I helgen rapporterade en rad svenska medier, bland annat SVT, helt okritiskt om en studie från Livsmedelverket. Enligt myndigheten skulle den visa att den viktigaste kostförändring vi kan göra är att börja äta mer frukt och grönt. Studien är ett typexempel på hur Livsmedelsverket bygger sina kostråd. De har låtit en extremt svag studie ligga till grund för en ny studie, som de sedan drar tvärsäkra slutsatser från. Så länge som Livsmedelsverket jobbar på detta vis, kommer fetmaepidemin i Sverige att fortgå.
Du hittar SVT:s text om den studie som Livsmedelsverket har genomfört tillsammans med forskare vid Lunds universitet här: Mer grönt och mindre kött – så kan 6 400 svenska liv räddas varje år.
Ingressen lyder: 6 400. Ja, så många svenska liv skulle kunna räddas varje år – om vi börjar äta rätt. Det visar en ny studie som Livsmedelsverket och Lunds universitet har gjort. Studien nämner särskilt män, som äter mindre frukt och grönsaker än kvinnor.
– Politikerna måste vakna, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket och en av medförfattarna till studien.
Enligt Irene Mattisson och Livsmedelsverket skulle alltså en högre konsumtion av frukt och grönt vara den kostförändring som kan ge störst effekt på folkhälsan. Men slutsatsen som de drar vilar på ett korthus till vetenskap. Det är ett typexempel på hur Livsmedelsverket under många år har jobbat när det gäller kostråden.
(Innan vi går vidare vill jag tillägga att Livsmedelsverket gör ett bra jobb i annat, exempelvis när de kontrollerar att maten i affären håller hög kvalitet.)
Resultat baserade på undermålig undersökning av Livsmedelsverket
I studien som nu har publicerats, har Livsmedelsverket och Lundaforskarna byggt vidare på en tidigare undersökning från Livsmedelsverket: Riksmaten-vuxna 2010–2011. De har utgått från att Riksmaten vuxna ger en korrekt bild av vad vi faktiskt äter, vilket på mycket goda grunder går att ifrågasätta.
När Riksmaten vuxna genomfördes maj 2010-maj 2011 ombads 5003 personer att berätta hur de åt under fyra dagar. Endast 1797 valde att svara på enkäten och de som svarade hade generellt en längre utbildning och var oftare kvinnor.
Det enorma bortfallet, speciellt av vissa grupper, innebär att enkätundersökningen sannolikt är missvisande. Frågan som infinner sig är: hur väl speglar denna undersökning det verkliga intaget av olika livsmedel i Sverige?
Stor underrapportering av sötsaker i Livsmedelsverkets studier
Granskningar av andra kostundersökningar visar att deltagare generellt underrapporterar livsmedel som de vet är dåliga för hälsan, exempelvis sötsaker. Och jämför man det rapporterade intaget av godis, glass och söt dryck i Riksmaten vuxna med vad som produceras i Sverige är glappet enormt.
I Riksmaten vuxna rapporterar deltagarna att de i genomsnitt konsumerar 4,4 kilo godis och choklad per person och år. Under samma period producerades det över 15 kilo godis och choklad per person, enligt Jordbruksverkets statistik. Det självrapporterade intaget av glass var 5,8 liter, medan produktionen låg på över 10 liter. För sockersötad läsk och saft är den självrapporterade siffran 30,6 liter, medan produktionen låg på cirka 60-70 liter.
Livsmedelsverkets kostråd: ett korthus
En del av allt sött som produceras slängs, till exempel avslagen läsk. Men sötsaker är generellt hållbara och med stor sannolikhet underskattar Riksmaten vuxna kraftigt hur mycket sött vi äter.
Därför är det problematiskt när Livsmedelsverket och Lundaforskarna nu utgår från Riksmaten vuxna, när de ska ta reda på vilka kostförändringar som kan betyda mest för folkhälsan.
Det finns mer kritik att rikta mot den studie som Livsmedelsverket nu har publicerat. Det är illa att myndigheten slirar så långt utanför den vetenskapliga hjulfåran. Fetmaepidemin i Sverige har pågått under flera decennier. Ska folkhälsan bli bättre krävs att Livsmedelsverket bygger sin analys på mer gedigen vetenskap. Dessutom måste de ta tag i elefanten i rummet. När barn varit på barnkalas och ätit tårta, kakor och godis, orkar de sällan med all den spenat som de rekommenderas att äta.
Tillägg: Jag fick en bra kommentar från en läsare. Sedan 1960-talet har vår konsumtion av färska grönsaker och rotfrukter enligt Jordbruksverkets statistik ökat från cirka 21 kg till 58 kg. Konsumtionen av frukt och bär har ökat från runt 53 kg till 69 kg. Trots den ökningen har vi haft en epidemi av fetma och typ 2-diabetes. Att äta mer frukt och grönt, verkar alltså inte kunna skydda nämnvärt mot fetma och typ 2-diabetes.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
Nisse Hult ∙ 13 maj, 2019 kl. 10:08
Money talks
≪ | ≫ |
Frida D ∙ 13 maj, 2019 kl. 11:12
Hej Ann!
