Efter mitt öppna brev till Oatly i förra veckan fick jag mängder av frågor. Den vanligaste var: Finns det någon havredryck som är bra? Många har också undrat varför de får ont i magen av att dricka havre. Själv har jag kollat upp vad som händer med alla havrerester som silas bort i produktionen av havredryck. Kan ni gissa vem som äter upp dem?
Mitt öppna brev till Oatly har blivit det näst mest delade inlägget på min sajt någonsin, efter brevet till GB. Ni är många som känner er lurade av att Oatly påstår att deras dryck endast innehåller ”naturliga sockerarter från havre”, när de i själva verket bryter ner stärkelsen i havren till blodsockerhöjande maltos. Många har undrat om alla producenter av havredryck gör så?
Alla havredrycker innehåller maltos
Det enkla svaret är: ja. Havredryck har blivit big business och det finns mängder av olika varumärken. Produkterna innehåller generellt runt 10 procent havre. Om allt socker i drycken skulle kom från havre, borde sockerhalten aldrig överstiga 0,15 gram per 100 gram. Men alla havredrycker ligger långt över detta. Här är en lista över mängden socker i några av de största varumärkena:
Vill du dricka en havredryck där allt socker verkligen kommer från havre, får du göra din egen. Det finns recept på nätet som beskriver hur du gör. Det blir dessutom mycket billigare. En liter havredryck kostar runt 20 kronor, vilket är hyfsat mycket eftersom den innehåller 1 dl havre, vatten, lite salter och tillsatta vitaminer. Gissa hur mycket havregryn du får för samma summa pengar? 1,5 kg (!!!).
Innehåller havregurt och iKaffe också maltos?
En del av er har haft frågor om andra former av Oatlyprodukter. Innehåller de också maltos? Svaret är återigen ja. Exempelvis iKaffe och havregurt innehåller ungefär lika mycket maltos som havredrycken.
Vad ska jag nu ha i kaffet?
Sedan har många börjat undra vad de nu ska ha i kaffet. När jag för 10 år sedan upptäckte att en latte på vanlig mjölk höjde mitt blodsocker ordentligt, drog jag kraftigt ner på mängden mjölk i kaffet. Sedan fick jag för mig att äta mjölkfritt ett tag eftersom många menar att de mår bättre av det. Jag kände ingen skillnad, men när jag skulle ha mjölk i kaffet igen smakade det plötsligt välling. Därför är mitt kaffe numera svart som synden, och mycket mera klimatsmart än tidigare.
Hur just ditt blodsocker påverkas av havredryck i kaffet beror på mängden du dricker och vilken hälsa du har. Hivar du en stor havrelatte och tillhör dem som knappt kommer ihåg när de tränade senast, kommer sannolikt ditt blodsocker att raka i höjden. Använder du bara en liten skvätt havredryck i kaffet och är en sportig typ, kommer ditt blodsocker sannolikt inte alls att påverkas. Mellan dessa två ytterligheter finns alla nyanser av grått.
Är det inte lika mycket socker i mjölk?
En del frågade också om det inte är lika mycket socker i mjölk som i havredryck? Svaret är ja. Mjölk innehåller lika mycket sockerarter som havredryck. Detta poängterade Oatly också i sitt svar till mig.
MEN. Som jag skrev i kommentaren till Oatlys svar är det skillnad på laktos och maltos. Maltos har ett glykemiskt index som ligger över 100, vilket innebär att sockerarten till och med går snabbare ut i blodet än stärkelse från vitt bröd. Mjölk ligger under 50 i glykemiskt index. Därför ger mjölk ett långsammare blodsockerpåslag än havredryck.
Varför får jag ont i magen av havredryck?
En sak som förvånade mig är att många – helt oberoende av varandra – har skrivit att de blir köriga i magen av havredryck. En del har undrat om maltosen kan vara förklaringen? Jag skickade vidare frågan till Oatly som svarar så här:
Det är ju alltid tråkigt att bli körig i magen. Vi är inga läkare och detta är inget problem som särskilt många hör av sig med till oss med (de få gånger det har hänt har personen sagt att den har IBS). Så vi skulle ge de som har det problemet rådet att tala med sin läkare och så får vi hoppas det inte är något allvarligt. Vi är ganska många människor här i världen och flera är känsliga mot olika saker, så det är inte så konstigt om någon promille också är det mot någon av våra ingredienser.
