Socker, glukossirap, modifierad potatisstärkelse och yoghurtarom. Det är några av de vanligaste ingredienserna i naturgodis. Här är ett öppet brev till Exotic Snacks, Parrots, Coop och Hemköp. Vad skiljer egentligen naturgodis från vanligt godis? Och på vilket vis skulle dessa sockerbomber vara hälsosamma?
Hej alla naturgodisförsäljare!
Här kommer ett rop på hjälp från en journalist som under några veckor har försökt luska ut svaret på en lurig fråga: vad är det egentligen för skillnad mellan naturgodis och vanligt godis?
Allt började med att jag för någon vecka sedan granskade ingredienslistan på Ananas Yoghurt. Förr i tiden var dessa mina favoriter och jag brukade tänka att det var fantastiskt att ni kunde få yoghurten så smarrig. Gissa om jag kände mig dum när jag nu insåg att det jag trodde var ”yoghurt” egentligen är vit choklad med en gnutta yoghurtpulver i?
Alltså. På en skala från 1 till 5. Hur naturligt är vit choklad? Ta inte det här personligt, men jag skulle säga 1.
Det är bara att erkänna: efter den här insikten blev jag typ besatt av naturgodis. På vilket vis skiljer det sig från vanligt godis?
Läs till exempel ingredienslistan på Coops kokostoppar i (vit choklad) yoghurt:
Socker är första ingrediens och de består till 21 procent av kokos.
Och så knallar ni bort till godishyllan och plockar upp en sån här:
Socker är första ingrediens och Bounty består till 21 procent av kokos.
(Ingredienslistan var för liten för att fota av, men här är den: socker, torkad kokos (21%), glukossirap, kakaosmör, kakaomassa, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (sojalecitin, E471), laktos, mjölkfett, vasslepulver, fuktighetsbevarande medel (glycerol), salt, naturlig vaniljextrakt.
En tolkning av likheten är att kokostopparna hade platsat bättre i godishyllan. En annan tolkning är att tillverkaren av Bounty, Mars Incorporated, har gjort en dundermiss. De hade kunnat marknadsföra Bounty (och även Snickers) som naturgodis. Sedan hade de kunnat sälja dessa chokladbitar till den som bejakar en sund och aktiv livsstil, som Exotic Snacks skriver på sin sajt. (Exotic Snacks kokostoppar i (vit choklad) yoghurt består för övrigt också mestadels av socker och till 21 procent av kokos.)
Hur lite naturligt behövs för naturgodis?
Låt oss nu anta att det är Bounty och Snickers som har hamnat i fel hylla i affären och att naturgodis är något som till del består av naturliga saker. Med naturligt tänker jag att man menar sådant som växer i naturen, exempelvis kokos, nötter, mandlar, jordgubbar eller ananas.
Då infinner sig frågan – hur liten del kan vara naturlig utan att något flyttas till den vanliga godishyllan? Här kan vi jämföra Parrots hallonkrisp…
…med Karamellkungens Crispy Bite:
De består till stor del av samma saker: en massa socker, kakaosmör, mjölkpulver, rismjöl, sojalecitin, glukossirap och vegetabiliskt fett. MEN. I hallonkrispen finns 1,5 procent hallonpulver och några nanodroppar rödbetsjuice. Alla veta att rödbetsjuice är supernyttigt och det kanske räcker för att hallonkrispen ska vara naturliga? I sin marknadsföring skriver Parrots att de har godbitarna för dig som vill var lite hälsosammare.
Om man betonar ordet lite, är det ju sant.
När blommar den modifierade stärkelsen?
Så här långt kommen i min research tyckte jag ändå att jag hade grepp om tillvaron. Man får inte vara för petig när det gäller dagens livsmedel. 1,5 procent hallonpulver är naturligare än 0 procent.
Men så kom jag till Exotic Snacks bananlakrits vit choklad…
…och då rämnade allt. Det är visserligen bra att ni här kallar vit choklad för vit choklad. Men hur jag än granskade ingredienslistan hittade jag ingen banan i ”lakritsen med banansmak.” (Däremot lärde jag mig att ytbehandlingsmedlet shellack kommer från sköldlöss och även har använts som lack på antika möbler.)