Jag vill bara tacka dig för arbetet du gör. Vi behöver ha starka och kunniga motpoler mot dålig forskning och dåliga kostråd. Dina böcker har varit av stor nytta och glädje för mig och lillkillen som nu är 1 år, som aldrig ätit burkmat eller välling utan bara en massa mumsig hemlagad mat, samma som jag själv äter utöver morgonmålet. Havregrynsgröt med smör och äggula tillfrukost, köttgrytor eller fiskgratäng med olika grönsaker till lunch/middag, och fet yoghurt med hallon eller äggröra till kvällsmat. Smör på nästan alla måltider. Han äter med god aptit och sover jättebra, är glad så gott som jämt, och är en stor, stark, tjock, och tung välmående liten gourmand! <3
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 maj, 2019 kl. 21:37
Ååå vad roligt att höra! Heja er.
≪ | ≫ |
Humlan ∙ 13 maj, 2019 kl. 11:56
Vi äter redan mer grönt! Sedan 1960 har konsumtionen av färska grönsaker ökat med 300 %!!
Och konsumtionen av färska frukter med 600 %!!!
Konsumtionen av animalier är faktiskt densamma nu som då, det är bara fördelningen som skiljer.
Förr åt man mer animaliskt fett, inälvor, mjölk och smör men nu äter man istället en större andel ost och rent ”muskelkött”.
(Detta enligt Jordbruksverkets statistik enligt Ann-Helen Meyer von Bremen i bloggen ”Hungry and angry” – ”Vilka vi?”.)
http://www.hungryandangry.se/2016/10/vilka-vi/
≪ | ≫ |
Wiman ∙ 13 maj, 2019 kl. 15:16
Livsmedelsverket bevisar återigen sin oduglighet
Mitt förtrode för den myndigheten är sedan många år på noll, har slutat lyssna och i princip ”vet” att vad som skrivs från LMV är bara repition och dålig vetenskap rakt igenom
”Ät minde och mer motion”, det 30-åriga mantrat lever vidare..
Bra att du återigen belyser att LMV saknar vetenskaplig grund
Att blanda ”Frukt & grönt” i samma kostråd är uselt, Frukt är socker, grönsaker är nyttigare
≪ | ≫ |
Bengt D Nilsson ∙ 13 maj, 2019 kl. 17:07
Har du kontaktat Livsmedelsverket med dina synpunkter?
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 13 maj, 2019 kl. 17:16
Här en härlig inlaga om ”Frukt och grönt” med Jenny Reimers…
https://www.allehanda.se/artikel/expert-nej-till-frukt-och-gront
mLCHFh B-).
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 maj, 2019 kl. 21:36
Hahaha. Vilken krutgumma.
≪ | ≫ |
Katja Vesterlund ∙ 14 maj, 2019 kl. 10:00
Hej Ann!
Du har många bra synpunkter och håller med dig i många frågor. Jag har dock en anmärkning kring detta inlägg. Man kan inte bara ta nåt ur sin kontext och påpeka att det är felaktigt. Välmående och hälsa ska ses ur ett holistiskt perspektiv. Man kan äta hur mkt frukt & grönt som helst, men rör du inte på dig kan du ändå drabbas av sjukdomar du nämner. Uppmaningen att äta mer frukt och grönt är inte fel. Man måste också se till andra faktorer som bidrar till ohälsa och skapa balans.
Tack för ditt inlägg.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 14 maj, 2019 kl. 10:27
Jag håller med. Det jag kritiserar här är den illa genomförda vetenskapen och slutsatsen att en ökad konsumtion av frukt och grönt skulle vara den viktigaste kostförändringen. Ska vi ta reda på vad som är den viktigaste kostförändringen behövs en helt annan kaliber på vetenskap. Detta är undermåligt.
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 14 maj, 2019 kl. 21:51
Hej Ann!
Jag betraktar Jenny Reimers som en pionjär inom ”hälsosam mat” tillsammans med Lars Wilsson.
Jenny gav ut denna skrift tidigt: http://www.primavi.se/maten.pdf
”Evolutionen har anpassat oss till en viss föda Maten vi borde äta som håller oss normalviktiga
och vid god hälsa i hela långa livet”
Tycker själv att den håller än idag…
Docent Lars Wilsson, som var en sann ögonöppnare för många inom kostområdet, har precis avlidit, 86 år gammal. Han var en riktig pionjär som gav LCHF ett ansikte runt 2000-talets början. Den visdom som Lars Wilsson bidrog med till samhället kommer att vara saknad. Han lämnade efter sig ett värdefullt arv genom de flertal böcker han skrivit och som senare även blivit publicerade. I sina böcker berättar Lars Wilsson insiktsfullt om matens betydelse och belyser vikten av att få i sig rätt kost. De böcker som har blivit publicerade är: ”Rädda vår mat”, ”Välfärdens ohälsa” (som finns i två delar), ”Jorden är gammal, Bonden är ung”, samt ”Naturlig mat”.
mLCHFh B-) .
≪ | ≫ |
Leif Nilsson ∙ 30 september, 2020 kl. 16:49
Länkarna till Jordbruksverket kräver lösenord och användarnamn
≪ | ≫ |