”För lite kolhydrater förkortar livet” påstod Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot igår, men rapporteringen bottnar i en illa genomförd tolkning av en vetenskaplig studie. Vad studien egentligen visar är att en kost som kan innehålla både chips och Big Mac:s är farlig.
Ni är många som har hört av er och velat ha min syn på följade nyhet från Ekot: För lite kolhydrater förkortar livet. Rapporteringen baserar sig på en publikation i den medicinvetenskapliga tidskriften The Lancet Public Health: Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. Ekot menar att studien visar att: ”den som äter mindre än 40 procent kolhydrater lever i genomsnitt fyra år mindre jämfört med den som har ett mer normalt intag” och slår sedan fast att en LCHF-kost kan förkorta livet.
LCHF-kosten fanns inte när studien genomfördes
För det första är detta en så kallad epidemiologisk studie, en form av studie som aldrig kan slå fast något orsakssamband. Det man ser i studien är en association mellan både ett högt och lågt kolhydratintag och ett förkortat liv. Ekots rubrik – som slår fast ett orsakssamband – är därför direkt felaktig.
För det andra inleddes studien 1987-1989, när 15 428 amerikaner i åldern 45–64 år fyllde i en enkät kring hur de åt. På den tiden – mot slutet av 1980-talet – var LCHF-kosten inte ens uppfunnen. Antalet personer i studien som har ätit en strikt LCHF-kost torde därför vara försvinnande liten.
I publikationen i Lancet slår forskarna också ihop resultaten från sin studie, men resultaten från flera liknande studier. Ingen av dessa studier var utformad för att studera en LCHF-kost, så som den definieras av de forskare som förespråkar den.
Är Big Mac:s LCHF?
Så vad har forskarna bakom studien i The Lancet Public Health egentligen tittat på? Jo, de har jämfört de personer som åt en mindre andel kolhydrater (under 40 procent av alla kalorier) för 30 år sedan med de som åt en större andel kolhydrater under samma tid. I sista kapitlet av Ett sötare blod granskar jag ett liknande larm kring LCHF och räknar då ut energiprocenten i en Big Mac. Uträkningen visade att 32 procent av alla kalorier kommer från kolhydrater, 22 procent från protein, och resten – cirka 46 procent – från fett. I studien som Ekot rapporterade om räknas alltså en Big Mac till en lågkolhydratkost. Även chips eller en måltid med läsk, bearnaisesås, kött och pommes, kvalar in som lågkolhydratkost i den här studien. Forskare som förespråkar LCHF brukar vanligtvis varna för sådan mat.
Studier som granskar orsakssamband ger andra resultat
Den som vill veta hur en LCHF-kost påverkar hälsan, ska naturligtvis titta på vetenskapliga studier som är utformade för att ta reda på just detta. Det finns flera välgjorda sådana. När en strikt lågkolhydratkost, utan socker, vetemjöl och snabba kolhydrater, jämförs mot en traditionell lågfettkost, som kan innehålla både socker och vetemjöl, ger lågkolhydratkosten generellt bäst effekt på till exempel vikt och blodfetter. Här är länkar till sådana studier: 1, 2 och 3. Jämförs en strikt lågkolhydratkost mot en strikt lågfettkost utan socker, vetemjöl och annan processad mat, är dieterna ungefär lika bra när det gäller viktnedgång och blodfetter. Här hittar du exempel på det: 1 och 2.
Istället för att fungera som megafoner åt en forskarvärld som har mycket att försvara när det gäller kostråden, skulle jag önska att Sveriges Radio kunde prestera en granskande rapportering inom kostområdet liknande den man ofta kan läsa i till exempel New York Times.
Rättelse: Jag skrev tidigare i inlägget att studien var publicerad i The Lancet, vilket också står på Sveriges radios hemsida. Det är felaktigt. Studien är publicerad i The Lancet Public Health.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media. Stötta mitt arbete via Patreon.
Sussie Olofsson ∙ 18 augusti, 2018 kl. 10:21
Du är fantastisk, Ann??
≪ | ≫ |
kicki ∙ 18 augusti, 2018 kl. 11:22
Mycket bra analys Ann! Tack!
≪ | ≫ |
Läsare ∙ 18 augusti, 2018 kl. 16:21
Men nog har ju folk ätit LCHF före själva begreppet kom till världen, precis som vissa har ätit mycket kött före begreppet Atkins föddes.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 18 augusti, 2018 kl. 16:56
Jo, men väldigt få i den grupp personer som här studerades.
≪ | ≫ |
Alexander ∙ 18 augusti, 2018 kl. 18:51
Fast nu var ju slutklämmen i deras reportage att det varken var bra med för mycket eller för lite kolhydrater, att lagom är bäst. Så jag förstår inte kritiken här. Och att inte äta kolhydrater är väl inte något som någon har uppfunnit. Bara för att någon bestämde sig för att ”uppfinna” en kost och sedan kalla den lchf, så har väl det inte hindrat folk från att sluta med kolhydrater innan dess.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 18 augusti, 2018 kl. 23:31
Poängen är att slutklämmen är felaktigt. Det går inte att dra några sådana slutsatser från studien, eftersom det är en observationsstudie. Det kan inte användas för att dra några slutsatser kring orsakssamband.
