på sin plats, det finns många sätt att tvätta pengar på.
≪ | ≫ |
Kan socker orsaka fettlever? Allt mer talar för det. - Food Pharmacy ∙ 30 april, 2019 kl. 10:22
[…] jag skrev Det sötaste vi har har hypotesen att fruktos orsakar fettlever fått allt starkare stöd. Nu har forskare testat att låta 20 barn med fettlever kraftigt reducera mängden fritt socker i […]
≪ | ≫ |
Kan socker orsaka fettlever? Allt mer talar för det. – Food Pharmacy ∙ 22 maj, 2019 kl. 05:35
[…] jag skrev Det sötaste vi har har hypotesen att fruktos orsakar fettlever fått allt starkare stöd. Nu har forskare testat att låta 20 barn med fettlever kraftigt reducera mängden fritt socker i […]
≪ | ≫ |
Kan socker orsaka fettlever? Allt mer talar för det. – Food Pharmacy ∙ 31 maj, 2019 kl. 20:30
[…] jag skrev Det sötaste vi har har hypotesen att fruktos orsakar fettlever fått allt starkare stöd. Nu har forskare testat att låta 20 barn med fettlever kraftigt reducera mängden fritt socker i […]
≪ | ≫ |