Det finns dagar när jag önskar att Brasse Brännström uppstod från det döda. Han skulle poppa upp framför mig med sin latjolajbanslåda och triumferande säga: du har fe, fe, fe, fe, FEEEL. Sedan (viftandes med hatten och hoppandes på stället) skulle han avslöja: det är ju broccolin som ska bort!
Idag är en sådan dag. Nu har forskare undersökt sambandet mellan att dricka mycket sötad dryck och hur väl minnet fungerar hos studiedeltagarna. Med hjälp av magnetröntgen mätte de också hjärnans volym. Slutsatsen är (något förenklat): släng läsk och godis så långt åt fanders som du bara kan. Studien visar visserligen inte på några orsakssamband, men detta är en ren säkerhetsåtgärd. Så här skriver New York Times:
”Compared with those who drank no sugary drinks, those who drank one or two a day had a reduced brain volume equivalent to 1.6 years of normal aging, and lower memory scores equivalent to 5.8 years of aging. Those who drank more than two had decreased brain volume equivalent to two years of normal aging and lower memory scores by the equivalent of 11 years.”
Varför jag hellre skulle se att det var broccoli som orsakar skada i kroppen? Tänk bara när man går på Gröna Lund. Sist jag och barnen var där såg vi inte en enda broccoli. Det är så mycket lättare att säga nej till broccoli, än till godis, läsk, glass, sockervadd och slush. Helt enkelt för att broccolitjat aldrig uppstår.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön. Stötta mitt arbete via Patreon.
du har fe, fe, fe, fe, FEEEL ∙ 25 april, 2017 kl. 12:02
Det är bevisat att Alzheimers patienter har virus och bakterier i hjärnan.
Glukos orsakar inte skador i hjärnan, bakterier och virur orsakar skador
http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/12188092/Alzheimers-disease-could-be-caused-by-herpes-virus-warn-experts.html
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 25 april, 2017 kl. 13:39
Bevisat är ett starkt ord. Om det endast var bakterier och virus som orsakade skadan, skulle det inte finnas så starka kopplingar till typ 2-diabetes och bukfetma. Man har sett hos nyavlidna att hjärnan har blivit insulinresistent vid alzheimers. Vem vet – kanske spelar mikrober också en roll? Det ena behöver inte utesluta det andra.
≪ | ≫ |
Christer Wilhelmsson ∙ 28 april, 2017 kl. 03:22
Mycket intressant. Ska man tro att juice och vin ger samma effekt som läsk? Har fruktos samma effekt som glukos?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 28 april, 2017 kl. 14:30
Juice innehåller lika mycket socker som läsk, men ändå lite vitaminer. Så det är sannolikt bättre än läsk, men sämre än vatten. Vin innehåller egentligen ganska lite socker, ofta endast en tiondel så mycket som i läsk.
≪ | ≫ |
Hannas krypin ∙ 21 augusti, 2019 kl. 16:46
Men så intressant. Ännu större anledning att fortsätta kämpa för att bli sockerfri.
http://hannafialotta.blogg.se
≪ | ≫ |