Ni på Exotic Snack skriver på er sajt: I så hög utsträckning som möjligt vill vi erbjuda produkter baserade på naturliga råvaror utan onödiga tillsatser. Ni får ursäkta en fråga, men när började kor mjölka vasslepulver? Och vid vilken tid på året blommar glukossirapen och den modifierade potatisstärkelsen?
Och ni på Parrots. Är det verkligen naturligare och mer hälsosamt att äta era salt chokladlakrits…
… än att tugga i sig ett Kinderägg mixat med lite djungelvrål?
Priset till det mest skruvade naturgodiset går ändå till Hemköp och Axfood. Ingredienslistan på deras Salty Lemon Liquorice var så lång att jag fick använda kamerans panoramafunktion för att få med hela:
Jag vet inte om ni har ett förstoringsglas till hands, men citronlakritsen består av: socker, melass, kakaosmör, helmjölkspulver, laktos, skummjölkspulver, glukossirap, vetemjöl, veg. fett (kokos, palm), vasslepulver (av mjölk), mjölkfett, lakritsextrakt, ammoniumklorid (salmiak), sorbitol, glycerol, sojalecitin, färgämne (161b), vanilin, färgämne (E153), glukos-fruktossirap, aromer, salt, ytbehandlingsmedel.
Den innehåller alltså inte mindre än fyra olika varianter på socker: vanligt socker, laktos, glukossirap och glukos-fruktossirap. Däremot finns ingen citron i den.
På Hemköp hittade jag också dessa look-alikes. Naturgodis:
Vanligt godis:
Jag kan inte rå för det, men en cynisk del av mig tänker att det enda som faktiskt skiljer naturgodis från vanligt godis är:
Men det finns säkert en bättre förklaring. Ni får gärna hjälpa mig att reda ut detta. Vad gör att ni på Exotic Snacks, Parrot, Coop och Hemköp påstår att godis tillverkat av en mängd processade komponenter är naturligt? Varför kallar ni vit choklad för yoghurt? Och på vilket vis skulle det vara hälsosamt?
Min man hälsar förresten och undrar om inte finska marmeladkulor borde räknas som naturgodis. De är gröna och naturen är ju grön.
Med förhoppning om ett klargörande från er sida,
Ann Fernholm
Vad tycker ni läsare?
Hur ser ni läsare på detta med naturgodis? Är det okej att kalla något som innehåller fyra varianter på socker (vanligt socker, laktos, glukossirap och glukos-fruktossirap) för naturligt och mer hälsosamt? Gå in på min Instastory eller Facebook och delta i omröstningen!
Tillägg: Nu har Coop och Hemköp/Axfood svarat. Läs via denna länk. Och Exotic Snacks och Parrots svar hittar du via denna länk.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Astrid ∙ 11 april, 2018 kl. 09:50
För kännedom!!!!
≪ | ≫ |
Björn Åkesson ∙ 11 april, 2018 kl. 10:06
Det är med ”skräckblandad förtjusning” jag läser din avslöjande text – skräck för vad den avslöjar, och förjusning över ditt suveräna sätt att pedagogiskt föra fram ett budskap!
≪ | ≫ |
Cristina ∙ 12 april, 2018 kl. 21:48
Så märkligt att man ska behöva en ”grävande journalist” för att få upp ögonen för vad det egentligen är vi stoppar i oss från naturgodishyllorna. Bra jobbat!!!
≪ | ≫ |
Johanna ∙ 11 april, 2018 kl. 14:17
Känner precis så som ”Björn Åkesson” skrev! Bra och viktig artikel! Hoppas du/vi får något svar från tillverkarna!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 11 april, 2018 kl. 10:17
Varmt tack!
≪ | ≫ |
Lena ∙ 11 april, 2018 kl. 10:30
Tack för att du gräver! Verkligen en ögonöppnare för mig som blåögt unnat mig dyrt ”naturgodis” emellanåt, för jag äter ju inte ”vanligt” godis…
≪ | ≫ |
Carina ∙ 11 april, 2018 kl. 16:25
Kan tyvärr skriva under på det. Tack så mycket för detta!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 11 april, 2018 kl. 11:01
Å vad glad jag blir! Då är detta inlägg värt allt jobb det innebar.
