Visste du att socker är den vanligaste ingrediensen i svenska livsmedel efter salt? Livsmedelsproducenter sötar allt från hälsofil, till tzatziki och vegokorv. För oss konsumenter är det i princip omöjligt att hålla koll på hur mycket socker vi får i oss. Därför har företaget Sockerchecken och undertecknad nu tagit fram en sockermärkning av mat. Den följer WHO:s rekommendationer och ska hjälpa dig att avslöja sockervärstingarna i butiken.
Idag – 12 oktober – är den sockerfria dagen, ett initiativ som artisten Babben Larsson och hälsoingenjören Ewa Meurk står bakom. Det utmanar alla (inklusive socialminister Lena Hallengren) att vara helt sockerfria, men det är lättare sagt än gjort. På ett nästan tvångsmässigt vis sötar livsmedelsbolagen det mesta som de producerar. I våras tog vi fram en lista över de vanligaste ingredienserna i svensk mat. Håll i er, för så här tolv-i-topp-listan ut:
Tre av de vanligaste ingredienserna är någon form av tillsatt socker! Efter att ha granskat livsmedel i över tio år har jag blivit luttrad. Men när jag såg detta höll jag på att smälla av. Det är helt galet, och en förklaring till varför vi varje år får i oss nästan dubbelt så mycket tillsatt socker som vi borde.
Sockerchecken: vägen till sockersmarta val
Så här kan vi helt enkelt inte fortsätta! Vi konsumenter måste på ett enkelt vis kunna syna allt socker i butiken. Därför har det gotländska företaget Sockerchecken och jag tagit fram en sockermärkning, som baserar sig på en uppskattning av hur mycket socker det är i olika varor. Under våren har den testats på Stora Coop i Visby, och enligt butikschefen Markus Wahlgren har den varit ”oerhört lyckad”.
Märkningen är enkel och syns knappt i butiken. Närmar du dig mejeridisken ser det exempelvis ut så här:
Men granskar du displayen med priset på ser du plötsligt att…
…det finns ett rött märke på både ”Hälsofilen” och ”Dofilus” (som påstås vara till ”för din mage”). Fjällfilen (min personliga favorit) är däremot märkt med ett grönt S.
Följer WHO:s sockerrekommendationer
Vad innebär då detta? Jo, märkningen baserar sig på WHO:s rekommendationer, där målet är att maximalt 5 procent av alla kalorier vi äter ska komma från vad de kallar för fritt socker (som förutom tillsatt socker även inkluderar juicekoncentrat, juice och honung).
Allt varor som uppfyller detta mål, och innehåller mindre än 5 kaloriprocent fritt socker, blir grönmärkta av Sockerchecken. Innehåller en vara mellan 5-10 kaloriprocent fritt socker får den en gul färg. Varor som ligger mellan 10 och 35 energiprocent fritt socker blir röda och allt som ligger över 35 energiprocent blir svart.
Lättare att välja frukostflingor
Genom denna enkla färgmärkning blir det lättare för konsumenter att genomskåda riktiga sockervärstingar i butiken. I hyllan med frukostflingor ser det exempelvis ut så här:
Rågfras blir gröna medan Frosties blir knallsvarta. Faktum är att Frosties innehåller mer socker än vad många kakor gör, och vi hoppas att märkningen ska hjälpa fler föräldrar får upp ögonen för det.
Sockersmartare val av sås
I hyllan med exotisk mat blir det också lättare att skilja riktig mat från sådant som egentligen är godis. Teriyakisåsen…
…blir svart, trots att det står less sugar på etiketten. För även om sockerhalten är lägre än i vanlig Teriyakisås kommer fortfarande 75 procent av alla kalorier från tillsatt socker.
Andra såser…
…blir gröna, gula och röda. Dessa såser pryds inte av något hälsobudskap, men innehåller ändå mindre socker än Teriyakisåsen. Den grönmärkta innehåller knappt något socker alls.
Mindre socker i choklad än hälsofil
I hyllan med choklad blir det också tydliga skillnader mellan olika produkter. Det kommer säkert inte som någon överraskning att vanligt mjölkchoklad…
…blir svart. Mjölkchoklad med hela nötter i blir däremot röd och riktigt mörk choklad blir gul.
