I våras bedömde den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, att tillsatsen E 171 inte längre kan anses vara säker att äta. E 171 innehåller nanopartiklar av titandioxid som är potentiellt cancerframkallande. De juldekorationer som du ser på bilden ovan innehåller fortfarande E 171. Här kommer en lista på olika E-nummer som du ska se upp för när du bakar i jul.
De snöstjärnor och silverkulor som du ser på bilden ovan marknadsförs just nu i olika butiker runt om i landet. Innan du faller för de glittriga dekorationerna: fundera på om du verkligen har lust att äta potentiellt cancerframkallande ämnen i jul.
Förr om åren pyntade jag själv mina chokladjulgodisar med de där vita snöflingorna, men nu är det slut på det. När jag i samband med ett bokprojekt började granska olika E-nummer, upptäckte jag nämligen att de innehåller titandioxid, E 171. Här ser du ingredienslistan:
Och här är en annan dekorationsvara som innehåller E 171:
Titandioxid, E 171, har i djurförsök orsakat förstadium till tarmcancer
E 171 är nu på väg att förbjudas. Skälet är att forskare från Frankrike och Luxemburg år 2017 publicerade en studie som visade att E 171 kan orsaka en inflammation i tjocktarmen på råttor. När råttorna hade fått i sig E 171 under hundra dagar, utvecklade de till och med ett förstadium till tarmcancer.
Upptäckten ledde till att franska myndigheter beslutade att förbjuda titandioxid som en tillsats i mat från 1 januari 2020. I våras konstaterade även EFSA att titandioxid inte längre kan anses vara säkert, eftersom det inte går att utesluta att tillsatsen kan skada vår arvsmassa. Därför tog EU-kommissionen det första steget mot att förbjuda tillsatsen för någon månad sedan. Sannolikt kommer den att fasas ut under nästa år, men personligen började jag bojkotta allt med E 171 i redan i våras (vilket också inkluderat vissa tuggummin).
Aluminium kan ansamlas i kroppen
Ett annat ämne jag är väldigt osugen på att äta är rent aluminium, E 173, som ger glans åt silverkulorna i dekorationsblandingen ovan. När EFSA år 2008 gick igenom hur mycket aluminium vi får i oss, både från mat och andra källor, kom de fram till att en del av oss får i sig för mycket. Det mesta av det aluminium vi äter går rakt genom tarmarna, men en del går in i kroppen och då har vi svårt att göra oss av med ämnet. Det lagras framför allt i benvävnaden, men aluminium kan också gå in i hjärnan, skriver EFSA.
Stora osäkerheter kring klorofyllkopparkomplex, E 141
I andra juldekorationer som det skyltas med i våra butiker just nu finns det klorofyllkopparkomplex, E 141. Exempelvis denna:
Även detta ämne har EFSA just nu under lupp. De senaste åren har EFSA gått igenom i princip alla godkända livsmedelstillsatser för att se om de verkligen är säkra för oss att äta. När det gäller klorofyllkopparkomplex kunde de inte göra någon säkerhetsbedömning. Skälet är att det finns för få studier som exempelvis utvärderade om ämnet kan orsaka cancer. EFSA har därför krävt att livsmedelsindustrin ska genomföra fler säkerhetsstudier. I väntan på att resultaten från dessa ska offentliggöras, har i alla fall jag bestämt mig för att undvika ämnet.
Silverkulor med silver kan också innehålla hälsovådliga nanopartiklar
Samma sak gäller silver som tillsats, E 174. Det är E 174 som får dessa dekorativa pärlor att skimra:
När EFSA återutvärderade E 174, blev slutsatsen återigen att det saknades viktiga data. Precis som titandioxid kan silver exempelvis forma nanopartiklar, som är så små att de kan tränga in i kroppen. EFSA:s bedömning var att man generellt har för dålig koll på dessa. Därför har de gett industrin i uppdrag att genomföra en rad säkerhetsstudier även på silver.
En app ska hjälpa oss att hålla koll på alla E-nummer
Jag kan trösta er som läser det här med att många E-nummer är helt naturliga ämnen, som är ofarliga att äta. Men det finns allvarliga frågetecken kring en del av dem och av någon anledning tycks många av dessa användas i dekorationer för bakverk.
Personligen har jag ingen lust att tugga i mig på potentiellt cancerframkallande ämnen, oavsett om det är jul eller inte. Jag tror att ni är många därute som känner likadant. Dela därför detta inlägg, så att informationen kan nå ut till så många som möjligt.