≪ | ≫ |
Anna ∙ 11 april, 2018 kl. 12:25
Läs…
≪ | ≫ |
Åsa ∙ 11 april, 2018 kl. 13:10
Tack för uppvaknandet! Och då är jag ändå en person som anser sig ha lite koll. Har du fått någon respons från tillverkarna och i så fall vad?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 11 april, 2018 kl. 13:10
En har svarat att jag kommer att få ett svar.
≪ | ≫ |
Patrik ∙ 11 april, 2018 kl. 14:46
Det tar ca 10 sekunder att läsa innehållsförteckningen på naturgodis för att förstår att det ”naturliga” i godiset är minimalt. Men vi kan ju ta en jämförelse med tex naturgas . Fossilt bränsle men det låter ju fint med namnet naturgas
≪ | ≫ |
Chris ∙ 11 april, 2018 kl. 15:47
Strålande framställning! Jag gjorde samma jämförelse en gång för en dam som demade vaniljjogurt på Ica – att denna borde placeras i godis- eller läskhyllan! Nä, men det var ju en HELT annan sak! Jag gick och hämtade en flaska cola och bad henne jämföra sockerhalten. 12 g/100 ml på båda…Stackars tant! *s* Jag älskar jämförelsen med kokostopparna och bounty! Underbart!!!!
≪ | ≫ |
Ann-Britt Hellborg ∙ 11 april, 2018 kl. 16:57
Hur kan tänkande(?) människor tro på sådant här? Mer än underligt.
≪ | ≫ |
Magdalena ∙ 11 april, 2018 kl. 17:59
Jag kan väl till viss del förstå din reaktion men snälla nån ingen har sagt att det är nyttigt med naturgodis. Sen är det som vanligt, vill man veta vad något innehåller får man ögna på innehållet. Sedan anser jag naturgodis och vanligt godis inte smakar likt, iaf inte de smaker som jag väljer 🙂
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 11 april, 2018 kl. 19:27
Jomen, både Parrots och Exotic Snacks säger ju i sin marknadsföring att naturgodis är hälsosamt och för den som vill göra ett bra val. Så nog har man påstått att det är nyttigt…
≪ | ≫ |
Elisa ∙ 11 april, 2018 kl. 18:39
Tack för att du kollat. Jag har misstänkt detta, men inte orkat kollat upp det. Bara slutat äta naturgodis för det är så sött. Äter numera endast mörk choklad av god kvalité men det innehåller nog också mer socker än vad man tror. ?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 11 april, 2018 kl. 19:25
Bra val!
≪ | ≫ |
Miriam Hermanson ∙ 11 april, 2018 kl. 19:24
Bästa brevet jag läst på länge!
Bra att du pekar på hur industrin gömmer skräpmat bakom ord som ”natur”, ”hälsa”, ”nyttigt” etc
≪ | ≫ |
Tine ∙ 11 april, 2018 kl. 20:58
Jag köpte länge ”naturligt lakrits” från pick&mix eller vad naturgodiset heter. Tänkte att det var ju bättre än att köpa lakrits i godishyllan. Men så blev jag mer medveten och ville veta vad det egentligen var för naturlig i den där lakritsen…ja…ingenting visade det sig! Och väldigt massa socker såklart.
Nu påpekade jag ofta till sambon att han lika gärna kan köpa godis än det dyrare naturgodiset, men han ”vill ju åt nötterna”.
Tack för en superbra artikel, hoppas du får svar snart!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 11 april, 2018 kl. 21:17
Väljer man rena nötter i naturgodishyllan, är ju dom jättebra. Men mycket annat är precis som vanligt godis. Och som du skriver är det väldigt lite som skiljer naturlakritsen från den vanliga lakritsen.
≪ | ≫ |
Åsa ∙ 11 april, 2018 kl. 22:03
En last jag har är de där lakrits med choklad runt. Sååå glad jag blev när Cloetta började sälja exakt samma grej för en tiondel av priset 😀
≪ | ≫ |
Gunnar K ∙ 11 april, 2018 kl. 23:30
En helt strålande – och förintande – genomgång! Fortsätt, Ann!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 12 april, 2018 kl. 08:49
Tack!
≪ | ≫ |
Tom ∙ 11 april, 2018 kl. 23:39
Jag har även reagerat på placeringen av så kallad naturgodiset. Hos min lokala Coop hittar man vanligt godis på slutet av slingan där det brukar vara för att de små barnen ska kunna upptäcka när föräldrarna står i kön. Naturgodis däremot är i början på affären, bredvid frukt och grönsaker…. De får kanske naturligare innehåll av att placeras bland frukten.