Fler butiker på väg att ta in Sockerchecken
På detta vis kan det nu bli lättare för oss konsumenter att ta makten över sockret. Den glada nyheten är att flera butiker är på väg att ta in konceptet. I fredags drog Coop i Varberg igång, och ett stort antal butiker står i kö. Vill du att Sockerchecken ska hamna i affären där du brukar handla? Tipsa affärsinnehavaren. Ju snabbare de hör av sig till Sockerchecken, desto längre fram i kön hamnar de.
Vill du veta mer om hur märkningen görs? Läs mer via denna länk. Vill du veta mer om socker? Då har du världens chans i kväll! Babben Larsson och Ewa Meurk firar den sockerfria dagen med ett fantastiskt digitalt seminarium. Anmäl dig via denna länk, så ses vi där ikväll!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Anna Hagelin ∙ 12 oktober, 2020 kl. 08:47
SÅ himla bra! Har mailat butiker i min hemkommun, Sunne, om att haka på detta!
≪ | ≫ |
Birye Haukebö ∙ 12 oktober, 2020 kl. 09:57
Nu blir det till att leta bland hyllorna där jag brukar handla. Ska tipsa om Sockercheken😊
Tack🍃
≪ | ≫ |
Sanna Andersson ∙ 12 oktober, 2020 kl. 11:42
Vilken underbar idé!! Du gör ett jättebra jobb, skulle önska att skolorna med hakade på detta då de vägrar att ge mina barn sockerfri kost.
≪ | ≫ |
Göran Wilén ∙ 12 oktober, 2020 kl. 14:28
Kanonbra! Inte en dag för tidigt.
≪ | ≫ |
Ellen ∙ 12 oktober, 2020 kl. 19:51
Gud så bra!!
≪ | ≫ |
Helena D ∙ 13 oktober, 2020 kl. 06:32
Bra initiativ, smart koncept!
≪ | ≫ |
Lena Lundin ∙ 13 oktober, 2020 kl. 08:14
Hej Ann,
Vilket superbra initiativ!! Eftersom utrullning till butik troligen tar ganska lång tid vore det super att kunna köpa en app.
≪ | ≫ |
Jag ∙ 13 oktober, 2020 kl. 08:29
Jättebra, men någon borde ha tänkt aningen längre och inte använt sig av både röda och gröna symboler.
7–8 % av alla män och någon procent av alla kvinnor är färgblinda och den vanligaste typen av färgblindhet är röd-grön-färgblindhet …
≪ | ≫ |
Lotta Holmgren ∙ 13 oktober, 2020 kl. 12:53
Tack fina! Ett steg i rätt riktning. Ibland, utan glasögon så är det svårt att kunna läsa innehållsförteckningen, då texten är minimal, oftast. /Lotta
≪ | ≫ |
Fred ∙ 13 oktober, 2020 kl. 14:04
Så trist att någon åter igen välja färger som vi som är färgblinda har svårt för att skilja åt. Jag kommer aldrig att veta säkert om det är grön eller röd märkning. Jäkla trist.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 oktober, 2020 kl. 16:17
TAck för feedback! Jag ska lyfta den frågan.
≪ | ≫ |
Jennie ∙ 13 oktober, 2020 kl. 14:13
Den första delen, där ”vi” tagit fram en lista med ingredienser är vanligast i svensk mat. Vad är det för lista? Vilka parametrar har använts?
Knappast vikt? Eller?
Det låter väldigt märkligt att det där är vanligaste ingredienserna utan att kött, fick, fågel, ägg, grönsaker, frukt osv är med.
Eller är det tillsatser som menas?
Inte ingredienser?
Jag tycker sockermärkningen är kanon och kommer definitivt tipsa mina nätbutiker. Mer sånt! 👏👏👏👏👏
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 oktober, 2020 kl. 16:21
Vi har analyserat ingredienslistorna på de livsmedel som säljs i svenska butiker. Ägg kommer på plats 13. Nötkött runt plats 50.
≪ | ≫ |
Susanne ∙ 13 oktober, 2020 kl. 14:37
Jättebra! Har fått frågan hur ni tog fram tabellen, vilka källor ni använde. 🙂
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 oktober, 2020 kl. 16:18
Källan är ingredienslistor på svenska livsmedel.
