Låt mig presentera veckans fredagsmysbebis: Elodie som är nio månader. Hennes föräldrar tar det här med bebismat på blodigt allvar. Istället för att låta Elodie äta hyperprocessad pulvergröt, har de experimenterat fram ett recept på en glutenfri blodpudding som med råge kan tillfredsställa ett litet barns järnbehov.
Ett skäl till varför BVC rekommenderar föräldrar att ge industriproducerad pulvergröt till sina små är att de är berikade med järn. Men man kan undra hur många BVC-sköterskor som egentligen har läst ingredienslistorna på dessa produkter? När jag skrev Smakäventyret för några år sedan bestod vissa av dem till stor del av vetemjöl, palmolja och koncentrerad juice. Sedan kom man på att för mycket vetemjöl kanske kan orsaka glutenintolerans. Nuförtiden har andelen vetemjöl minskat, men det finns fortfarande rikligt med koncentrerad juice i exempelvis grötklämmisar.
Skaffa dig järnkoll
Vi föräldrar behöver verkligen ha järnkoll. Järnbrist kan påverka hjärnans utveckling och bebisar har ett nästan ett lika stort järnbehov som typ vampyrer (eller i alla fall som vuxna män). Men att ha järnkoll behöver inte innebära att man ska ge barnet hyperprocessad gröt. I kapitlet om 6-12 månader i Stora boken om barn och mat berättar vi exempelvis hur du kan järnberika hemlagad gröt med paltbröd, som är bakat på blod (en väldigt bra källa till järn).
En glutenfri och järnrik blodpudding
Elodies pappa, Leo Betschart, har tagit detta ännu längre. Inspirerad av boken har han experimenterat fram helt glutenfri vampyrmat: en (enligt ryktet) grymt god blodpudding. Här är receptet:
Ingredienser:
- 0,5 liter nötblod
- 50 g gul lök
- 50 g champinjoner
- 0,5 st äpple
- 1 pkt bacon (valbart om bebis ej ska äta salt)
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 2 äggulor
- 1 msk fiberhusk
Kryddor:
- 2 tsk vitpeppar
- 2 tsk ceylon kanel
- 1 tsk kryddpeppar
- 1 tsk mald nejlika
- 2 tsk salt (valbart om bebis ej ska äta salt)
Gör så här: Hacka lök, champinjoner, äpple och bacon och stek försiktig i smör och/eller talg. Tillsätt alla kryddorna precis innan det har stekt klart. Låt fyllningen svalna.
Kör sedan fyllningen i en matberedare. Tillsätt blod, mandelmjöl, kokosmjöl och äggulor. Kör blandningen tills den är slät. Fortsätt sedan mixa medan du tillsätter fiberhusken.
Smöra en form (exempelvis en brödform). Häll i smeten och täck formen med aluminiumfolie. Sätt sedan formen i en större form och fyll den yttre formen med vatten. Blodpuddingen skall gräddas i vattenbad i 150 grader i ca 45-50min (tills den stelnat). Man kan välja att skiva blodpuddingen och äta som den är eller steka skivorna innan man äter dem.
Hemlagade nötfärsbiffar
En annan av Elodies järnrika favoriter är nötfärsbiffar.
Ingredienser
- 500g nötfärs
- 2 äggulor
- 2 msk valfria örter (typ rosmarin, timjan, persilja och oregano).
Gör så här: Blanda allting och forma till biffar av den storleken du vill ha. Stek i smör, talg eller något annat fett i en gjutjärnspanna (som ger en extra boost av järn)
Ett stort tack till Sandra Larsson, Elodies mamma, som har förmedlat dessa recept. Hon hälsar och hoppas att de ska komma till nytta. Fortsätt att dela era bästa knep. Sprid inspiration och låt maten göra gott. Trevlig helg!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat, Läsares berättelser, Recept och mattips. Stötta mitt arbete via Patreon.
Elin ∙ 19 februari, 2021 kl. 08:09
Hej!
Jag blev jätteglad när jag hittade det här receptet. Äntligen något för oss som undviker gluten och vill ge vårt barn bra mat från grunden!
Men det känns som att receptet skulle kunna förtydligas något, eller så är det bara mina kökskunskaper som är bristfälliga…
1. 150 grader är det i en varmluftsugn eller vanlig ugn?
2. Skriv gärna till att den yttre formen skall fyllas med VARMT vatten. För den som inte ens sysslar med vattenbad årligen kan det vara lätt att missa…
Det missade jag så gräddningstiden blev betydligt längre. Jag hade också svårt att få aluminiumfolien på plats efter ett par gångers kontroll om den var färdiggräddad eller ej så det blev en ”skorpa” på slutprodukten i alla fall.
Jag är nöjd med kryddningen och den smakade definitivt bättre än väntat för de av er som tycker att det låter äckligt med blod. Mer som ett kryddigt julbröd.
3. Men jag är ändå undrande över konsistensen. Min slutprodukt blev rätt torr (övergräddas kanske?) och smulig ungefär som ett bröd. Ska den vara det? Men mina barndomsminnen av köpeblodpudding var att det var en ganska fet när den skars med kniven.
4. För de som har ett barn som utvecklat äggallergi, vad kan man byta ut äggulorna till? (Jag förstår att det inte blir samma näringsinnehåll då äggulor är små näringsbomber, jag tänker mer i utgångspunkt från att hålla ihop smeten.)
Mvh Elin
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 19 februari, 2021 kl. 08:27
Hej! Tack för din kommentar. Detta är dock ett väldigt gammalt inlägg. Eftersom jag inte har gjort detta recept själv, är det svårt att hjälpa till med förtydliganden. Däremot kan jag tipsa om att det går att ersätta ägg med ”chiaägg”. FoodPharmacy har ett recept på sin sajt.
≪ | ≫ |