Kära läsare, jag är lite överväldigad. Inte kunde jag tro att en genomgång av ingredienslistan för en GB:s Magnum Double Raspberry skulle skapa så mycket uppmärksamhet. Fler personer än vad som ryms i Friends Arena och Globen tillsammans har läst det. Nu till den glada nyheten: vi har fått ett svar från GB Glace.
Slutsatsen i mitt inlägg var att de 32 ingredienserna i glassen borde kunna strykas ner till 12-13 stycken. Om ingredienslistan blev kortare skulle den dessutom kunna skrivas med större bokstäver på förpackningen, så kunderna kunde läsa den. Och GB skulle kunna marknadsföra en nyhet: MAGNUM – NU MED RIKTIG GLASS.
Jag undrade vad de trodde om detta och varför de valde att göra sina glassar på så hårdprocessade råvaror och tillsatser. Här är svaret:
GB:s svar på öppet brev om Magnum glass
Tack Ann för ditt mejl till oss. Glassen som du har gjort hemma ser jättegod ut!
När glassen tillverkas är vissa tillsatser nödvändiga för att glassen ska kunna hålla en bra kvalité genom hela fryskedjan, speciellt i pinnglass. Stabiliseringsmedel tex, behövs då de minskar risken för iskristaller, som inte skulle ge en trevlig upplevelse för konsumenten.
Innehållsförteckningen blir längre och ingredienserna fler när det gäller glassar som innehåller såsrippel, chokladöverdrag m.m. då alla ingredienser i den färdiga produkten ska redovisas. Detta betyder för produkten i fråga att till exempel samtliga ingredienser i både hallonsås och överdrag med mjölkchoklad redovisas separat.
Önskar dig en trevlig vecka och njutsamma stunder i köket med fler glassiga recept!
Med vänlig hälsning,
Riitta Jantunen
Communications Manager, Sustainable Business & Communications
Har ställt en följdfråga till GB
Det här var inte riktigt svar på mina fråga om de kunde göra en riktig glass. Därför har jag skickat en följdfråga till Riitta Jantunen:
Hur ställer ni er till att tillverka en glass baserad på färsk mjölk/grädde och det naturliga och näringsrika emulgeringsmedlet äggula, så som man gjorde förr?
Vi får hoppas på ytterligare ett klargörande! Är ni också nyfikna på detta kan ni alltid mejla samma fråga till Konsumentkontakt@gb.se.
En sista sak: tack för alla glada hejarop och uppmuntrande ord. Det har värmt enormt.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Om socker, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Johanna Ek ∙ 6 september, 2018 kl. 08:22
Hej!
Vilket fantastiskt arbete du gör!
”Hittade dig” i vintras och
har läst dina böcker ”Ett sötare blod” och ”det sötaste vi har”. Tycker det är skrämmande att sjukvården och ”staten” inte har större koll på socker/kolhydrater och vad de gör med kroppen. Försöker nu ”missionera” ditt budskap om mindre kolhydrater till min omgivning. Mina barn tycker jag är jättetråkig…
En annan sak du kanske har möjlighet att forska mer i är E-nummer. Min man hade under flera år problem med magen. Tills en dag då vi kom på att det berodde på E407/karragenan. Ett stabiliseringsmedel gjort av alger. I djurförsök påvisar det cancer och tarmpåverkan. Finns ofta i lättprodukter som mellangrädde och nästan all glass…
Vi har också kommit på att han är känslig för E509, E471 och E472.
Han får ont i magen av samtliga i olika grad beroende på hur mycket han har fått i sig.
Följer ditt arbete med stort intresse då jag även drabbats av giftstruma som är en autoimmun sjukdom.
Med vänlig hälsningar Johanna
≪ | ≫ |
Agneson ∙ 8 september, 2018 kl. 10:10
Men vad skönt att höra att jag inte är ensam!
Jag tror jag fått tarmvred de gånger jag fått i mig Karragenan o aspartam är inte heller att leka med då det kommit in av misstag. Jag har dock förstått att det är något mer så nu ska ja kolla upp E509, E471 och E472. Tack för att du delade med dig Johanna Ek
≪ | ≫ |
Ulla Magnusson ∙ 12 september, 2018 kl. 20:32
Har just firat 10-s jubileum efter att ha opererats akut mot coloncancer. Var noga med kosten tidigare. Men efter cancerbehandling skyr jag allt som går vad gäller E samt besprutat. Annars blir det ”taggtråd ut”.
