En person har blivit symptomfri från fibromyalgi, en annan från Crohns sjukdom och en tredje från ulcerös kolit. Efter debatten i förrgår i Aftonbladets morgonteve, strömmade era fantastiska berättelser in till mig via sociala medier. Vi behöver se till att den läkande effekt som mat kan ha beläggs vetenskapligt. Hjälp oss därför att göra Kostfonden till en stark röst i samhället!
Ni ska veta att jag blev berörd i förrgår när jag läste era kommentarer i sociala medier efter tevedebatten. Så många hejarop! Och vilka hälsoresor ni har gjort. Så här skrev några av er:
”Om jag inte läst Ett sötare blod hade jag fortfarande varit sjuk i den kroniska sjukdomen Crohns. Lade om min kost för 5 år sedan och jag kan räkna mina anfall på en hand efter det. Så viktiga böcker du gjort.”
”Utan dina böcker, Ann, och flertalet böcker om antiinflammatorisk kost hade jag inte blivit symptomfri från min fibromyalgi eller sluppit de ständiga inflammationer jag hade i bröstryggen månader i sträck. Att förändra min kost är det bästa jag gjort. ❤️”
”Jag har – under mitt drygt 50-åriga liv – i tur och ordning sökt hjälp inom ’vården’ för migrän, ledvärk, acne, IBS, upprepade infektioner i urinvägar och öron-näsa-hals, ofrivillig barnlöshet, endometrios och lite annat smått och gott. Löst allt själv med en måttlig lågkolhydratkost utom barnlösheten. upptäckte ju inte denna litteratur och forskning förrän efter 40 och då var väl fabriken nedlagd…”
”Utan din bok Ett sötare blod och Bittens och Pias bok Sockerbomben 3.0 hade jag aldrig förstått att socker kunde vara en av orsakerna till min inflammation i tarmen. Ingen läkare har sagt att sockret kunde vara en av orsakerna till att min tarmsjukdom Ulcerös kolit aldrig lugnade sig! Tack vare mitt sockerfria liv håller jag sjukdomen på plats och är medicinfri ? Synd bara att det tog 13 år för mig att förstå! Tusen tack för allt arbete du gör, det är så viktigt ”?
Stöd Kostfonden så att vi kan belägga effekterna
En person skrev också: ”Tack för att du orkar”. Vet ni vad som får mig att orka? Alla dessa berättelser. Av dem blir jag både glad och arg samtidigt. Det ska inte ta 13 år av sjukdom innan man – via en bok – hittar en behandling som faktiskt är effektiv. En person som är sjuk ska istället få effektivast möjliga behandling mot sin sjukdom vid första besöket hos en läkare.
Det är skälet till varför vi har grundat Kostfonden. Ska kostbehandlingar börja används i vården behövs stora och välgjorda studier som bevisar effekter och utvärderar eventuella biverkningar. Sådana studier kan förändra allt. I förra veckan berättade jag till exempel om hur en ketogen kost nu har blivit en etablerad behandling vid epilepsi, bland annat tack vare The Charlie Foundations arbete och att den nu har fått ett vetenskapligt stöd.
Hittills har Kostfonden varit med och finansierat de största studierna någonsin av kost vid IBS och typ 1-diabetes. Nu satsar vi på nästa stora projekt, kost vid typ 2-diabetes, för det behövs ett vetenskapligt stöd för de fantastiska hälsoeffekter ni mina kära läsare under lång tid har vittnat om om.
Kostvetenskapen förändrade livet för Isak
Men vet ni vad. Jag och Kostfonden behöver er hjälp! Vi behöver mer resurser. Andra forskningsfonder kan ha över 50 heltidsanställda. Kostfonden skulle behöva ha åtminstone en person som på heltid kan jobba med dessa frågor. Ju fler vi är som visar att vi vill ha en förändring, desto starkare kommer Kostfondens röst att bli i samhället.
Så om du inte redan är det: bli månadsgivare till Kostfonden. Skapa en insamling på Facebook när du fyller år, bli företagsvän eller ge en minnesgåva när någon går bort. Alla bidrag är viktiga!
Och vet ni vad det riktiga coola är? När resultaten från en stor och välgjord studie publiceras, kommer vården att kunna förändras över hela världen. Att The Charlie Foundation i USA satsade på att etablera en ketogen kostbehandling vid epilepsi, har till exempel nu hjälp femåriga Isak utanför Uppsala att bli fri från sina epileptiska anfall.
Dela nu detta, och peppa dina vänner att stödja fonden, så att vi kan bli fler som stärker kostvetenskapen. För det spelar roll. Jag lovar!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostfonden. Stötta mitt arbete via Patreon.
Pia Viklund ∙ 21 februari, 2019 kl. 07:22
Skänker det jag kan när jag kan. Kostfonden är viktig!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 21 februari, 2019 kl. 13:36
Varmt tack för det! Varje bidrag är enormt viktigt.
≪ | ≫ |
Ninnie Britasdotter ∙ 21 februari, 2019 kl. 09:30
Tack, Ann för ditt arbete! Det påverkar människors hälsa. På allvar.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 21 februari, 2019 kl. 13:36
TAck!
