”Oatly i sockerkonflikt – anklagas för att vilseleda kunder”. Det är rubriken på en text som Göteborgs-Posten publicerade i förrgår efter min anmälan om Oatlys vilseledande förpackningar. TT gjorde en rewrite som nu har publicerats i både lokaltidningar och rikstäckande medier. Här kommer min syn på Oatlys försvar.
Som ni säkert vet har Oatly och flera andra havredryckstillverkare fällts eftersom de påstår att sockret i deras havredryck är naturligt och kommer från havren. Men sanningen är att de har brutit ner stärkelsen i havren, så att sockerarten maltos formas. I drycken är det därför ungefär lika mycket socker som i öl.
Oatlys försvar: sockret är nödvändig del av processen
I går plockade GP upp fällningen, och bland annat Aftonbladet, Expressen, Dagens Industri, Sydsvenskan och Upsala Nya Tidning har publicerat en rewrite från TT. Till GP säger Oatlys kommunikationschef Linda Nordgren följande:
– Vår tillverkningsprocess har inte som ändamål att skapa socker eller maltos, utan att skapa flytande havre. Om man bearbetar havre på det sättet så bildas maltos automatiskt.
Skälet till varför de måste bryta ner havrens stärkelse är att drycken annars blir för tjock. Det går helt enkelt inte att göra en len havredryck med stärkelsen bevarad. MEN. Oavsett skäl, hade ju havredrycken inte blivit hälften så populär om den inte var söt.
Felaktigt påstående satte mig på spåren
Att jag alls började granska Oatly har att göra med ett påstående om att drycken kunde bli för tjock. Under ett seminarium om Kolhydrater och hälsa – myter och verklighet som Kungl. Vetenskapsakademien arrangerade i november 2019, sa en person från Lantmännen att det inte gick att göra havredryck utan att bryta ner havrens nyttiga fibrer. Annars blev drycken för tjock.
Självklart vaknade min journalistiska nyfikenhet av detta. Fibrerna i havredryck är ju orsaken till varför den anses vara nyttig. Men när jag granskade påståendet visade det sig vara felaktigt. Det är stärkelsen som måste brytas ner, inte fibrerna.
Oatlys socker är onaturligt
Alldeles oavsett är sockret i havredryck onaturligt. Det har skapats genom industriprocesser. Punkt slut. Oatly har överklagat Malmö stads beslut till länsstyrelsen. Vi får se vad de kommer fram till, men det är toppenbra att information om den vilseledande märkningen nu sprids till konsumenter. Utifrån det som står på havredryckens förpackning är det i dagsläget helt omöjligt för konsumenter att förstå att havredryck innehåller framställt socker.
Det enda jag inte riktigt gillar med GP:s och TT:s texter är att det står att det är en privatperson som gjort anmälan. Det jag gör här på sajten och mina öppna brev till livsmedelsindustrin känns faktiskt inte jätteprivata.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Olov Sörmn ∙ 19 februari, 2021 kl. 12:46
Bra bra
≪ | ≫ |
Lotta Skoglund ∙ 20 februari, 2021 kl. 12:51
Bra gjort!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 20 februari, 2021 kl. 22:20
tack lotta!!!
≪ | ≫ |
NInnie Britasdotter ∙ 20 februari, 2021 kl. 16:01
Känns skönt att detta kommer fra
m. Har mycket länge haft en dålig magkänsla på just denna produkt som har lanserats som en hälsoprodukt. Känns egentligen bara som att det är de naturliga produkterna som man kan lita på.
≪ | ≫ |
Annette Finlay ∙ 20 februari, 2021 kl. 18:26
Jag tycker att det här är en märklig anmälan. Det framgår tydligt på förpackningen hur mycket socker havremjölken innehåller, att det sedan har uppstått i tillverkningen är väl ändå ingen stor sak. Havremjölk innehåller 4 gram socker per 100 gram att jämföra med komjölk (oavsett fetthalt) som innehåller 5 gram socker per 100 gram mjölk. Mejeriindustrin gör ju hela tiden reklam för den ”nyttiga” komjölken. Varför har ingen anmält eller tagit upp en diskussion om det ”dolda” sockret i komjölk?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 20 februari, 2021 kl. 22:20
Självklart ska de vara ärliga mot konsumenten och skriva att sockret är framställt. Visst finns det mycket socker i mjölk också. Det sockret har dock ett lägre glykemiskt index. Maltos ger ett kraftigare blodsockerpåslag. Och att mjölk är sött, legitimerar väl inte sockret i havredrycken?
≪ | ≫ |
Nisse Hult ∙ 21 februari, 2021 kl. 18:11
Heja Ann, bra jobbat som vanligt
Tur att du krigar i frontlinjen
≪ | ≫ |
Dessi ∙ 23 februari, 2021 kl. 09:59
Heja dig! 🙂
≪ | ≫ |
Karin ∙ 24 februari, 2021 kl. 20:39
Gott jobbat! stor 👏👏👏
≪ | ≫ |
Natalie ∙ 27 juni, 2021 kl. 20:37
Finns det någon havredryck där tillverkningsprocessen inte innehåller det här steget som bildar maltos?
≪ | ≫ |