Min mage indikerar alltså direkt på ren och god mat. Praktiskt!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 september, 2018 kl. 08:43
Mycket intressant! Tack för att du delade med dig.
≪ | ≫ |
Sofie ∙ 6 september, 2018 kl. 08:25
Jättebra av dig att skriva till GB. Dåligt svar från dem tycker jag. Det går att göra bra pinnglass med färre ingredienser. Kolla in här http://www.pipersglace.se/glasspinnar-och-strutar/
Vi har köpt deras glass och den är jättegod. Synd bara att de inte har fler återförsäljare.
≪ | ≫ |
Ina Danielsson ∙ 12 september, 2018 kl. 16:47
Svar till Sofie. Vad roligt att höra att du också har hittat Pipersglace 🙂 Deras glassar är verkligen toppen. Jag och min syster har drivit en liten butik på hennes gård med ett hållbart sortiment och vi valde just Pipersglace för deras höga kvalité. Tyvärr kan vi inte fortsätta vår butik, värmen i somras slog hårt mot oss och vi har bytt dagjobb båda två så det funkar inte längre. Om du befinner dig i närheten av Kalmar kan jag tipsa dig om att vi säljer ut delar av vårt sortiment just nu, även pinnglassar från Pipersglace, med hållbarhet till nästa år, så som sagt, finns du här i krokarna passa på nu 🙂 Vi heter Vita Knutar och finns på Facebook. Om detta inlägg inte är ok tar jag självklart bort det!
Mvh Ina i Kalmar
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 september, 2018 kl. 08:42
Bra exempel!
≪ | ≫ |
Jessica ∙ 6 september, 2018 kl. 08:42
Hur ställer ni er till att tillverka en glass baserad på färsk mjölk/grädde och det naturliga och näringsrika emulgeringsmedlet äggula, så som man gjorde förr?
I min kokbok från 1907 finns ett bra glassrecept
1 liter vispgrädde
8 äggulor
6 msk socker
1 vaniljstång
Vänligen
Jessica Seger
Skickades precis till GB konsumentkontakt@gb.se
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 september, 2018 kl. 08:44
TACK!!! Vilket bra recept. Det ska jag testa.
≪ | ≫ |
Birgitta Widing ∙ 6 september, 2018 kl. 09:44
Fortsätt och lägg upp innehållsförteckningar på populära produkter, jag menar just Magnum av alla glassar. Aldrig mer en Magnum i den här formen. Ska maila och berätta det för dem. Tack för bra initiativ.
≪ | ≫ |
Charlotte ∙ 6 september, 2018 kl. 17:29
Hej! På din uppmaning mejlade även jag GB, jag fick oxå svar idag, det lät ungefär som det svar som dy fick. Och inte heller jag är nöjd med det svaret. Så jag kanske oxå ska ställa följdfråga. Om inte annat så ”bara för att”
: Hej Charlotte!
Tack för ditt mejl.
Stabiliserings- och emulgeringsmedel, och färgämnen finns i stort sett all pinn- och strutglass. Tillsatserna är nödvändiga för att glassen skall kunna tillverkas industriellt samt att den skall kunna transporteras och hålla en bra kvalité från fabrik till lager, från lager till butik, från butik hem till konsument. I glass ingår ju ofta andra ingredienser såsom bitar och såser och deras respektive ingredienser deklareras ju också på förpackningen så därför blir ju ingredienslistan också längre. Kan tilläggas att tillsatser i glass utgör ca 2% av produkten.
Ha en fortsatt bra torsdag!
Med vänlig hälsning
Nina
Konsumentkontakt, GB Glace
≪ | ≫ |
Karl Bergström ∙ 6 september, 2018 kl. 21:27
Hej
Nått av det roligaste jag läst på länge!
Jag lägger OFTA tillbaka matvaror i hyllan igen sedan jag läst om alla e, aspartam mm
Mvh Kalle
≪ | ≫ |
Madelen ∙ 7 september, 2018 kl. 12:03
Jag mailade också GB för några dagar sedan och fick exakt samma svar från dem. Får känslan av att det är ett färdigskrivet ”standardsvar” de svarar alla som frågar om tillsatser. Kan tycka att de borde ta sig lite tid att knåpa ihop ett mer anpassat svar med tanke på vilket fint brev du skrivit till dem.
För övrigt, ditt inlägg om glassen var fantastiskt bra skrivet!?
≪ | ≫ |
Ingela ∙ 7 september, 2018 kl. 15:32
Visst svarade de på din fråga – men du fick ju inget egentligt svar.