≪ | ≫ |
Edoardo Mastrovito ∙ 21 februari, 2019 kl. 11:45
Hej,
Viktigt att du lyfter matens betydelse för vårt välbefinnande!
Det pågår en smärre revolution kring detta sedan några år och jag undrar om du är bekant med Dr Jason Fung (från Canada) och hans insatser rörande reversering av fetma och diabetes genom tillämpning av periodisk fasta och lågkolhydrat kost.
Du hittar information om Dr Fung på nätet, t ex här:
https://www.dietdoctor.com/intermittent-fasting
https://www.rd.com/health/dr-fung-reverse-diabetes/?fbclid=IwAR2plW6qY2qByFtNq5SsWxsxRZaj6–Z-S_qO_ZW7L6OEXxyQDlATcdf2fQ
Dr Fung har skrivit tre böcker som är mycket läsvärda:
– The Complete Guide to Fasting
– The Obesity Code
– The Diabetes Code
Jag tillämpar själv periodisk fasta sedan 2014 och har kunnat verifiera Dr Fungs nya metaboliska modell baserad på hormoner (snarare än kalorier).
Mvh.
/Ed
Linköping
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 21 februari, 2019 kl. 13:36
Jag vet vem han är, men är inte bekant med honom. För att de metoder som han nu förespråkar ska kunna bli till en allmän behandlingsform, måste de testas i stora vetenskapliga studier.
≪ | ≫ |
Stefan Fennsjö ∙ 21 februari, 2019 kl. 14:43
Synd att det som är så enkelt ska vara så svårt?. Du Ann F gör ett jättebra arbete, jag hjälper till så mycket jag kan.
Hälsningar Stefan Fennsjö
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 21 februari, 2019 kl. 15:09
Tack Stefan! Det är fantastiskt det du gör.
≪ | ≫ |
Catrine ∙ 21 februari, 2019 kl. 21:03
Efter en hälsoundersökning fick jag veta att jag hade för höga blodfetter och för högt blodtryck. Blodtrycksmedicin och blodfettsänkande medicin skrevs ut. Jag började äta blodtrycksmedicinen men blodfettsänkande medicinen hämtade jag inte ut. Jag fick träffa en dietist som berättade viken kost jag skulle äta. Jag trodde inte på den kosten, talriksmodellen, utan jag sökte information själv och hittade en mycket intressant bok som Ann Fernholm har skrivit, ett sötare blod, heter den och den boken blev vägen mot ett friskare liv. Jag minskade drastiskt med bröd, potatis, pasta och socker. Däremot ville jag inte ge mig själv några förbud. Vad gäller fetterna så började jag äta Omega-3 kapslar varje dag och minskade på Omega-6 började äta mer vegetariskt och till matlagningen blev det rapsolja. Dessutom började jag dricka äppelcidervatten när jag var törstig och till maten. Från februari 2017 till hösten 2018 gick jag ner 9 kilo och i november tog jag nya blodprov och fick beskedet att mina blodfetter var normala. Jag slutade med min blodtrycksmedicin nu i december.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 23 februari, 2019 kl. 07:49
Grattis! Så fantastiskt att höra. Keep up the good work!
≪ | ≫ |
Karin Kemstedt ∙ 24 februari, 2019 kl. 17:51
Tack för det som du gör.
Men ännu återstår mycket. Jag beställer mat online och har fått en belöning då vi är mycket goda kunder. Fick därför en februaribox med utvalda produkter. I den boxen fanns i stort sett varor med socker i allt. Jag kontaktade ansvarig och hade ett långt samtal om denna box som inte passade oss alls. Jag begärde att få lämna den tillbaka och fick den hämtad. Vill nu varna för liknande reklam vid onelinehandel. Bara socker. ?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 24 februari, 2019 kl. 18:37
Ogenomtänkt av dem!
≪ | ≫ |
Anna ∙ 23 juli, 2019 kl. 10:18
Jätteintressant att ni driver forskning om kostens betydelse vid olika sjukdomar. Jag har själv inflammatorisk tarmsjukdom och märker stor skillnad på vad jag äter. Det som är svårt som individ är just att lyssna på sin egen kropp, mitt bland alla trender och teorier. Jag mår bäst av att undvika mjölkprodukter och äta mycket nyttiga kolhydrater, rotfrukter och havregrynsgröt t ex. Jag är heller inte känslig mot socker, tvärtom kan en sockrig läsk vara räddningen en dag när jag har skov och behöver snabb energi samtidigt som magen hålls lugn.
Min historia är en anekdot som många andra. Jag hoppas det kan inspirera andra att lyssna framförallt på sina egna kroppar, medans vi väntar på att kostfonden och andra aktörer tar fram solid forskning.
≪ | ≫ |
Fredrik A Persson ∙ 23 juli, 2019 kl. 10:45
Högst intressant. Jag fick diagnosen Crohns sjukdom för ett par år sedan. Opererad våren 2018. Mvh Fredrik P
≪ | ≫ |