Sedan kommer här en liten spoiler: vi planerar att införa ett E-nummerfilter i Sockercheckens app. Anledningen är att jag själv börjar känna ett stort behov av att hålla koll på alla olika tillsatser som finns i maten. Vissa är helt okej, andra vill jag absolut inte tugga i mig. Men att hålla reda på vilka E-nummer som är vilka, är ju stört omöjligt. Planen är därför att komplettera appen med ett E-nummerfilter till våren. Då kan man skanna varans streckkod och både få reda på andel tillsatt socker och om varan innehåller skumma E-nummer. Som jag längtar efter det!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Lobbying & industrin, Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
Yvonne ∙ 6 december, 2021 kl. 16:08
kan du inte göra samma kontroll mot citronsyra som inte är citroner utan gammal majs som bildar svartmögel och på kemisk teknik görs livsmedelstillsatsen citronsyra har själv psoriasis har undvikit e 330e 331 e332 samt några till dolda e nummer och blivit bättre och mindre hud problem
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 december, 2021 kl. 16:43
Ja, det verkar vara många som mår bättre av att undvika citronsyra. Men jag tycker det är svårare med evidensen där, för när man undviker citronsyra tar man bort otroligt många ultraprocessade livsmedel. Så vad är vad? Är det själva citronsyran? Eller är det att man plötsligt börjar äta mer mat lagad från grunden? Det skulle någon behöva undersöka. När man har kartlagt själva citronsyran, hittar man inga toxiska substanser där. Men å andra sidan är vår kropp väldigt känslig. Kanske räcker inte analysverktygen till?
≪ | ≫ |
Janne ∙ 7 december, 2021 kl. 06:21
Hej Ann
Jag har användt din app ett tag nu och jag älskar den. Har inte bästa synen och att försöka lösa alla innehållsförteckningar när jag handlar är svårt och jobbigt. Med appen… Lätt som en plätt. Bra jobb. Jag ska ge bort en var till mina barn i julklapp. 🙂
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 7 december, 2021 kl. 09:41
Å så roligt att höra! Vad glad jag blir. Den ska utrustas med fler filter och bli än mer användbar i framtiden!
≪ | ≫ |
Annika ∙ 7 december, 2021 kl. 08:44
Hej, ville bara göra ett litet inlägg om mitt eget problem med just citronsyra. Har hela mitt vuxna liv haft vad jag trott varit vuxen acne, med problemområden halsen nedanför öronen, bröstkorg, rygg och ansikte. Hittade av en slump en sida på nätet om en mamma vars son hade problem med astma och utslag, hon plockade bort citronsyra ur kosten och sonens utslag försvann och astman blev nästan helt bra. Plockade bort citronsyran ur min egen kost och se på tusan, alla utslag försvann. Märker direkt om jag äter något med citronsyra i då jag direkt får utslag först på halsen bakom öronen och senare i ansiktet. Så det är absolut något i citronsyran som framkallar allergiska reaktioner hos mig i alla fall.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 7 december, 2021 kl. 09:42
Intressant! Sökte lite bland vetenskapliga artiklar i går, och hittade en som visade att citronsyra tycks vara ett problem i vissa fall av allergi. Något som borde studeras närmare!
≪ | ≫ |
M ∙ 7 december, 2021 kl. 17:33
Sååå bra med e-nummer app!!
≪ | ≫ |
Matchecken – ny app som håller koll på E-nummer och socker – Food Pharmacy ∙ 23 mars, 2022 kl. 13:53
[…] I höstas lanserade vi appen Sockerchecken som hjälper dig att avslöja allt dolt socker i butiken. Nu har vi utvecklat den appen till Matchecken. Skannar du streckkoden på en vara kan Matchecken även varna för olika former av tillsatser. Appen innehåller exempelvis filter för onaturliga eller osäkra E-nummer.I min nya bok Fejkmaten finns ett kapitel om E-nummer. När jag skrev det kände jag ett stort behov att få bättre koll på alla tillsatser. För det visade sig bland annat att mina barns favorittuggummi innehöll titandioxid, E 171, ett ämne som precis har förbjudits och håller på att fasas ut eftersom det är potentiellt cancerframkallande. […]
≪ | ≫ |
Matchecken – ny app som håller koll på E-nummer och socker - Ann Fernholm ∙ 30 juni, 2024 kl. 16:48
[…] I min nya bok Fejkmaten finns ett kapitel om E-nummer. När jag skrev det kände jag ett stort behov att få bättre koll på alla tillsatser. För det visade sig bland annat att mina barns favorittuggummi innehöll titandioxid, E 171, ett ämne som precis har förbjudits och håller på att fasas ut eftersom det är potentiellt cancerframkallande. […]
≪ | ≫ |