≪ | ≫ |
Marika ∙ 12 april, 2018 kl. 07:41
Tillhör den kategorin som väljer ”naturgodis” framför ”vanligt” godis men kan väl inte sålla mig till den gruppen som inte fattat att alla dessa nötter o frukter med överdrag är ”vanligt” godis!!?? Så blåögd trodde jag ingen var… Sen brukar jag plocka mest naturella nötter när jag shoppar mitt ”naturgodis” och det kan väl kallas naturligt godis?!
Choklad utvinns av kakaobönan som ju också är naturlig men det stannar väl där vid just bönan också, för det borde alla i detta upplysta samhälle veta att choklad inte är en naturlig produkt….eller?
Dock vet jag av egen erfarenhet att det är lättare att blunda för sanningen än att ta den vid vitögat
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 12 april, 2018 kl. 08:48
Ja, de rena nötterna och mandlarna är rena dundergodiset för kroppen. Håller man sig till dem gör man ett bra val. Chokladen i dessa produkter är dock mycket söt. Det är bättre att köpa vanlig mörk choklad.
≪ | ≫ |
Jonas Wolcher ∙ 12 april, 2018 kl. 21:27
Så länge nötterna inte är saltade och indränkta i palmolja är det ok.
≪ | ≫ |
Johanna ∙ 12 april, 2018 kl. 11:18
Det är ju inte Exotic Snacks, Parrot, Coop och Hemköp som har framtagit produkten och satt de under namnet ”naturgodis”. Det är ju leverantörerna.
≪ | ≫ |
Margareta Kellner Solli ∙ 12 april, 2018 kl. 20:58
Men det är ju butikerna som tillåter producenterna att bedriva falsk marknadsföring! Vinsten blir antagligen större….
≪ | ≫ |
peter sarg ∙ 12 april, 2018 kl. 15:26
Det är med naturgodis som med:
Fettförbränning med vibratorbälten.
Bli brun utan sol
Levitationskurser med youga.
Piller som ger håret tillbaka m.m.
Mun farmor tog sacetter till kaffet av hälsoskäl, som hon sedan avrundade med Wienerbröd.
Lärdom: Människan vill alltid hitta genvägar och naturgodis passar så bra in i detta.
≪ | ≫ |
Margareta Kellner Solli ∙ 12 april, 2018 kl. 20:54
Tack för intressant artikel!
Det är verkligen för jäkligt med allt detta lurendrejeri!
≪ | ≫ |
Sara h ∙ 12 april, 2018 kl. 21:28
Har för längesedan slutat med naturgodis av just dessa orsaker. Jag älskar chokladdoppade nötter, men även jag har läst innehållsförteckningen. Men som vanligt otroligt intressant läsning! Framförallt det med shellak!! Tänk att det är lagligt att ha det i föda!!! Hoppas det blir något regelverk kring detta!
≪ | ≫ |
Paulina ∙ 12 april, 2018 kl. 22:00
Jag håller med, själv äter jag nara nötterna som det är, det här lurendrejeriet är sjukt!
Men dom vill bara lura av människor mer pengar än godset är värt
≪ | ≫ |
kerstin ∙ 13 april, 2018 kl. 06:51
tack för att du gräver och lägger ut vad naturgodis innehåller, massor med socker o lurendrejerier, men jag har för längesedan slutat att köpa dessa produkter. hoppas det blir en ändring då det kommer till kännedom.
≪ | ≫ |
Tuovi Sjölund ∙ 13 april, 2018 kl. 08:39
Hemskt. Tycker om parrots men de borde köra med öppna kort om vad deras produkter innehåller.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 april, 2018 kl. 09:43
Det gör dom på ett vis. Alla kan läsa ingredienslistorna. Men vi konsumenter måste sorgligt nog sluta lita på industrin och inse att vi alltid måste lusläsa ingredienlistorna.
≪ | ≫ |
Britt ∙ 13 april, 2018 kl. 09:04
Ett stort Tack för den här insändaren?? vad dom lurar oss, men nu vet vi vad som gäller, köp inte godiset?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 april, 2018 kl. 09:41
Och läs ingredienslistan på allt då köper.