Har bett en mag- och tarmläkare att också titta på detta. Så vi får se om det finns något annat svar på frågan.
Grisar får resterna från Oatlys produktion
När jag skrev det öppna brevet till Oatly, började jag själv undra vad Oatly gör med alla havrerester som de silar bort från havredrycken. I de resterna finns bland annat olösliga fibrer och en hel del näring. Mycket av detta skulle vi ha fått i oss om vi åt havren som den är. Men vad händer nu med resterna?
Svaret är att grisar äter upp detta. Så i tillägg till sin slogan ”wow no cow” kan Oatly lyfta ”We’re big, and we feed pig” på sin sajt.
Så här skriver Oatly om sina rester:Vi har hjälp av ett företag som säljer resterna som grisfoder. För tillfället är det den mest hållbara lösningen då resterna ha så mycket näring i sig, men varken vi eller våra konsumenter är nöjda med den så vi arbetar för andra lösningar. Den ena är att ta fram ätbara produkter och den andra är att bygga vår egen biogasanläggning vid fabriken i Landskrona. I väntan på det är det lösningen ovan vi använder i Sverige. I Holland använder vi resterna som biogas till fabriken som gör havredrycken och i USA går de som kompost till en svampodling. Men förhoppningarna är alltså att kunna presentera något näringsrikt och gott inom en snar framtid. Det här har varit en engagerad fråga i Storbritannien och här kan du se det senaste vi skrev om den saken: https://www.oatly.com/uk/production-residues
Har anmält alla havredrycksproducenter
Nu hoppas jag att ni har fått svar på många av era frågor! I samband med mitt öppna brev passade jag på att anmäla alla havredrycksproducenter eftersom ingredienslistan är otydlig och saknar relevant information.
På öl står exempelvis inte att det är gjort av korn, utan av kornmalt. Då har konsumenten en chans att inse att öl innehåller en bearbetad form av korn. På samma vis borde det stå att havredryck är gjort på maltoshavre (eller något liknande) så att konsumenter förstår vad de köper.
Jag har också anmält de producenter som påstår att drycken innehåller ”naturliga sockerarter från havre”, eftersom det är direkt vilseledande.
Sist men inte minst har jag tipsat livsmedelsinspektören i Malmö om att Oatly sannolikt bryter mot förordningen (EG) nr 1924/2006 när de skriver ”No milk. No soy. No… eh… whatever” på sina produkter. Vissa av produkterna – de smaksatta havredryckerna och havregurtsen – innehåller tillsatt socker. Om en produkt innehåller tillsatt socker, får producenten inte skriva något på produkten som kan göra att konsumenten tror att den är fri från socker.
Det ska bli spännande att se vad dessa anmälningar leder till. Fortsättning följer!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Anna Å Berglin ∙ 24 september, 2020 kl. 07:30
Hej,gillar ditt ”grävande”🙏🏼. En fråga, fick höra att oatley gödslar havren med kadavermjöl? Är det nån sanning i det?
Mvh/ Anna
≪ | ≫ |
Martin ∙ 24 september, 2020 kl. 07:56
Hej.
Läste din bok Ett sötare blod när den kom och den skapade såväl ett intresse för riktig mat som förändrade matvanor i praktiken. Inte för att jag hade några problem men jag vill inte heller få det framöver. Och vill inte gynna en sjuk matindustri. En fråga till dig angående ditt arbete vad gäller Oatley och havredrycker: Hur ser det ut för Sproud? Produktbeskrivningen på deras hemsida:
Sproud Original Drink är nutidens och framtidens växtbaserade mjölk. Den är vit som mjölk, men godare för dig och för miljön. Vår Original Drink är fri från allergener, laktos, nötter, soja och GMO. Dessutom har den otroligt låg sockerhalt. Vi tog fram en vegansk mjölkdryck som gör ett minimalt avtryck på klimatet.
