Bara en liten andel av all havre som växer i Sverige uppfyller de krav som finns på råvaror till barnmat, påstår Semper på sin sajt. Målet är att få småbarnsföräldrar att köpa industriproducerad pulvergröt istället för att laga gröt själva. Nu tillbakavisar den största leverantören av havre i Sverige, Lantmännen, Sempers påståenden. Kvaliteten på havren varierar från år till år, men den håller generellt hög standard.
När mina barn skulle börja äta riktigt mat gav jag dem helst burkmat, för att vara säker på att maten skulle var fri från salt och innehålla all den närings som barnet behöver. Nu i efterhand har jag förstått att dessa rädslor delvis orsakades av barnmatsindustrins marknadsföring. I sina texter lägger de in finstilta skrämselskott, som underminerar föräldrars självförtroende att ge sina barn riktig mat.
Semper barnmat skräms med gifter i maten
Under arbetet med Smakäventyret och Stora boken om barn och mat har jag insett att barnmatsindustrin har hittat på ännu ett knep att skrämma föräldrar: att antyda att den mat som finns i butikerna kan vara för giftigt för barnen.
Företagen utnyttjar det faktum att kraven är ännu högre på barnmat än i annan mat, och insinuerar att om föräldrar köper annan mat så kan den vara dålig för barnen. Här är exempel på detta från Sempers sajt:
När jag tidigare i veckan skrev ett öppet brev till Semper om att de säljer processad skräpmat till småbarn, försvarade de sig med just detta:
”Dessutom är gränsen för bekämpningsmedel extra hård just för barnmat – likadana regler oavsett om varan är ekologisk eller ej. Det tycker vi är bra! Exempelvis kan enbart ca 5 % av den svenska havren som skördas användas till barnmat.”
Under arbetet med Stora boken om barn och mat kontrollerade påståendet om havren med Livsmedelsverket, som sa att svensk havre generellt håller hög kvalitet. När jag kontaktade Semper kunde de inte visa mig några belägg för sina sina siffror, utan refererade istället till ”Sveriges största leverantör av havre”.
Lantmännen: svensk havre håller mycket hög kvalitet
Den största leverantören av havre i Sverige är Lantmännen. Nu har jag kontaktat dem för att få reda på vem som har rätt och fel. Här är deras svar:
”Vi kan bekräfta bilden från Livsmedelsverket att svensk havre håller mycket hög kvalitet. Vad gäller andelen havre med barnmatskvalitet av total mängd havre som odlas är svårt att estimera eftersom det varierar kraftigt från år till år och kräver ett omfattande analysarbete. Vi kan därför inte bekräfta siffran på 6%.
Det odlas runt 750 000 ton havre i Sverige årligen, för människor och till djurfoder. Lantmännen köper in och förädlar cirka 2 000 – 3 000 ton havre av barnmatskvalitet, med de lag- och kundkrav det innebär, per år. Vi kontrakterar särskilda odlare för denna kategori för att möta efterfrågan från våra kunder.”
Låga nivåer av mögelgifter i 2018 års skördar
En sak som exempelvis varierar från år till år mängden mögelsvampar i havren. Sedan 2011 har branschorganisationen Foder och spannmål följt halten mögelgifter i svenska spannmål noga. Då var halterna relativt höga. Men sedan dess har de minskat ordentligt och förra året – då sommaren var mycket varm och torr – visade analyserna på rekordlåga nivåer av mögelgifter.
Det tål att poängteras att havre som innehåller för mycket mögelgifter inte får säljas i butiker, utan det används istället som foder till djur.
Så alla ni småbarnsföräldrar: lyssna inte på skrämselpropagandan från Semper eller andra barnmatsföretag. Svensk mat håller generellt mycket hög kvalitet. Under första året i livet behöver barn få möjlighet att utveckla sina smaklökar och vänja sig att ha mat av olika konsistens i munnen. Självklart kan du då och då underlätta livet med lite burkmat eller pulvergröt, men ju mer fler former av mat din bebis får testa, desto bättre är det. Se till att utnyttja din bebis nyfikenhet och ha ett härligt smakäventyr!
Semper har avböjt att kommentera Lantmännens svar. Jag har anmält deras marknadsföring till Konsumentverket, så att de kan utreda om den strider mot marknadsföringslagen.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Line ∙ 6 augusti, 2019 kl. 14:30
Hej! Jag har köpt och läst de första kapitlen i stora boken om barn och mat, tack för den boken! Har en son på 6 månader och har sedan 4 månader introducerat olika smaker och konsistenser enligt dina råd. Helammar utöver detta. Jag ger honom nu hemmagjord havregrynsgröt med aprikospuré och mortlars pumpakärnor och lite ägg och leverpastej till det till frukost, han får i sig allt från några matskedar till 0.5-1 dl iallafall! Resten får han smaka på på vad vi äter. Vi äter väldigt varierad kost och är hälsa och miljömedvetna. Vid 6 månaders BVC besöket idag frågade de om mat och jag sa precis vad jag skrev ovan. BVC tycker då jag ska utesluta en amning om dagen och istället ge industrigröt eftersom den är ”mer näringsrik” än egengjord mat och gröt. Jag blir både ledsen och oroad, jag trodde (tror) vi gjorde alla rätt och att han äter duktigt för sin ålder (följer alla kurvor med bravur) och vill inte alls ge industrimat. När jag jämför järninnehållet i industrigröt och vanliga havregryn är det ju dessutom mindre i industrigröt (1.2 mg mot dryga 5 mg om jag läst p rätt per 100g). Väldigt trist att de säger så på BVC, föräldrar som är mindre pålästa blir såklart ännu oroligare och kommer följa deras råd.
≪ | ≫ |
Line ∙ 6 augusti, 2019 kl. 14:33
Fortsättning på tidigare kommentar…
Supertrist att få dessa rekommendationer av BVC och min fråga är då – visst kan man väl strunta i industrigröten?! Egengjord på ekologiska gryn med aprikos o pumpakärnor med kokosmjölk till måste väl vara minst lika bra? Med en klick leverpastej och äggula till detta tycker jag frukosten måste vara komplett…tack för en bra blogg och bok! Mvh Line
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 12 augusti, 2019 kl. 08:36
Jag förstår din frustration över BVC! De borde verkligen inte vara så illa pålästa. En förälder som är så påläst som du är och inte vill ge superprocessad industrigröt borde få andra rekommendationer. Som du skriver innehåller havregryn mycket järn, dock inte riktigt så mycket som industrigröten. Enligt Livsmedelsverkets databas innehåller havregryn cirka 3,5 mg järn/100 g, men det kan säkert variera mellan sorter. Saltå kvarn anger att deras havregryn innehåller 5,3 mg. Industrigröten innehålller cirka 8,5 mg/100 g. Men eftersom du har i annat järnrikt i gröten och dessutom serverar leverpastej till, kommer barnet få vad det behöver.
Ett förslag är att du mejlar Livsmedelverket och frågar hur de ser på saken: https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/ Det är den myndighet som ger kostrekommendationer till bebisar. Det hade varit intressant att höra hur de ser på saken. Du får gärna berätta vad du får för svar. Då kan jag publicera det på min sajt.
≪ | ≫ |