För ett par år sedan kunde du läsa en granskning av Nordic Sugars informationsmaterial till skolan här på bloggen. En elev på en folkhögskola har nu hört av sig och berättat att hon har rekommenderats att ta information om mat och hälsa direkt från en annan av sockerjättens broschyrer.
Har ni läst boken Socker och söta saker av Ulrika Torell på Nordiska museet? Boken handlar bland annat om hur socker och sötsaker blev en del av vår vardag. Ulrika Torell beskriver hur Sockerbolaget på 1930-talet pumpade ut propaganda kring hur förträffligt sockret var. En viktig målgrupp var hushållslärarinnor, som skulle förmå sina elever att använda socker i matlagningen.
Det som en gång var Sockerbolaget, köptes 1992/1993 av Nordic Sugar. Via sajten utbudet.se kan dagens lärare beställa Nordic Sugars broschyr Mat, vikt och fysisk aktivitet gratis till hela klassen. För några dagar sedan fick jag följande brev och bild:
Hej, jag läser naturkunskap på en folkhögskola och blev förfärad av vår senaste uppgift. Vi ska skriva om mat och hälsa och fick denna broschyr att söka fakta i. Har du sett denna? Den är utgiven av Nordic Sugar! Jag kommer i min text att kritisera en del saker i den. Vet du om livsmedelsverket möjligen är sponsrat av någon sockerfabrikant eller liknande? Mvh Tina Wingårdh
En gissningstävling – hur framställs tillsatt socker i broschyren?
Låt oss ha en gissningstävling. Vilka av följande påståenden kommer från broschyren och vilka kommer från mig? Är ni redo? Då kör vi.
1: Under normala omständigheter kommer kolhydrater (däribland socker) inte att omvandlas till fett. När socker och andra kolhydrater lagras som fett går det åt 25 % av energin, medan motsvarande siffra för fett är 4 %. Därför är kroppen mer benägen att lagra fett än socker.
(Bara så att ni vet: enligt Ulrika Torells kartläggningar började man inse att socker är fetmaframkallande redan under 1800-talet.)
2. Ju mindre socker du äter, desto mindre blir sockersuget. Ett liv utan tårtor, bullar, kakor, godis och läsk kan vara precis lika underbart som ett liv med alla dessa sötsaker.
(Rätt. Detta var mitt påstående. Vid närmare eftertanke tycker jag personligen att livet utan en massa sötsaker är bättre än livet med.)
3. Godis och kakor ersätts ibland med torkad frukt som ett ”nyttigare” alternativ. Torkad frukt har ett högt innehåll av naturligt förekommande sockerarter och innehåller också mycket energi per 100 gram. Det är inte bara energin från tillsatt socker som man ska vara uppmärksam på om man vill bibehålla sin vikt eller gå ner i vikt.
(Älskar den finstilta lobbyingen. Bra, tänker föräldrar. Då kan mina barn lika gärna få godis på filen som russin.)
4. När företag som Nordic Sugar renar fram socker från sockerbetor eller sockerrör, tar de bort alla fibrer, vitaminer, antioxidanter och mineraler. Godis är därför i princip helt vitaminfritt. Torkade frukt kan visserligen vara sött, men innehåller fibrer, mineraler och annat som är nyttigt för kroppen.
(Jag ger mycket hellre mina barn torkad frukt än godis).
5. Undersökningar visar att det finns ett samband mellan övervikt och låg utbildningsnivå samt låg inkomst. Men det är svårt att säga om det är övervikten som är orsaken till de övriga förhållandena eller om det är dessa förhållanden som gynnar övervikt.
Läste ni ovanstående noga? Man undrar lite hur dom tänkte. Behöver jag säga att en en pinfärsk undersökning från Livsmedelsverket visar att ungdomar som har föräldrar med låg utbildning och/eller låg inkomst dricker mer läsk än andra ungdomar?
Detta var bara ett litet axplock av broschyrens innehåll. Vill du läsa hela? Följ den här länken.
Man undrar lite varför Nordic Sugar har tagit på sig ansvaret att informera lärare och elever om mat, vikt och fysisk aktivitet? När de inte ens producerar något som kan kallas mat.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.