≪ | ≫ |
Kim carlsson ∙ 13 april, 2018 kl. 09:20
Ja då stämmer känslan när jag ätit naturgodis sött som attan o en massa skräp där också! Tack tack för undersökningen Det ända är ju raw
Raw godis Finns inget annat alternativ
Ju mer vi frågar kroppen o inte hjärnan vad som är bra eller inte ju fortare blir medvetenheten bland människor.
Är det inte lite tragisk o komiskt hur vi låter oss luras i det mesta ?Varje gång jag står inför att handla något att äta är det ju min kropp som ska ta hand om det till slut Så börja komunisera med
Med kroppen Den vet vadden vill ha
Hjärnan blir lurad o luras alltid?Vi måste förstå att vi har ett eget ansvar och egna val. Detär det vi ska lära våra barn. Fantastiskt att det kommer fram hur lätt det är att lura oss
Tack
≪ | ≫ |
Micke H ∙ 13 april, 2018 kl. 09:30
Vilka jäkla dårar! De gör allt för att vinkla texterna så man ska köpa deras produkter. Varför måste man stoppa i all den där skiten i ”godiset”?
≪ | ≫ |
Alexandra ∙ 13 april, 2018 kl. 09:45
Heja dig!! Sluta aldrig gräva 🙂
Man får leta länge i naturgodis-hyllorna för att hitta de naturella nötterna… skulle aldrig sätta i mig ngt annat…
≪ | ≫ |
Jim ∙ 13 april, 2018 kl. 10:04
Ann, fortsätt ditt grävande arbete, det är oerhört viktigt arbete och sätter någon typ av press samt lyfter fram dessa skandalösa ockrare till godistillverkare i dagsljuset! Ge inte upp, du är fantastisk, bra skrivet och bra scoop. Jag fortsätter följa dett med spänning.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 april, 2018 kl. 11:13
Varmt tack!
≪ | ≫ |
Titti sjölin ∙ 13 april, 2018 kl. 11:38
Äter aldrig naturgodis så det är otroligt dyrt och onaturligt sött . Så bra belysning av förhållandet!
≪ | ≫ |
Jessica Rydén ∙ 13 april, 2018 kl. 20:02
Ann Fernholm, du är bäst! Tack för detta informativa, roliga och intelligenta inlägg. ❤️
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 april, 2018 kl. 21:19
Tack! Det värmde.
≪ | ≫ |
Jimmy ∙ 14 april, 2018 kl. 14:44
Detta har jag tänkt på i 10 år nu, men aldrig kommunicerat ut det (tyvärr), så det är bra att du gör det. Man kan även se det såhär: Det heter ”Naturgodis” och inte ”Hälsogodis”. Från första början fanns inte alla avancerade sorter som idag, men kollar vi från naturgodisets begynnelse så var det så att alla godissorter innehöll en ingrediens, eller i alla fall en artificell smak, av en naturlig produkt ex kokos, banan, nötter, frön, wasabi, majs etc etc. Du har förstås helt rätt i vad du skriver, det är inte mer naturligt att äta detta godis än de i vanliga godishyllan. Problemet är marknadsföringen/sveket mot konsumenterna som skapas genom att försöka få naturgodiset att framstå som något nyttigt (eller mer nyttigt än vanligt godis) vilket är ren vilseledning. Kul att lösa en insiktsfull analys av detta slaget iaf! 🙂
≪ | ≫ |
Kat ∙ 14 april, 2018 kl. 21:25
Idiotiskt att kalla detta endast en skillnad på godis priset. Dessa bolag speciellt Exotic snacks säljer i grunden nötter. Som säljs naturliga, saltade eller inte, i bland med choklad överdrag som även det är fullt med näring och hör och häpna – en naturprodukt! Vid utfyllnad i sortimentet på grund av efterfrågan, liksom det så kallade yoghurt överdraget, som jag inte förstår varför vissa gillar, men ändå, beklagar du dig över. Du nämner ko-vassla som något du häpnar över… sist jag kollade var djur också i från naturen. (Yoghurt kommer också i från kor?). Att vissa bolag sedan tramsar med tillsattser är synd, men inte nödvändigtvis kemikalier eller helt onaturligt för det.
