Få inser hur kompakt sockret är packat i smågodis. En 6-åring som äter den mängd godis som syns på bilden får i sig en fjärdedel av sitt dagsbehov av energi, utan att kroppen får de vitaminer, antioxidanter och mineraler som den behöver. Här kommer en lektion i smågodisvetenskap och du får reda på vem som vann förra veckans tävling.
I torsdag drog jag igång en tävling för att uppmärksamma min nya sida på Facebook: Ann Fernholm. (Sakta men säkert kommer jag att överge mina gamla geléhjärtan. Ni som följer mig på Ett sötare blod, hoppa över till Ann Fernholm istället.) Idag är det dags att utse vinnarna i tävlingen! Men först de rätta svaren på frågorna.
Den lättaste frågan var vilken molekyl som hade inspirerat till illustrationen på sidan:
Ni har helt klart koll på er kemi, kära läsare, för det var mycket riktigt sockermolekylen sackaros, som ju består av sockerarterna fruktos och glukos som är sammankopplade.
Frågan kring antalet sockerbitar i 120 gram smågodis var lite klurigare. Det rätta svaret var egentligen: alldeles för många. Ska man ändå räkna sockerbitarna blev det:
Gelégodis innehåller oftast 55-65 gram socker per 100 gram. Jag tog genomsnittet på mängden socker i bitarna på bilden, vilket blev 62,7 gram per 100 gram godis. Uträkningen blev då 0,627*120 gram=75,2 gram socker. En sockerbit väger 3 gram, alltså blev det 25 sockerbitar.
Godis – fritt från vitaminer
Svaret ”alldeles för många” kommer av att ingen ska äta så mycket godis under en dag. I godis finns knappt några vitaminer och väldigt lite mineraler och antioxidanter. Vitaminer, mineraler och antioxidanter är smörjmedlet i din kropp, utan dem börjar det biokemiska maskineriet att hacka.
Äter en 6-åring smågodis för 12 kronor på lördagen, får barnet i sig en fjärdedel av sitt dagsbehov av energi utan att samtidigt tillföra den näring som kroppen behöver. För en vuxen kvinna eller man blir det ungefär 20 respektive 15 procent av dagsbehovet av energi, i princip utan näring.
Livsmedelsverkets gräns för hur mycket socker vi maximalt bör äta under en dag är satt till 10 procent av alla kalorier, just av anledningen att vi annars får i oss för lite vitaminer, antioxidanter och mineraler. Faktum är att de enda som klarar att äta godiset på bilden och samtidigt uppfylla Livsmedelsverkets kostråd är vuxna män som tränar hårt och bränner minst 3000 kcal om dagen.
Vi äter alldeles för mycket godis
Ofta tänker jag att vi har dålig koll på hur mycket socker vi får i oss när vi äter godis. På en Ica-butik nära mitt jobb såg jag nyligen den här skylten:
Jag tänker att det är oetiskt att uppmuntra folk att köpa ett kilo smågodis. Fyller man påsen med både gelégodis och olika chokladbitar blir det ungefär 550 gram socker. Det är ett barns maxranson lördagsgodis under typ tre månader.
Barn som är under sju år bör egentligen aldrig äta mer än 5-6 normalstora godisbitar på lördagen. Mer än så blir för mycket, framförallt eftersom barn dricker och äter mycket annat sött: läsk, saft, glass, kakor, bullar, risifrutti, frukostflingor och sötad yoghurt. En vuxen person bör inte äta mer än typ tio bitar. Så det så.
Vinnarna i tävlingen
Så är vi framme vid vinnarna av tävlingen, som får Ett sötare blod och Det sötaste vi har. Ingen svarade 25 sockerbitar, men de som låg närmast var… (hör ni trumvirvlarna?)…
…Ann-Christine Almroth, Emma Ojefors och Cate Thilén.
Ett stort grattis till dem och tack till alla er som deltog i tävlingen. Det kom in många olika förslag på vad ni skulle vilja ha blogginlägg kring. Vi återkommer till dem!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Övrigt. Stötta mitt arbete via Patreon.
Ann Fredriksson ∙ 5 mars, 2018 kl. 23:41
Ann ge aldrig upp! Fortsätt att dela med dig av all kunskap du har.
Du gör det så bra, alla kan förstå och förhoppningvis ta detta till sig.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 mars, 2018 kl. 14:07
Tack! Det värmde.
≪ | ≫ |
Ralf ∙ 6 mars, 2018 kl. 10:44
LD 50 oral rat är 29,7 gram för socker.
Om ett tiokilos barn lyckas klämma i sig tre 125 grams påsar Ahlgrens bilar eller liknande, då är det 50% chans att barnet dör.
Undrar vilka organ som får kämpa hårt redan vid en påse?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 mars, 2018 kl. 14:06
Tarmarna och levern.
≪ | ≫ |
Sara ∙ 9 mars, 2018 kl. 14:16
Hej
Har läst två av dina böcker och är nu inne på den tredje, det sötaste vi har.
Jag har en fundering. Vad tänker du kring att söta med dadlar vid bakning?
Nyttigt eller inte alls?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 12 mars, 2018 kl. 11:07
Dadlar är bättre än vanligt vitt socker. Sötar du med dadlar kommer dina bakverk att innehålla fibrer som mättar och de blir mer näringsrika. Vitt socker innehåller inga vitaminer med det gör dadlar. Personligen får jag heller inget sockersug av exempelvis chokladbollar sötade med dadlar. Jag äter en eller två och är sedan nöjd. Vanliga chokladbollar drar däremot igång ett sug efter mer. Lyssna på din egen kropp. Blir du mätt och nöjd?
≪ | ≫ |
Sars ∙ 14 mars, 2018 kl. 13:11
Hej igen och tack för ditt svar ang dadlar. Tex brukar göra chokladbollar samt ibland m andra smaksättningar, har haft dem ibland då det varit aktuellt m fika ( vill inte att min 6 åring ska äta så mycket sötsaker ) bra för en själv med.
Tänker du att man ser det som ett fika eller kan det vara ett gott mellanmål ibland? Jag brukar även ha kokosmjölk el liknande så vätskan kommer ju inte enbart från dadlar.
≪ | ≫ |
Robin Pettersson ∙ 20 september, 2018 kl. 12:59
Hej jag är 33år och väger 128kg
Hur mycket socker är dödligt för mig
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 2 oktober, 2018 kl. 08:37
När jag intervjuade en amerikansk forskare som är expert på leversjukdom, berättade hon att en stor grupp forskare vid en konsensuskonferens kommit fram till att socker är extra skadligt när man går upp i vikt. Exakt vart gränsen går är svårt att veta. Världshälsoorganisationen hälsomål är att vi ska äta under 5 procent av alla kalorier från ”fritt socker” (inklusive fruktjuice).
≪ | ≫ |
Om dolt socker och den sockerfria dagen - Ann Fernholm ∙ 5 september, 2024 kl. 14:13
[…] insikten som en blixt från en klar himmel: det livsmedel som innehåller mest dolt socker är ju godis och läsk. Många föräldrar ger sina barn en påse godis på lördagen. Låt oss säga att den […]
≪ | ≫ |
Kan sockerarten fruktos driva cancer? - Ann Fernholm ∙ 12 oktober, 2024 kl. 07:57
[…] får vi från vår – i jämförelse med många andra länder – enorma godiskonsumtion. När vi äter godis kan vi sluka en hel dagsranson socker på typ fem minuter. Personligen har jag gjort slut med […]
≪ | ≫ |