INGREDIENSER
Vatten, ärtprotein 2,5%, agavesirap, rapsolja, glutenfri HAVREolja, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), kalciumkarbonat, salt, kalciumfosfater, vitaminer [D3 (kolekalciferol), B2 (riboflavin), och B12 (kobalmin)].
NÄRINGSDEKLARATION PER 100ML (% DRI*):
Energi: 142 kJ/34 kcal
Protein: 2,0 g
Fett: 2,1 g Varav mättat fett: 0,2 g
Kolhydrat: 2,0 g Varav sockerarter: 2,0 g
Salt: 0,1g
Vitamin D1,5 µg (30%)
Riboflavin 0,21 mg (15%)
Vitamin B12 0,38 µg (15%)
Kalcium 120 mg (15%)
*Dagligt Referensintag
Med vänlig hälsning
Martin Sochor
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 24 september, 2020 kl. 14:53
Många nya veganprodukter bygger på hyperprocessade ingredienser. Här har man extraherat ärtprotein från ärtor, och havreolja från havre. Men vi behöver ju hela ärtan och havrekornet för att må bra. Vi behöver fibrerna, mineralerna, vitaminerna och antioxidanterna, inte bara proteinet eller oljan. För att dessa produkter inte ska bli näringsfattiga, behöver de sätta till vitaminer. Sedan vet jag inte vad Sproud gör av resterna från ärtan och havren, men jag skulle gissa att de precis som Oatly säljer det som djurfoder.
≪ | ≫ |
Jennifer ∙ 24 september, 2020 kl. 15:28
Hej Ann!
Jag tycker det är toppen att grisar får den näringsrika havreresten som blir över. Bättre det än att de äter soja t.ex. med tanke på klimatpåverkan bland annat. Sedan så är det inte helt lätt att använda restprodukter från vissa industrier på ett ”bättre” sätt alltid, så att istället för att slänga det så går det i alla fall till någon nytta.
Man vet inte vilket arbete som just nu pågår på OATLY för att få fram ett annat alternativ än att resterna går till grisfoder. Och ett sådant arbete är massivt så ett steg i taget. Nackdelen med att OATLY blivit så stora på så kort tid är ju att mycket arbete inte hunnits med, men jag lovar dig att svetten lackar på all personal varje dag för att vi ska förbättra och förnya, för miljön och för hälsan. I början av 2006, då fabriken startade i Landskrona, visste man mycket mindre än man gör idag vad kommer till kost och hälsa så att styra om varumärket helt pga nya studier och rön är ju helt omöjligt.
Och en sak till. Att sparka på någon som redan ligger ner känns onödigt. OATLY är i rampljuset just nu tack vare Blackstone men jag, som anställd, måste säga att vi gör ett otroligt bra jobb här, vi kämpar och vi har en enorm glädje och ambition.
Utan OATLY hade inte heller de andra havrebaserade livsmedlen blivit så populära och i sin tur gynnat de svenska spannmålsbönderna så bra. Och barn med komjölkallergi kan ju tilld eras glädje få ett alternativ än vatten ibland (som de komjölksdrickande barnen har). Och jag anser att havredryck är strået bättre än saft, läsk och juice. Man kan se det på så olika sätt och tyvärr är processade livsmedel en del av samhället. Jag personligen väljer vegetabiliska alternativ framför animaliska. Processade livsmedel sällan (då jag vet att de inte är hälsosamt) men utesluter det inte helt. Man kan inte som konsument börja granska vartenda litet hörn av allt som säljs i butikerna, då stressar man sig sönder och samman över det, oroar sig och nojjar, och hur hälsosamt är det i grund och botten? Troligtvis värre en ett glas havredryck då och då. Nä, eget ansvar och kunskap är viktigt men vissa saker får man nog släppa. Jag hejar på OATLY så klart!
En fråga: Har du kollat på komjölkens hormonella innehåll? Hur påverkar den kroppen negativt?
