Är det någon som skulle ge sitt barn 32 sockerbitar i en skål på lördagen? Under årens gång har jag fått många frågor om dolt socker av journalister. Vilken mat innehåller mest, har de undrat? Jag har svarat att det finns i frukostflingor, sötade yoghurts, sötad bröd och mycket annat. Men så en dag kom insikten som en blixt från en klar himmel: de livsmedel som innehåller mest dolt socker är ju godis och läsk.

Många föräldrar ger sina barn en påse godis på lördagen. Låt oss säga att den innehåller 160 gram godis, som en Gott & Blandat. Väldigt få inser att barnet då knaprar i sig 32 sockerbitar, vilket är ungefär dubbel så mycket som de maximalt borde äta under en hel dag.

Fira en dag fri från socker med oss

Nu lyfter tidningen Hälsa mina tankar om dolt socker och mycket annat i ett specialnummer om att vara sockerfri. De intervjuar även Babben Larsson och Ewa Meurk, de två grundarna av den sockerfria dagen. För snart är det dags att fira den igen! Lördagen den 12 oktober uppmärksammar vi hur viktigt det är att hålla koll på sockret. Det är en motvikt mot kanelbullens dag, kladdkakans dag, lösgodiset dag, våffeldagen, semmeldagen och årets alla 52 lördagar! Vill du vara med under den sockerfria dagens event? Anmäl dig via denna länk: Sockerfria dagen.

Undertecknad kommer bland annat att prata om vad inuiter, greker, japaner, massajer och de gamla gubbarna på yoghurtförpackningarna har gemensamt. Har ni koll på det?

Det blir också ge en uppdatering av Kostfonden arbete. Visste ni att vi snart firar 10 år? Det händer många spännande saker nu.

Hoppas vi ses den 12:e oktober!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Föredrag. Stötta mitt arbete via Patreon.