Vad gör att sockerarten fruktos – som finns i vitt socker – kan driva tillväxt av tumörer? Den frågan ställde sig amerikanska forskare. Genom ett molekylärt detektivarbete har de nu upptäckt att levern tycks skapa speciella fettmolekyler från fruktos, som cancercellerna använder som byggstenar när de delar sig och blir fler.
I höstas – på sockerfria dagen – skrev jag ett inlägg om relativt ny forskning som visar att vissa cancerceller tycks använda sockerarten fruktos, som finns i vitt socker, som bränsle. Det gäller främst tumörer i de organ som kommer i kontakt med fruktos: levern och tjocktarmen.
Nyligen har amerikanska forskare upptäckt att fruktos även verkar påverka tillväxten av andra typer av cancer, men på ett indirekt vis. De publicerade detta i tidskriften Nature i början av december.
Fruktos stimulerade malignt melanom, bröstcancer och livmoderhalscancer
Innan vi går vidare vill jag betona att studien är genomförd på möss, zebrafiskar och i odlingar av celler. Det är därför inte säkert att forskarnas slutsatser gäller människor. Det mesta vi lär oss om kroppen börjar dock i djur- och cellförsök. Så studien är värd att uppmärksamma.
Vad har forskarna då gjort? I djurmodeller av malignt melanom, bröstcancer och livmoderhalscancer såg de att tumörer växer mer om djuren konsumerade höga doser av sockerarten fruktos. Deras första misstanke var att cancercellerna utvann energi från fruktos, vilket gav dem kraft att växa. När de odlade olika typer av cancerceller i provrör och gav dem fruktos som bränsle, växte de dock inte alls mer. Så vad var det egentligen som hände?
Levern tillverkar fett som cancercellerna använder
För att förstå hur fruktos kunde driva cancertillväxt genomförde forskarna ett noggrant detektivarbete på molekylnivå. Deras slutsats blev att effekten av fruktos går via en fettbildning i levern.
Ni som har läst Fejkmateneller Det sötaste vi harvet att fruktos är en del av det vita sockret. När vi äter stora doser tillsatt socker börjar levern att tillverka fett. I den här studien såg forskarna att levern tillverkade en klass av fetter som kallas för lysofosfatidylkoliner. Dessa fetter släpptes ut i blodbanan och sögs upp av cancercellerna, som omvandlade dem till ett fett kallat fosfatidylkolin.
Fosfatidylkolin är ett viktigt fett för kroppen. Celler använder fosfatidylkolin för att bygga det feta membran som omgärdar dem. I hjärnan är fosfatidylkolin också viktigt för nervcellernas funktion. I studien kunde dock forskarna se att den höga tillgången på fosfatidylkolin tillät cancercellerna att växa mer, eftersom de snabbare kunde bygga membran till nya cancerceller. Ungefär så här tänker forskarna att det går till:
Även annan forskning bekräftar att fosfatidylkolin påverkar tillväxten av cancerceller.
Butikens sockerbovar behöver märkas ut
När den nya studien publicerades i Nature, skrev två forskare en kommentar som de avslutade med:
The findings might also raise the question of whether changes to the regulation of sweeteners in processed foods should be considered.
Jag håller med. Det är verkligen dags att överväga att begränsa mängden tillsatt socker i vår mat. Vi utvecklat appen Matchecken för att hjälpa konsumenter att avslöja alla sockerbovar i butiken, men det skulle behövas en märkning som gör det lätt för konsumenter att välja bort sockret. Vi svenskar konsumerar ungefär dubbelt så mycket socker som vi borde. Dessutom ligger vår konsumtion av godis och läsk – livsmedel där ofta all energi kommer från socker – på historiskt höga nivåer.
Jag vill betona att det utifrån djurstudier inte går slå fast att tillsatt socker i maten bidrar till mänsklig cancer. För mig personligen räcker det dock med dessa misstankar för att jag ska skära ner på sockret ordentligt.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker. Stötta mitt arbete via Patreon.