En lågkolhydratkost förbättrar blodsockret vid typ 1-diabetes. Det visar nu preliminära resultat från den största studien någonsin av kost vid typ 1-diabetes, som Kostfonden har stöttat. Studien behöver nu resurser till en statistiker. Därför önskar jag mig en födelsedagspresent: att du bidrar med en slant till detta livsviktiga projekt. Att personer med typ 1-diabetes får kostråd som hjälper dem är livsviktigt. Patrik Olsson som hoppar genom eldhavet på bilden ovan vet.

Låt oss ta allt från början. I september 2015 började det strömma in minnesgåvor till Kostfonden. Det var en önskan från den avlidna själv. Marie Nehagen, grundare av Smarta diabetiker, hade typ 1-diabetes och blev bara 38 år gammal. Hennes njurar förstördes av sjukdomen och för sent insåg hon att det gick att få ner blodsockret genom att undvika att äta kolhydrater.

Hoppade genom eld och is för att samla pengar

Hennes historia berörde mig djupt. Ett år senare satsade Kostfonden på en studie av kolhydraters roll vid typ 1-diabetes. Anslaget – 600 000 kronor – gick till Anneli Björklund vid Karolinska Institutet.

Eftersom en välgjord studie kostar många miljoner, sökte Anneli också forskningsmedel från Skandia. Dagen när hon berättade att de skulle bidra med över 2,8 miljoner till projektet kommer jag aldrig att glömma. Vilken glädje! Det innebar att den livsviktiga studien skulle bli av.

För att stötta Kostfondens insamling hoppade Patrik Olsson, som blivit blind av typ 1-diabetes, över eld. Ledsagad av Fredrik Söderlund sprang han ett Tough Viking-lopp. De dök genom is och klättrade uppför en lodrät vägg.

Den som ändå var så modigt…

Hjälp Kostfonden att stötta forskarna över mållinjen

Men varför väljer en blind person att hoppa över eld och dyka genom is? Jo, höga blodsockervärden tog inte bara synen från Patrik. Marie Nehagen var hans flickvän.  

Tillsammans med dietisten Afroditi Barouti har Anneli Björklund arbetat hårt för att få studien av kolhydraters roll vid typ 1-diabetes att gå i mål. Koststudier är i princip alltid underfinansierade, dessutom försenades studien av pandemin. Men i går – hurra! – presenterade de alltså de första resultaten. Läs mer via den här länken.

För att kunna publicera alla data, behöver forskarna dock hjälp av en statistiker. Så snälla – låt oss samla 40 000 kronor till detta! Jag fyller år idag och kan inte tänka mig en bättre present. Så swisha en hundralapp eller två till Kostfonden på 123 900 42 43 och skriv Marie på gåvan. Då kan också använda bankgiro 900-4243 eller plusgiro 900424-3.

Stort tack 💚💚💚

Tillägg: Det kom in 71 200 kronor under ett dygn

Det finns knappt ord för den tacksamhet jag känner💚 Första dygnet kom det in 71 200 kronor till födelsedagsinsamlingen. Jag satte målet till 40 000 kronor eftersom jag inte i min vildaste fantasi kunde tänka att det skulle komma in mer än så. Egentligen behöver forskarna 80 000 kronor, så allt ni har donerat kommer att gå oavkortat till dem.

Anneli Björklund, forskaren som driver studien, hälsar att det är fantastiskt att få hjälp att ta studien över mållinjen.

När jag ringde Patrik Olsson och berättade hur mycket ni skänk var vi båda rörda till tårar. För det här betyder så otroligt mycket! TACK!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Kostfonden. Stötta mitt arbete via Patreon.