Angående skillnaden du efterfrågar svar på;
Nötter innehåller livsviktig näring. Näring som vi inte kan få i oss på annat sätt än genom just att äta nötter. Den andra skiten du hellre köper för den är billigare innehåller allt som kan förstöra ditt barn, som är bevisat att det ger dem bland annat psykiska eller uppförande problem och är rent av förstörande av hälsan. -Vilket ger du hellre ditt barn som lördagsgodis?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 14 april, 2018 kl. 21:44
Dessa vit-choklad-yoghurt produkter är inte någon ”utfyllnad” av sortimentet, utan en grundbeståndsdel. Efterfråga kommer delvis av att man har farit med osanning och marknadsfört den vita chokladen som yoghurt och hälsosam. Det vittra mina läsares reaktioner om.
Sedan skrev jag inte vassle, utan vasslepulver. För att få fram det måste vasslen separeras från resten av mjölken och sedan torkas i höga temperaturer. Kor mjölkar knappas något sådant.
Och ja, nötter är superbra för kroppen. Det hade varit lysande om naturgodisförsäljarna hade hållit sig till att marknadsföra sådana.
≪ | ≫ |
Marit O. ∙ 14 april, 2018 kl. 21:37
Nötter är naturgodis, det ska odlas, plockas transporteras… det kostar. Det är ju inte mycket som är så onaturligt i och för sig i dessa innehållsförteckningar så jag förstår inte vad ni retar upp er på gott folk. Bland godis är ju sannerligen mest fabik och laboratorium tillverkat och när man läser på om dessa ämnen kommer det upp mycket artiklar om hur farligt det är.
≪ | ≫ |
Louise ∙ 15 april, 2018 kl. 08:34
Bra granskning. Tack. På Exotic Snacks sajt står att deras vision är ”att skapa en upplevelse av hälsa och välbefinnande”. Just det. Skapa en upplevelse är vad det handlar om. De har åtminstone den goda smaken att inte säga att de bidrar till hälsa och välbefinnande.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 15 april, 2018 kl. 11:45
Ja, lurig formulering. De pratar också om ”för den som bejakar en sund och aktiv livsstil och vill kunna njuta länge.”
≪ | ≫ |
Sanna ∙ 16 april, 2018 kl. 09:22
Bra artikel! Det gäller att ta eget ansvar som konsument.
Jag undrar hur du ser på det nya godiset som kom för ett år sedan – Tweek? Första gången jag köpte det började jag leta bland godiset men hittade det till slut på frukt- och gröntavdelningen, precis bredvid potatisen. Ingredienslistan ser väldigt bra ut och det smakar precis som vanligt godis minus sockerkicken. Det känns lite för bra för att vara sant att det skulle kunna finnas nyttigt godis som faktiskt smakar godis…
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 16 april, 2018 kl. 09:58
Det är säkert bättre än vanligt godis, men fortfarande ett extremt processat livsmedel som saknar många av de viktiga vitaminer som finns i råvarorna från början.
≪ | ≫ |
Sanna åbonde ∙ 14 augusti, 2018 kl. 22:06
Älskar !! Du är så fantastisk Ann! Heja dig!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 17 augusti, 2018 kl. 16:48
<3
≪ | ≫ |
Granskningen av naturgodis – producenternas svar – Food Pharmacy ∙ 19 november, 2018 kl. 05:16
[…] du har naturgodis, ät nötter.” Det är några av de kommentarer som har strömmat in efter granskningen av naturgodis. Nu har två av producenterna svarat: Coop och […]
≪ | ≫ |
Granskningen av naturgodis – svar från Parrots och Exotic Snacks – Food Pharmacy ∙ 19 november, 2018 kl. 05:26
[…] vis skulle det vara hälsosamt? Det är några av de frågor som jag ställde i förra veckan i ett öppet brev till försäljare av naturgodis. I förra veckan svarade Coop och Hemköp/Axfood. Nu har även Exotic Snacks och Parrots […]
≪ | ≫ |
Granskningen av naturgodis – producenternas svar - Food Pharmacy ∙ 15 mars, 2019 kl. 22:51