≪ | ≫ |
Christian ∙ 13 oktober, 2020 kl. 23:02
Först står det kaloriprocent och sedan energiprocent. Vad är vad?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 14 oktober, 2020 kl. 13:55
Uppmärksamt! Det är samma sak. Hur stor andel av alla kalorier som är socker. Vi använder det eftersom kostråden ges i energiprocent (max 10 energiprocent tillsatt socker enligt Livsmedelverket. WHO har som hälsomål 5 energiprocent fritt socker).
≪ | ≫ |
Linn Arledal ∙ 14 oktober, 2020 kl. 13:12
Fantastiskt bra! Jag vill ha detta i alla butiker 🙂
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 14 oktober, 2020 kl. 13:54
Tipsa dina butiker!
≪ | ≫ |
Lotta Budtz ∙ 14 oktober, 2020 kl. 13:16
Fantastiskt bra gjort av er, tack!! Äntligen!!
Hoppas alla producenter tar det här som en utmaning och vill få sina produkter gröna!
≪ | ≫ |
Lars E Svensson ∙ 15 oktober, 2020 kl. 10:57
Äntligen någon som gör något i detta socker elände!
≪ | ≫ |
Rauni Järnström ∙ 15 oktober, 2020 kl. 12:54
WOW! Älskar detta! Delar!
≪ | ≫ |
joanna.wegelius@makrobios.fi ∙ 18 oktober, 2020 kl. 10:34
va bra,finns detta i finland?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 19 oktober, 2020 kl. 11:41
Inte ännu…
≪ | ≫ |
Lottis ∙ 29 oktober, 2020 kl. 08:58
Riktigt bra och lättförståeligt – topp!
Jag har tipsat mina matbutiker i Söderköping och de har alla svarat mig :-).
≪ | ≫ |
Linus Edström ∙ 30 oktober, 2020 kl. 14:43
Mycket bra! Sedan kan man undra varför sockerrika saker har så stor volymer. Är det rimligt med 2 liter läsk? Gigantiska Frostflakespaket osv.
≪ | ≫ |
Linus Edström ∙ 30 oktober, 2020 kl. 14:45
Sedan kunde man ju tänka sig att exempelvis svarta livsmedel beläggs med sockerskatt alternativt rabatt på gröna.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm | Socker – hur påverkar det kroppen? Digitalt föredrag 17 november - Ann Fernholm ∙ 2 november, 2020 kl. 09:47
[…] kommer även att berätta kort om Sockerchecken, den märkning av livsmedel som ska hjälpa dig som konsument att hålla kolla på […]
≪ | ≫ |
Ann Fernholm håller digitalt föredrag om socker – Food Pharmacy ∙ 5 november, 2020 kl. 08:11
[…] kommer även att berätta kort om Sockerchecken, den märkning av livsmedel som ska hjälpa dig som konsument att hålla kolla på […]
≪ | ≫ |
Dessi ∙ 14 november, 2020 kl. 12:24
Vilken bra grej! 🙂
≪ | ≫ |
Ulla Nilsson ∙ 30 november, 2020 kl. 09:20
Oh så bra! Jag skall tipsa min butik om detta.
≪ | ≫ |
Ulla Nilsson ∙ 30 november, 2020 kl. 09:28
Oh så bra! Tack!
Jag har länge funderat på om staten kunde gå in och premiera de butiken som inte exponerar godis och läsk som idag med berg av choklad och läsk, samt mängdrabatt.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 8 december, 2020 kl. 10:59
Ja, det hade ju varit bra!
≪ | ≫ |
Öppet brev till Livsmedelsverket: Vart tar allt godis som säljs i Sverige vägen? – Food Pharmacy ∙ 24 maj, 2021 kl. 12:53
[…] att livsmedelsföretagen flyttar bort godiset från kassorna och satsar på att få ner det dolda sockret i maten, än att de minskar på saltet och ökar matens […]
≪ | ≫ |
Ny app hjälper dig att avslöja dolt socker – Food Pharmacy ∙ 9 oktober, 2021 kl. 07:00
[…] bygger på Sockercheckens märkning, som vi tidigare har utvecklat för butiker.Men nu kan alltså alla som vill checka sina livsmedel. Behöver du soja kan du skanna […]
≪ | ≫ |