Minns ni lille Tage som fick en allergisk reaktion mot ägg? Jag skrev om honom här på sajten i november 2019. Tack vare de tips som barnallergiläkaren Emma Adlercreutz ger i Stora boken om barn och mat, kunde Tages mamma fortsätta att ge honom ägg. Numera käkar Tage ägg i alla olika former och har sluppit äggallergi. För att fler föräldrar ska få kunskaper kring hur de kan förebygga bebisars matallergi, har vi nu utvecklat en webbkurs kring detta.
Under lång tid har antalet barn med matallergier bara ökat och ökat, och allt fler behöver specialkost. För att skydda barnen mot framtida problem har läkare sagt att de ska undvika att äta mat som lätt ger allergier. Men nu har det visat sig vara precis tvärt om! Först när barn får ner fisk, ägg och jordnötssmör i magen tycks immunförsvaret kunna få en chans att utveckla en tolerans mot dessa livsmedel.
Muffins är mindre allergiframkallande
I Stora boken om barn och mat skriver vi om dessa nya insikter, och intervjuar barnallergologen Emma Adlercreutz, som är verksamhetschef vid barnläkargruppen Sparta i Lund. Hon brinner för att motverka barns allergier. Lyckas vi stämma allergierna i bäcken, kan barn nämligen slippa framtida problem.
När Tages mamma Therese hörde av sig hösten 2019 och frågade vad hon skulle göra eftersom Tage fick blossande utslag kring halsen när han åt äggröra, skickade jag hennes fråga vidare till Emma. Svaret blev: fortsätta att ge ägg, men i små doser och i en form som är ordentligt ungsgräddade, exempelvis matmuffins.
I äggröra finns det ofta lite färskt ägg kvar, och det ger kraftigare allergireaktioner än ordentligt ugnsbakade ägg. Tages mamma följde rekommendationen och bakade muffins (du hittar hennes recept här). Det fungerade finfint! Tage kunde äta dem.
Stegvis introduktion motverkade äggallergi
Efter att ha ätit muffinsen flera gånger under några veckor, fick Tage testa kokt ägg, vilket gick bra. Det åt han under ett par månader, och först efter det fick han återigen äta äggröra.
Numera är Tage två år, och gillar ägg i alla olika former. På bilden ovan ser du honom äta favoritgröten: en havregrynsgröt med banan, blåbär, kanel, rapsolja och ett rått ägg.
Så här skriver hans mamma Therese: ”Jag är så glad att jag tack vare er bok fick kunskap om detta med allergi och vågade testa mig försiktigt fram och inte ge upp hoppet om att han en dag skulle kunna äta ägg”.
Hjälp oss att sprida kunskapen om matallergi till fler!
För att fler föräldrar ska få kunskaper kring hur viktigt det är att bebisar får äta mat som lätt framkallar allergier, har vi nu utvecklat en webbkurs kring detta: Bebisar, matallergier och gluten. Där finns texterna från Stora boken om barn och mat, recepttips och bonusmaterial i form av intervjuer med Emma Adlercreutz, som delar med sig av sina stora erfarenheter.
Känner du någon bebisförälder? Tipsa dem om kursen och hjälp oss att sprida informationen till fler. Man uppskattar att 5–8 procent av alla barn har någon form av födoämnesallergi. Vi föräldrar har alla möjligheter att minska den siffran om vi bara börjar i tid!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat. Stötta mitt arbete via Patreon.
Åsa ∙ 25 maj, 2021 kl. 08:34
Hej! Verkligen intressant. Jag kan även tipsa om honung vid pollenallergi, som bygger på samma princip. Honung innehåller små mängder pollen och intas honung under vinterhalvåret så utvecklar kroppen en desensibilisering mot pollen. Jag har själv stävjat min pollenallergi genom att dagligen inta en tesked under vintern och våren.
Hälsningar Åsa
≪ | ≫ |
Sigrid ∙ 16 september, 2021 kl. 15:01
Hej Ann! Jag håller på att läsa stora boken om
Barn och mat och gillar den skapt!
Jag har förstått att risken för allergi kan minskas om man introducerar allergenerna i maten tidigt, i små mängder och regelbundet. Jag har också förstått att det finns fördelar med att hålla nere glutenmängden, och att glutenintroduktion är ett komplicerat ämne som fortfarande kräver mer forskning.
Om man däremot har ett barn som redan innan ett års ålder uppvisar mild veteallergi; känner du till någon forskning för om det är bättre att fortsätta exponera eller utesluta då. Celiaki och veteallergi må vara olika saker, men en mage som ständigt exponeras för något den är allergisk mot skulle kunna göra den känsligare för glutenet som kommer med vetet. Jag vet inte. Det vore intressant att läsa forskningsartiklarna om forskning finns 🙂
Jag började fundera på det när vi fick en allergisk reaktion på gröten med paltbröd i er bok, och jag har inte fått mycket vägledning från BVC. De föreslår bara att det är lättast om vi håller oss till den köpta barngröten (som innehåller vete) och lite uppblötta smörgåsrån (ännu mer vete) som ett mer beprövat alternativ än paltbröd. Och det känns inte bra.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 16 september, 2021 kl. 15:09
Hej! Vad roligt att du gillar boken! Dessvärre har jag inte sett någon forskning på hur man hanterar veteallergi. Kan inte ge några personliga rekommendationer, men däremot är det ett faktum att paltbröd är mera näringsrikt än smörgåsrån.
Det är också ett faktum att barn kan få sitt järn från andra källor än paltbröd och köpegröt. Exempelvis kan de äta kött, leverpastej eller glutenfri blodpudding.
≪ | ≫ |