Som folkhälsominister verkade Gabriel Wikström ambivalent inför en sockerskatt. Nu när han har avgått talar han klarspråk: ”Jag tycker att det är helt vansinnigt att när man går in i en svensk livsmedelsbutik så består så många procent utav varorna av socker på olika sätt…”
Under sin tid som folkhälsominister skrev Gabriel Wikström en debattartikel i Aftonbladet om en potentiell sockerskatt i Sverige. Kontentan var att: ”…skatter av den typen kan vara problematiska. Just nu är det därför inte aktuellt att införa någon särskild skatt på socker.”
När jag igår lyssnade på P1-morgons intervjupodd med Gabriel Wikström, som har avgått efter att ha drabbats av utmattningssyndrom, gav han en helt annan bild:
Så här säger Wikström:
Ja, nu när jag inte längre är minister så kan jag väl säga att jag tycker att det är helt vansinnigt att när man går in i en svensk livsmedelsbutik så består så många procent utav varorna av socker på olika sätt. Köttbullar innehåller väldigt mycket socker – varför ska de göra det? Och det här är en starkt bidragande orsak till den ökande fetman.
Det är inte entydigt att en sockerskatt skulle kunna få ett ändrat konsumentbeteende, men det skulle åtminstone ge staten ökade intäkter som kan användas för att motverka den stigande övervikten och fetman på olika sätt. Rent personligt ser jag inga problem med en sockerskatt.”
Gabriel Wikströms exempel med köttbullar är kanske lite olyckligt. Visserligen innehåller Mamma Scans köttbullar både druvsocker och vanligt socker, vilket är onödigt, men mängden socker i köttbullar är ändå liten. Kontentan av hans resonemang gäller dock. Det finns mycket dolt socker i den mat som säljs och många svenskar får i sig alldeles för mycket. På frågan om han skulle rösta för en sockerskatt är Gabriel Wikströms svar ett entydigt: ja.
Inget parti är för en sockerskatt
En minister kan självklart inte sprida sina egna åsikter utan behöver driva en linje som hela regeringen står bakom. Samtidigt är det synd att deras händer är så bakbundna. Det engagemang för folkhälsan som Wikström ger uttryck för i intervjupodden behövs det mera av i politiken.
Vad hans efterträdare Annika Strandhäll personligen tycker om en sockerskatt vet ingen. I lördags hade TV4 ett inslag om sockerskatt. Enskilda riksdagsledamöter, bland annat Niclas Malmberg (mp), driver frågan men inget parti har ännu tagit ställning för en sockerskatt. I slutet av inslaget ger Annika Strandhäll sin bild som minister: frågan är komplex och hon kommer att följa utvecklingen i Norge, som just har höjt sockerskatten.
Jag kan inte låta blir att undra hur länge regeringen tänker ”följa utvecklingen”. Hälften av befolkningen har övervikt eller fetma. Hur många fler ska drabbas innan man gör mer än bara initierar flera utredningar?
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Kajsa Danielsson ∙ 9 januari, 2018 kl. 21:05
Har precis tittat på ’Jamie Olivers sockerchock’ på UR play, och man kan i vart fall konstatera att läskskatt har fått en viss effekt i Mexico.
≪ | ≫ |
Utas ∙ 9 januari, 2018 kl. 22:06
Har inte folk själva vett att söka kunskap och se till sin egen hälsa, så inte lär några politiker göra det åt dem.
Denna övertro på politiker och myndigheter tjänar bara till att passificera människor.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 11 januari, 2018 kl. 15:57
Den ökande hälsoklyftan bland barn beror med största sannolikhet på att föräldrarnas förmåga att själv söka kunskap är avgörande för barns hälsa.
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 10 januari, 2018 kl. 19:52
Har postat detta på Kif och på Annikas blogg:
KOSTFONDEN:
”NU SATSAR VI PÅ KOST VID FETMA OCH TYP 2-DIABETES”
är Kostfondens tema och vad passar bättre än att donera en summa till fonden och proklamera LCHF dagen både nationellt och internationellt den 16 januari då det är 10 år sedan Annika Ds frikännande av socialstyrelsen där två dietister hade anmält henne.
”Anmälarna ifrågasätter dr Annika Dahlqvists råd till patienter med övervikt och
patienter med diabetes typ 2 och menar att patienternas säkerhet äventyras”.
https://www.dietdoctor.com/se/wp-content/2008/01/lcarende1.pdf
Jag själv har för min fru och mig gjort en engångsdonation på 200 kr och vädjar till de som vill hylla Annika D och utnämna 10 årsdagen och alla kommande 16 januari till LCHF dag/day att göra likadant…
Engångsdonation till kostfonden:
Via bankgiro 900-4243 eller plusgiro 900424-3 kan du föra över en engångsumma. Du kan även lämna ett bidrag via Swish. Vårt nummer är: 123 900 42 43.
Med hopp om en rejäl slant till Kostfonden och ett stort Grattis till Annika Dahlqvist som har gjort så mycket för alla med någon form av metabolt syndrom.
Hurra,hurra,hurra,hurra från Sven Arne ”Hanveden” i Laxå B-) .
≪ | ≫ |
Birgitta Svensson ∙ 17 januari, 2018 kl. 16:38
NÄR kommer den regering som vill LEDA utvecklingen istället för att följa den?? FEGT av de förtroendevalda att inte våga stå upp för en friskare befolkning@
/Säger svägerska till amputerad 57-årig, överviktig diabetikersvåger
≪ | ≫ |