
Majoriteten av alla unga kvinnor får i sig för lite järn. Det visar nu ännu en studie genomförd av svenska forskare. Enligt studien ligger två tredjedelar av alla gymnasietjejer i riskzonen för järnbrist, något som kan orsaka trötthet, koncentrationssvårigheter och psykisk ohälsa.
Bidrar järnbrist till den epidemin av psykisk ohälsa som pågår bland unga? Det är en fråga vi måste börja ställa oss. Järn är en viktig kugge i kroppens maskineri. Förutom att bidra till blodbildningen, krävs järn för att skapa må-bra hormoner som dopamin och serotonin.
Under arbetet med boken Fejkmaten intervjuade jag barnläkaren Staffan Berglund, vid Umeå universitet. Han berättade att vår kropp prioriterar blodbildningen. När järnet tryter märks det alltså först och främst i hjärnan. Många blir trötta och orkeslösa. Andra får koncentrationssvårigheter, huvudvärk och blir nedstämda. I flera studier har järnbrist också kopplats till adhd.
Vanligt med järnbrist bland unga kvinnor
Brist på järn kan alltså göra att vi mår dåligt. Därför är det allvarligt att ännu en studie nu visar att unga inte får i sig vad de behöver. I studien, som publicerades i tidskriften European Journal of Nutrition, mätte svenska forskare halten ferritin i blodet hos 475 gymnasietjejer i Malmö och Lund. Ferritin är ett protein som lagrar järn i kroppen, så det är ett mått på hur stora järndepåer kroppen har.
Enligt WHO ska vårt ferritin ligga på minst 15 μg/L, men det är ett relativt lågt värde. För att säkerställa att ingen lider brist på järn har vi i Skandinavien ett högre gränsvärde för ferritin: 30 μg/L. Så hur mycket järn hade då tjejerna i Malmö och Lund i kroppen?
38 procent av dem hade ett ferritinvärde som låg under WHO:s gräns och hela 72 procent låg under gränsvärdet vi använder i Skandinavien. Det är hiskeligt många!
Resultaten visar också att järnbristen var som störst bland vegetarianer och veganer. Deras medelvärde för ferritinet var endast 10,9 μg/L, medan de som åt kött hade en medelnivå på 19,6 μg/L.
Är det dags att screena unga för järnbrist?
Detta är dessvärre inte den första studie som visar på allvarliga problem med järnbrist hos unga kvinnor. När Livsmedelsverket genomförde undersökningen Riksmaten ungdom år 2016–17 hade 26–30 procent av tonårstjejerna ferritinvärden som låg under 15 μg/L. Det är anmärkningsvärt att den undersökningen inte ledde till åtgärder från samhällets sida. Tjejer borde screenas för järnbrist i både högstadiet och gymnasiet. Om de som har låga järnvärden får hjälp att få upp dem, skulle det förmodligen stärka mångas psykisk hälsa.
Miniferrum utvecklar ett bättre tillskott
Samhället gör för lite mot järnbristen, men det finns företag som försöker göra något åt saken. Jag vill – utan reklamersättning – tipsa om två av dessa som jag tycker gör väldigt bra saker. Det första är Miniferrum, som har utvecklat hemjärnsbaserade tillskott för både små barn och vuxna. De flesta andra tillskott är baserade på icke-hemjärn. Det är en form av järn som kroppen har svårt att ta upp. Mycket av järnet hamnar därför i tjocktarmen och kan orsaka förstoppning. Hemjärn tar kroppen upp lättare. Så det motverkar järnbrist effektiv, utan att ge samma jobbiga biverkningar. En win-win alltså!
Spannmål med lättillgängligt järn
Det andra företaget – Hidden in Grains – har precis gått ihop med Warbo Kvarn och startat ”Good Grains”. Företaget bygger på en svensk innovation där forskare har utvecklat en metod för att bryta ner fytinsyra i spannmål. Fytinsyra är ett ämne som hindrar kroppen från att tillgodogöra sig järn. När fytinsyran bryts ner, blir järnet i spannmålet tillgängligt för kroppen. I nuläget kan du köpa en kornbulgur från Hidden in Grains hos Warbo Kvarn. De arbetar på att ta fram fler produkter!
Det finns mycket att skriva om järnbrist, men det är ett av våra mest onödiga folkhälsoproblem. En del mår dåligt i åratal utan att förstå varför. Med hjälp av kostförändringar och tillskott skulle de snabbt kunna må bättre. Sprid gärna detta inlägg, så att fler får upp ögonen för att psykisk ohälsa i vissa fall kan orsakas eller förstärkas av järnbrist.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.