≪ | ≫ |
Jan Almroth ∙ 12 september, 2018 kl. 17:39
Mycket bra information. Tack för att du sprider den!
≪ | ≫ |
Ash ∙ 12 september, 2018 kl. 19:43
Fortsätt med det du gör! Don’t give in!
≪ | ≫ |
Ingrid Drake ∙ 26 september, 2018 kl. 09:36
Hej Ann! Vill börja med att säga att jag beundrar dig otroligt mycket, jag tror jag har sett allt med dig på youtube och har läst alla dina böcker tror jag! Jag vill också be om ursäkt för att jag skriver till dig i kommentarerna men jag hittade ingen mailadress så jag provar här ändå!
Det är så att jag (igen) tänker gå över till lchf från en ”vanlig” diet. Denna gång tänkte jag göra det sakta men säkert istället för över en natt, eftersom jag hade enorma problem med illamående och annat otrevligt sist. Men så kom jag och tänka på att det kanske inte är bra för hjärtat, eftersom jag i denna övergångsperiod kommer att skära ner på kolhydraterna långsamt, samtidigt som jag höjer fettet. Det kommer då såklart finnas en period då jag äter ganska mycket av bägge samtidigt, vilket jag förstått inte är bra. Jag äter inget socker och inget vitt vetemjöl (och dricker väldigt sällan och måttligt, röker eller snusar inte, cyklar varje dag mm) men jag äter däremot havregryn och knäckebröd på råg fortfarande, äpplen, plommon och ibland honung i mitt te. Tror du jag behöver oroa mig för att få dålig hjärthälsa, och borde jag isf tänka om angående sättet jag hanterar övergångsperioden?
Tack på förhand!
/Ingrid
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 2 oktober, 2018 kl. 08:45
Hej! Varmt tack för fina ord! Jag kan inte ge personliga rekommendationer, men svara i allmänna ordalag. Det finns inget skäl att oroa sig för någon slags övergångsperiod. Det som är illa för kroppen är en kombo av fett, socker och andra snabba kolhydrater. Skär man skär bort de vita kolhydraterna (socker, vetemjöl, vitt ris mm) och går över till fiberrika kolhydrater, som havregryn, kommer ger de oftast en bra mättnad. Fler personer borde lyssna på kroppen. Om man mår illa av en väldigt strikt lågkolhydratkost, behöver man sannolikt äta mer – men fiberrika – kolhydrater. Olika personer reagerar olika. En del vittnar om att de får ett enormt sockersug om de inte minimerar kolhydraterna, andra berättar att de mår illa av för lite. Många har ju börjat lägga till bönor till sin lågkolhydratkost, eftersom de upplever att det gör gott.
≪ | ≫ |
Glass - ∙ 16 oktober, 2018 kl. 14:01
[…] Titta här: http://annfernholm.se/2018/09/06/svar-fran-gb-vissa-tillsatser-ar-nodvandiga/ […]
≪ | ≫ |
Alexander Lindquist ∙ 24 augusti, 2020 kl. 16:59
Egen glass
5 dl ekologisk vispgrädde 40%
1 burk kondenserad mjölk
Vispa till det blir tjockt, tillsätt i smeten vad du vill ha. Hackad daim, lemoncurd vad som helst.
In i frysen i 6 timmar
Du behöver inte ens äga en dyr glassmaskin
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 25 augusti, 2020 kl. 15:34
Tack för tips! Eftersom många läsare av den här sajten vill dra ner på sockret, vill jag uppmärksamma alla på att kondenserad mjölk ofta innehåller mängder av tillsatt socker. Så håll koll på mängderna, och smaksätt med riktiga bär så blir det ett toppenalternativ till vanlig glass 🙂
≪ | ≫ |
Alexander Lindquist ∙ 15 januari, 2021 kl. 21:38
5 dl vispgrädde 40%
1 burk dulce de leche
1-2 korkar brandy
1 knivsudd havssalt
Vispa ihop allt och frys in
Såg receptet från Nagiellas kitchen på en tvkanal som heter Godare.
≪ | ≫ |
Krympflation – ohederliga knepen som lurar konsumenterna - Vinnarskolan ∙ 24 juni, 2024 kl. 08:00
[…] mig starkt tvivlande till. Likaså att Magnumglassarna och Daimstrutarna har krympt (och fått sämre ingredienser) av hälsoskäl, då kunderna – enligt den pressansvariga – ansett dem vara kaloribomber och […]
≪ | ≫ |