Sätt smak på bebismaten, uppmanar vi i Stora boken om barn och mat. Alfreds mamma Jennie Elmersson har tagit oss på orden. Nyss fyra månader fyllda har Alfred redan ätit allt från chili och fänkål, till ingefära och skogchampinjon.
En så makalöst söt liten snubbe, eller vad säger ni? När Jennie Elmersson skickade bilderna av sin Alfred fick jag lust att skaffa ännu en liten själv. Men så kom jag på att jag ju nyss fyllt femtio, och att små bebisar kan vara lika vakna och glada klockan halv fem på morgonen som Alfred är på bilden ovan…
Har kryddat barnmaten
Men vet ni varför han ser så nöjd ut? Han har sluppit Sempers majspuré! Efter att ha läst Stora boken om barn och mat har Jennie istället satsat på mat som utmanar smaklökarna lite. En av Alfreds första smakupplevelser var morotspuré med chili, fänkål och en gnutta kokosolja. En annan dag mixade hon en halv potatis, en gul lökring, en liten körsbärstomat och en klick smör. Sedan blev det potatis, gul lök, skogschampinjon, soltorkad tomat, vaxbönor och smör. Då såg det ut så här:
Till efterrätt har Alfred fått smoothie på banan, apelsin, ingefära, blåbär och svarta vinbär.
Han verkar bli precis lika lycklig av ingefära som jag blir! Man kan verkligen undra vem som kom på att bebisar ska äta en blandning av mjölkpulver, mjöl, koncentrerad juice, palmolja och tillsatta vitaminer (ingredienser i industriellt tillverkad pulvergröt), när livet har så mycket mer att erbjuda.
Fortsätt ge era bebisar ett smakäventyr. Och fortsätt skicka bilder till mig (med risk för att jag kanske kidnappar sötnosarna). Dela med er av era recept, så inspirerar vi fler föräldrar att ge sina barn en glad matstart på livet!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat, Läsares berättelser. Stötta mitt arbete via Patreon.
Inger ∙ 24 september, 2019 kl. 03:41
Om han liker ingefær, liker han kanskje fersk gurkemeie også?
≪ | ≫ |
Malin ∙ 24 september, 2019 kl. 12:59
Hej,
Jag fick en dotter i november förra året och Stora boken om barn och mat har varit en klar ledstjärna i hennes väg in i matens värld. Jag gör all hennes mat och hon är otroligt nyfiken och glad i allt vad hon får. Dock får hon industrigröt varje morgon. Helst hade jag undvikt detta men eftersom vi inte äter kött hemma har jag blivit lite nojjig att hon inte kommer få i sig tillräckligt med järn eller B12 utan den och BVC + dietist har tyckt att vi ska fortsätta ge henne industrigröten av just den anledningen. Detta även om jag ger henne massvis med annan järnrik mat varje dag utefter listan på järnrik mat i boken. Har du något bra förslag på vad man kan ha i hemmagjord gröt för att tillgodose hennes behov av järn och B12 och allt vad industrigröten innehåller för vitamin- och näringstillsatser?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 26 september, 2019 kl. 10:09
Bebisar har nästan samma behov av järn som en vuxen man. Det är väldigt svårt att tillgodose på en kost utan rött kött eller blodprodukter. Därför behöver ni fortsätta att ge järnberikad gröt. Tänk också på att barnet har ett fortsatt stort järnbehov under uppväxten. Det är viktigt för bland annat hjärnans utveckling.
≪ | ≫ |