Och kalciuminnehållet? Studier visar att för stort intag av komjölk bidrar till en obalans mellan kalcium och magnesium och kan leda till benskörhet. Är det sant? Och i sådana fall, om man tar med det i beräkningen, är vegetabiliska alternativ bättre eller sämre för hälsan?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 25 september, 2020 kl. 12:23
Hej! Oatly ligger knappast ner. Håller med om att det är bra att resterna kommer till användning, men det hade varit bättre om vi åt havren som den är. Det hade varit toppen om Oatly marknadsförde sig som ett alternativ till saft, läsk och juice, men nu jämför ni er hela tiden med mjölk. Personligen dricker jag varken eller. Vad gäller kalcium i mjölk, så tillsätter Oatly kalcium i havremjölken. Den innehåller därför precis lika mycket kalcium som vanlig mjölk. Angående hormoner i mjölk så är mängderna mycket små. Hur mycket tungmetaller och rester av bekämpningsmedel finns det i havredrycken? Har ni kollat det?
≪ | ≫ |
Erika ∙ 24 september, 2020 kl. 16:45
Precis som du skriver att andra frågat, undrar jag vad du rekommenderar istället för mjölk- och havreprodukter om en inte kan använda nöt/mandelmjölk? Då inte bara i kaffet, utan mer generellt i mat/bak/som dryck?
≪ | ≫ |
Jennifer ∙ 25 september, 2020 kl. 15:42
Instämmer till viss del, men nu var det ju en efterfrågan av ett vegetabiliskt alternativ till komjölk som Richard Öste med flera kom på idéen till så då är det ju inte heller helt konstigt att de marknadsför sig så. Man häller ju inte läsk i kaffekoppen eller på gröten direkt 😊.
I Kina mellan 2008-2010 gjordes studier på skolbarn på flertalet skolor som fick havredryck istället för komjölk en tid och de visade då tecken på ökad bentäthet. Ska se om jag hittar studien och kan länka den (hade själv velat lusläsa den). Innehållet av kalcium var då densamma vad jag förstått. Så kanske komjölkens insulinpåverkan eller hormoninnehåll har större inverkan än vi tror (spekulationer obviously).
Och vad kommer till bekämpningsmedelsrester och tungmetaller har jag ingen insyn men jag kan ju föreställa mig att det är samma där som med alla andra livsmedel. Ekologiskt är bättre. Men efter man sett dokumentären ”Kiss the ground” så kan jag känna att till och med vår bekämpningsmedelsfria och trädgårdsodlade squasch innehåller halter tack vare att det idag kryllar av rester i både regnvatten, grundvatten och luft. Vi kommer inte ifrån det. Men, med tanke på att, som du vet, havrekärnan är totalt upplöst i OATLYS produkter (och i havrekärnan hittar man också merparten av sådana gifter) så kan där ju inte vara mycket bekämpningsmedel och annat skit kvar. Eller hur 😊?
Min personliga åsikt och förhoppning är att det införs obligatoriska kurser för bland annat gravida/nyblivna föräldrar, skolbarn och anställda (inom alla sektioner egentligen) för att få ökat medvetenheten om riskerna med ett för högt sockerintag och en näringsfattig kost. Mina barn har aldrig fått äta godis, läsk eller sötsaker (de är 12 och 10 år idag) men fy tusan vilken kamp det är. 90 % av deras umgänge (och deras familjer då) lever på sötsaker och har aldrig ens sett några bättre alternativ.
Jag är extremt hälsomedveten tack vare tidigare utbildningar i näringslära med mera men jag måste säga att jag, trots det och trots att jag vet att OATLYs produkter inte är de mest hälsosamma man kan stoppa i sig, gillar deras lättsamma och roliga marknadsföring. De är inte så satans korrekta! Vi behöver den inspirationen också för att må bra!
≪ | ≫ |
Wanja ∙ 30 september, 2020 kl. 17:46
Kommentarer till Oatly-skrivelsen.
Lars
≪ | ≫ |
Dessi ∙ 14 november, 2020 kl. 12:33
Intressant! Detta hade jag inte så stor koll på. Men jag dricker varken komjölk eller havremjölk, är dock inte vegan för det. Märker bara att magen är gladare utan båda 🙂
≪ | ≫ |