Ser ni SMHI:s prognos för Stockholm? Äntligen vankas värme och SOL! Kanske kan det också ge oss ett lite längre liv? I lördags drog ju SvD igång en granskning av solkrämer och solkskyddsråd som Ulla Karlsson-Ottosson och undertecknad har plitat ihop. Nu har de rullat ut resten av alla artiklar.
Och så här är det: om den vetenskapliga grunden för våra kostråd är stabil som ett korthus, vilar solrekommendationerna på en blöt lerjord i utförsbacke. Undvik solen – håll dig i skuggan – använd kläder, har det hetat. Men nu visar forskning att personer som tillbringar mycket tid i solen verkar leva längre. Risken för hudcancer ökar visserligen lite, men risken att drabbas av vår vanligaste dödsorsak, hjärt-kärlsjukdom, minskar. Läs mer här: Att undvika solen kan förkorta livslängden.
Nu suckar kanske vän av ordning. Vet hon inte att kroppen tillverkar D-vitamin när vi är i solen? Och att det skyddar mot hjärt-kärlsjukdom? Så enkelt verkar det dock inte vara. När forskare har gett personer D-vitamin som tillskott har effekten på hjärt-kärlsjukdom uteblivit. Istället verkar det som att solen kan ha andra hälsofördelar, som inte säljs i pillerform. Läs mer om det i artikeln.
UV-filter kan ha hormonstörande effekter
Ulla har istället skrivit om att solkrämers UV-filter ansamlas i bottensedimentet på sjöar och att det kan hota djurlivet. Hennes andra artikel – håll i er nu – handlar om att vissa UV-filter tar sig in genom huden och ut i blodet. Nu visar forskning att en del av dem, som man har uppmätt i höga halter i blodet, kan ha hormonstörande effekter på spermier.
Personligen äger jag bara en solkräm som används ytterst sällan. Men igår jämförde jag den lista som Ulla har sammanställt på hormonstörande UV-filter med solkrämens ingredienser. Det var lite svårt eftersom texten är skriven för loppor med förstoringsglas, men för åtminstone ett av filtren blev det bingo. Så i morse vid sextiden hämtades solkrämen av sopbilen. Må den vila i frid i Högdalenverkets lågor.
Om ditt blodtryck skjuter i höjden av Ullas artiklar, kan du lugna dina nerver med denna text: Dödlig hudcancer ökar – men allt fler överlever. Och en genomgång med tips på hur du kan hantera solen. Den går att sammanfatta så här: Njut av solen, men bränn dig inte. Skydda dig med kläder och anamma Hollywoodstjärnornas fäbless för bredbrättade hattar. Måste du använda solkräm? Utrusta dig med förstoringsglas och Ullas lista.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt. Stötta mitt arbete via Patreon.
Ralf Sundberg ∙ 18 maj, 2017 kl. 20:54
Har dom läkare ägnat 24 år åt i första hand melanom och annan hudcancer. Rödhåriga bör undvika sol, men för övrigt är jag övertygad om att sol skyddar vilket bland annat Sydsvenska melanomgruppen bekräftat mot död i hjärtkärlsjukdom, bröstcancer, prostatacancer.
≪ | ≫ |
Per-Johan Sundbaum ∙ 18 maj, 2017 kl. 21:57
Var det inte du som för ett par år sedan uppmärksammade studier som ”sa” att de flesta solkrämer möjligen skyddar huden för att bli bränd, men verkade ha motsatt effekt vad gällde malignt melanom och att det möjligen skulle ha att göra med att man invaggas i falsk trygghet när man smörjt in sig och därför solar alldeles för länge, nåt åt det hållet !?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 18 maj, 2017 kl. 22:05
Jo, jag har granskat detta tidigare, men det behöver uppmärksammas igen. Första delen av granskningen handla rom att solkrämer skyddar huden från att bli röd, eftersom de filtrerar bort UVB. Men de släpper ofta igenom UVA och även UVA kan orsaka malignt melanom. Så de ger en falsk trygghet.
≪ | ≫ |
Marie ∙ 19 maj, 2017 kl. 08:37
Så bra att det här med solen och solskydd tas upp i den tidning som Svd! Du gör ett jättebra och viktigt jobb.
Jag läste i någon artikel om D-vitamin och det kan ju också vara så att det inte tas upp så bra som tillskott eftersom de som får det har dålig tarmflora/skadad tarm. Det är ju supervanligt med skadad tarm och skulle kunna vara en förklaring till positiva resultat när D-vitaminet bildas själv av kroppen.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 19 maj, 2017 kl. 09:30
Det har tagits upp, för nivåerna i blodet har stigit. Det får ändå ingen effekt på risken för hjärt-kärlsjukdom om personerna från början ligger på nivåer som är någonstans över 50 nmol/l.
≪ | ≫ |
K.A ∙ 8 juni, 2017 kl. 05:38
Haft soleksem sedan jag var liten, röda kliande utslag..av solen ? smörjde in mig regelbundet med alla möjliga fabrikat och sf faktorer, tydligen så var jag rejält känslig för solen ….ända tills jag läste Ann’s artiklar om solkrämer för några år sedan…slutat nu med alla solkrämer och har inga soleksem längre.
Sola sakta och täck huden funkar perfekt, smörj inte in dig med en kemisk cocktail det gör bara saken värre.
Tack Ann , sommar och sol är mycket roligare nu.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 8 juni, 2017 kl. 09:56
🙂 Roligt att höra!
≪ | ≫ |