[…] du har naturgodis, ät nötter.” Det är några av de kommentarer som har strömmat in efter granskningen av naturgodis. Nu har två av producenterna svarat: Coop och […]
≪ | ≫ |
Granskningen av naturgodis – svar från Parrots och Exotic Snacks - Food Pharmacy ∙ 15 mars, 2019 kl. 22:59
[…] vis skulle det vara hälsosamt? Det är några av de frågor som jag ställde i förra veckan i ett öppet brev till försäljare av naturgodis. I förra veckan svarade Coop och Hemköp/Axfood. Nu har även Exotic Snacks och Parrots […]
≪ | ≫ |
Granskningen av naturgodis – svar från Parrots och Exotic Snacks – Food Pharmacy ∙ 6 juni, 2019 kl. 03:42
[…] vis skulle det vara hälsosamt? Det är några av de frågor som jag ställde i förra veckan i ett öppet brev till försäljare av naturgodis. I förra veckan svarade Coop och Hemköp/Axfood. Nu har även Exotic Snacks och Parrots […]
≪ | ≫ |
Granskningen av naturgodis – producenternas svar – Food Pharmacy ∙ 3 oktober, 2019 kl. 09:57
[…] du har naturgodis, ät nötter.” Det är några av de kommentarer som har strömmat in efter granskningen av naturgodis. Nu har två av producenterna svarat: Coop och […]
≪ | ≫ |
Carl C ∙ 3 december, 2019 kl. 07:00
Exotic Snacks och Parrots svarslänk fungerar ej.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 3 december, 2019 kl. 07:45
TAck för att du uppmärksammade mig på detta! Har fixat.
≪ | ≫ |
Karl-Erik Nilsson ∙ 22 december, 2019 kl. 13:51
Jag föreslår att alla socker- och sirapsingredienserna ska tas bort ur hela sortimentet ”Naturgodis”. Använd andra sötningsmedel där det är nödvändigt med sötma. Hitta också ersättare som konsistensgivare till sockret. Det är ojust att påskina att naturgodis är särskilt nyttigt och därmed motivera det höga priset. Det är ett vanligt trick inom livsmedelsbranschen piffa upp med tilltalande benämning för att därmed kunna ta ett högre pris.
≪ | ≫ |
Anmälan naturgodis – vit choklad är inte yoghurt – Food Pharmacy ∙ 24 september, 2020 kl. 09:27
[…] snart två år sedan skrev jag ett öppet brev till alla naturgodistillverkare: Varför kallas vit choklad för yoghurt? Och hur hälsosamt är det? Frågan var vad som egentligen skiljer naturgodis från vanligt godis eftersom ingredienserna […]
≪ | ≫ |
Naturgodistillverkare får bakläxa – måste ändra i sitt sortiment – Food Pharmacy ∙ 21 april, 2021 kl. 11:46
[…] snart tre år sedan skrev jag ett öppet brev till alla producenter av naturgodis. Jag undrade två saker: varför kallar ni vit choklad för […]
≪ | ≫ |
Uppföljande brev till naturgodistillverkare: Varför fortsätter ni att sälja vanligt godis som naturgodis? – Food Pharmacy ∙ 23 september, 2021 kl. 08:27
[…] hördes ju för några år sedan när jag skrev till er och frågade vad som egentligen skiljer vanligt godis från det som ni kallar för […]
≪ | ≫ |
Öppet brev till ICA: Har ni missförstått det här med naturgodis? – Food Pharmacy ∙ 2 november, 2021 kl. 11:00
[…] oss ta allt från början. För några år sedan skrev jag ett öppet brev till Exotic Snacks och undrade vad som egentligen skiljer naturgodis från vanligt godis. Skälet […]
≪ | ≫ |
Exotic Snacks felaktiga märkning är nu åtgärdad – men livsmedelsinspektör har hittat flera fel – Food Pharmacy ∙ 30 november, 2021 kl. 10:41
[…] mitt första öppna brev till naturgodistillverkare år 2018 undrade jag varför de kallar vit choklad för yoghurt och […]
≪ | ≫ |
Saltlakrits i mjölkchoklad är ”naturgodis” enligt Malmös livsmedelskontroll – Food Pharmacy ∙ 16 mars, 2022 kl. 07:00
[…] som följer mig vet att jag för några år sedan skrev ett öppet brev till olika naturgodisförsäljare där jag undrade vad som skiljer ”naturgodis” från vanligt […]
≪ | ≫ |