En del av de frukostflingor som Kellogg’s marknadsför till barn innehåller lika mycket socker som det finns i vissa kakor. Företaget lugnar dock föräldrar på sin sajt: ”frukostprodukter bidrar med cirka 2 procent av barns sockerintag.” Hur sant är det? Här är mitt öppna brev till Kellogg’s.
Hej Kellogg’s!
Nyligen var jag inne på er sajt för att försöka ta reda på hur mycket socker era frukostflingor innehåller. Det gick dåligt. Många andra livsmedelstillverkare redovisar näringsdeklarationerna för sina produkter online. Hos er hittade jag inte ens en innehållsförteckning (eller så var jag dålig på att leta, i så fall får ni hjälpa mig…).
Vad jag däremot fann var en sida om frukostprodukter och deras innehåll. Om socker skriver ni följande:
Understrykningen är min. Det var när jag läste siffran 2 procent som mina ögonbryn for upp till stjärnorna. Alltså? Hur kom ni fram till den?
Frukostens sockermatematik
Låt oss säga att en femåring tjatar om era Coco-Pops i affären (den där lilla björnen på framsidan är ju sååå gullig…). Föräldern (som är sååå trött efter en dag på jobbet) säger ja, och köper sedan hallonyoghurt till flingorna (god kombo, choklad och hallon).
Dagen efter hälls 1,5 dl av yoghurten och 30 gram av flingorna (er rekommenderade portionsstorlek) upp i barnets frukostskål. Det ger totalt 236 kcal, vilket är nästan en femtedel av dagsbehovet av energi för en femåring. Hur mycket socker får då barnet i sig?
Alltså, enligt mina beräkningar blir det totalt 19,5 gram socker eller 6,5 sockerbitar. 3 bitar från era flingor och 3,5 bitar från yoghurten.
Som ni skriver ska ett barn få i sig maximalt 10 procent av sina kalorier från tillsatt socker. Ett femårigt barn äter ungefär 1400 kcal/dag, vilket innebär maximalt 140 kcal från socker. Ett gram socker ger totalt 4 kcal, så ett femårigt barn ska äta max, max, max 140/4=35 gram socker under en dag. Alltså max. Gärna mindre.
Den här frukosten utgör totalt 19,5/35=56 procent av det maximala sockerintaget under en dag. Era frukostflingor står för 26 procent.
Coco-Pops är söta som kakor
Varifrån har ni fått idén om att endast 2 procent av det socker som barn äter skulle komma från frukosten? Är den tagen från 1950-talet, innan Findus tog fram O’boy och ni utvecklade Frosties? Då barn fortfarande åt havregrynsgröt med en liten klick hemkokt lingonsylt på morgonen?
Vill ni ge relevant information till föräldrar tänker jag att ni istället kan skriva att era värstingflingor innehåller lika mycket socker som det finns i vissa kakor. Eller (om ni tycker det är bättre) så kan ni tipsa föräldrar om att istället strö Mariekex över frukosten. Då minskar sockermängden med 40 procent.
Jag skulle vara tacksam för ett svar! Ni får gärna också berätta hur ni tänker när ni vräker i socker i mat som ni menar att barn ska äta. Om Konsumentverket kontaktar er framöver vet ni vem som ligger bakom – all marknadsföring ska enligt lagen vara sann.
Vänliga hälsningar,
Ann Fernholm
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Effie ∙ 14 december, 2017 kl. 08:28
Min tolkning av ”Frukostprodukter bidrar med ca 2% av barns sockerintag” blir
Alternativ ett ”Barn äter något annat till frukost än Kelloggs (men det går att ändra på!)”
Alternativ två ”Barn äter oändligt mycket mer socker än de borde, så lite Kelloggs mer eller mindre gör varken till eller från”
Suck.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 14 december, 2017 kl. 11:45
Det är min tolkning också.