Inom kostforskningen begås detta fel ideligen, vilken är en viktig orsak till den förvirring som råder på området. Exempelvis baseras varningarna för rött kött enbart på associationsstudier.
Vad gäller strikt lågkolhydratkost kanske det fanns några få som åt exempelvis Atkinskost mot slutet av 1980-talet, men forskarna bakom studien har inte sållat fram personer som ätit lite men bra kolhydrater. Om det mot all förmodan fanns en sådan grupp, har de klumpats ihop med personer som ätit chips och hamburgare.
≪ | ≫ |
Berit Persson ∙ 18 augusti, 2018 kl. 19:21
Tack för ditt stoora engagemang???
≪ | ≫ |
Ann Elving ∙ 18 augusti, 2018 kl. 22:05
TV4 rubricerade denna nyhet som ”LCHF förkortar livet”. Vad ska folk tro när sådant basuneras ut i alla media utan någon LCHF-förespråkare ens får gå i svaromål? Brukar inte båda sidor få komma till tals i a f i public servic? Men så verkar inte vara fallet denna gång. Däremot fick Livsmedelsverket och Mai-Lis Hellénius berätta hur mycket sanning det låg i dessa slutsatser. Kan det gå att anmäla för t ex opartiskhet?
≪ | ≫ |
Berit Hasselmark ∙ 19 augusti, 2018 kl. 17:19
Ja – även rubriken är ju helt fel här. Den som sätter rubrik behöver tydligen inte begripa sig på innehållet i själva artikeln och vad den skall visa. Hon/Han kan själv gissa sig till en slutsats. Som låter bra. Som blir en rubrik. De flesta vet att man skall äta mindre godis och kakor och dricka mindre läsk – men det är ju inte samma sak som ”För lite kolhydrater….”.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 18 augusti, 2018 kl. 23:17
Skulle inte tro det – men försök!
≪ | ≫ |
Lindis Gansmoe ∙ 19 augusti, 2018 kl. 08:22
Bra innlegg. Bare en sak jeg ønsker å legge til . I 1986 arbeidet jeg med epilepsipasienter, der ble det forsøkt med keto kost for å forebygge epileptiske anfall. Så helt ukjent var ikke kostholdet på 80 tallet.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 19 augusti, 2018 kl. 12:15
Du har rätt. Och så fanns Atkinskosten. Men det var inte så speciellt vanligt, och i den här studien har forskarna inte brytt sig om att ta reda på vilka som följde en strikt lågkolhydratkost med lite mjöl och socker och vilka som åt en salig blandning av socker, vitt mjöl och fett.
≪ | ≫ |
Sara ∙ 19 augusti, 2018 kl. 11:03
Är det här samma studie, fast hos SvD? https://www.svd.se/garna-kolhydrater–men-inte-for-mycket
≪ | ≫ |
Robban ∙ 20 augusti, 2018 kl. 17:48
Jag tycker att det är pinsamt att läsa det du skriver eftersom det blir så uppenbart att du inte ens här brytt dig om att läsa artikeln. Det står klart och tydligt att även utan ARIC undersökningens resultat finns associationen kvar. Dessutom tittar dom på skillnaden på om fettet är från djur eller växtriket. Dom kommer till och med fram till att lite kolhydrater tillsammans med fett från växtriket associerar med låg dödlighet. Detta borde glädja LCHF rörelsen men det kanske inte är så kul med fett från växtriket.
≪ | ≫ |
Borje ∙ 21 augusti, 2018 kl. 16:58
Zoe Harcombe har gått igenom studien, inklusive Appendix, och konstaterar att författarna har kommit fram till sina slutsatser genom att manipulera data. För att få fram sina resultat har de delat in deltagarna i olika stora grupper som sedan har jämförts. Gruppstorleken varierar från 315 personer i gruppen med minst kolhydrater till 6097 i gruppen med kolhydratintag mellan 50 och 55 procent.
Jag tycker det liknar den välkända metoden där man utgår från vad man vill bevisa och sedan anpassar dataurval och statiska metoder tills man får fram ”rätt” resultat.
http://www.zoeharcombe.com/2018/08/low-moderate-or-high-carbohydrate/
≪ | ≫ |
Gunnar Sundström ∙ 23 augusti, 2018 kl. 23:04
Jag har en fråga som inte direkt berör ämnet men som jag funderat på ett tag och jag hittar inget bättre ställe att fråga på.
Finns det studier där man undersökt om sötningsmedel påverkar mängden insulin i blodet? En hypotes kanske kunde vara att den söta smaken lurar kroppen att utsöndra insulin?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 30 augusti, 2018 kl. 15:10
Har inte satt mig in i det…
≪ | ≫ |
Kolhydraters skada på din hjärna – Så vitt jag vet ∙ 25 september, 2023 kl. 10:02
[…] Bild lånad här. […]
≪ | ≫ |