≪ | ≫ |
Catarina ∙ 14 december, 2017 kl. 14:19
Bra Ann, men lite onödigt att blanda in hallonyoghurten i resonemanget, det är ju inget du kan ta för givet att föräldrar köper och definitivt inget som Kellogg’s kan ta ansvar för. Men visst håller jag med om att sockerinnehållet är på tok för högt i en massa produkter, inte bara frukostprodukter.
≪ | ≫ |
Magnus Eriksson ∙ 14 december, 2017 kl. 22:21
1) Men även om man bara räknar på frukostflingorna så blir det ju 26% vilket fortfarande är väldigt mycket. Och Ann redovisar ju båda siffrorna så jag tycker det är en ok formulering.
2) Kellogg’s skriver ”Frukostprodukter bidrar med ca 2% av barns sockerintag” och då tycker jag det är rimligt att tolka det som Ann gjorde och räkna med andra frukostprodukter som ofta intages vid frukosten. Om barnet istället skulle äta mjölk till frukostflingorna så är det nog inte ovanligt att de dricker ett glas juice som också bidrar.
3) Kellogg’s enda försvar till sina 2% skulle vara om de har gjort en analys av vad som verkligen äts i Sverige och då räknat fram de 2 procenten i förhållande till det verkliga genomsnittliga sockerintaget som sannolikt är större än 10% av kaloriintaget. Om så skulle vara fallet så har de inte farit med osanning.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 14 december, 2017 kl. 15:48
När det kan jag inte ta för givet – men många barn äter söt yoghurt till sina flingor.
≪ | ≫ |
Nisse Hult ∙ 14 december, 2017 kl. 18:32
Och många barn är väldigt ofta sjuka pga. allt sockerknarkande med allas goda minne dag ut och dag in.
≪ | ≫ |
Magnus Eriksson ∙ 14 december, 2017 kl. 22:25
Nisse – Om du syftar på de långsiktiga sjukdomseffekterna av övervikt där sockerintaget är en stor bidragande faktor till överkonsumtion av kalorier så förstår jag din kommentar. Men om du menar andra typer av sjukdomsfall som barnen väldigt ofta får av socker så undrar jag vad det är.
≪ | ≫ |
Nisse Hult ∙ 15 december, 2017 kl. 10:37
Jag pratar om kortsiktiga effekter av sockerätande/drickande som medför att barn och även vuxna som hela tiden skvalpar i sig sötade drycker flera ggr per dag är oftare förkylda, mer ont i hals och luftvägar dvs allmänt krassligare än dom som låter bli.
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 15 december, 2017 kl. 12:06
I det här föredraget av överläkare Tore Persson. Tar han upp ett ganska okänt faktum att vi likväl som vi har en njurtröskel har vi en luftvägströskel där glukos uttrycks i luftvägssekret vid ca 8 mmol/L blodsocker.
Tore P jämför det med att vi kan liknas vid en Agarplatta i luftvägarna när blodglukosen stiger vid intag av socker eller kolhydrater…
https://www.youtube.com/watch?v=lFGuSWzmumE
16.00 min in i videon pratar han om detta men se hela videon Tore P var en fantastisk föreläsare.
Söker ni på Integrativ Medicin när ni ändå är inne på YouTube finner ni en rad sevärda och tänkvärda videos med tex Tore Scherstén, Karl Arfors och Ralf Sundberg mf,
mLCHFh B-) .
≪ | ≫ |
Magnus Eriksson ∙ 21 december, 2017 kl. 22:10
@Nisse: Jag håller med dig om att godis och läsk är skitmat men finns det verkligen belägg för att de som har stort sockerintag är oftare förkylda, mer ont i hals och luftvägar dvs allmänt krassligare än vi som inte dricker läsk och äter godis?
≪ | ≫ |
Magnus Eriksson ∙ 21 december, 2017 kl. 22:12
@Nisse: Jag håller med dig om att godis och läsk är skitmat men finns det verkligen belägg för att de som har stort sockerintag är oftare förkylda, mer ont i hals och luftvägar dvs allmänt krassligare än vi som inte dricker läsk och äter godis
≪ | ≫ |